• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Ukrajinská armáda ovláda priemyselnú zónu mesta Sjevjerodoneck a ničí ruskú armádu, Hajdaj odmieta lži Mirošnika

Ukrajinská armáda ovláda priemyselnú zónu mesta Sjevjerodoneck a ničí ruskú armádu, Hajdaj odmieta lži Mirošnika

Podľa predstaviteľa neuznanej Luhanskej ľudovej republiky mali byť v chemickom závode Azot obkľúčené stovky ukrajinských vojakov.

11.6.2022 (Webnoviny.sk) - Správy o tom, že chemický závod Azot vo východoukrajinskom meste Sjevjerodoneck obkľúčili ruské sily, sú „lži šírené ruskými propagandistami", vyhlásil guvernér Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

Ukrajinská armáda ovláda priemyselnú zónu mesta a ničí ruskú armádu, uviedol Hajdaj na Facebooku.

Guvernér reagoval na to, že „veľvyslanec" samozvanej Luhanskej ľudovej republiky v Rusku Rodion Mirošnik v sobotu na komunikačnej platforme Telegram napísal, že 300 až 400 ukrajinských vojakov je obkľúčených v závode. Informuje o tom portál bbc.com.

Vojna na Ukrajine: Putin sa prirovnal k Petrovi Veľkému, Zelenskyj podpísal nové sankcie a Reznikov pýta ťažké zbrane


Ruský prezident Vladimir Putin sa prirovnal k Petrovi Veľkému a hovoril o potrebe „vziať si späť (územie) a brániť sa“. Na stretnutí s mladými podnikateľmi v Moskve tiež prirovnával založenie Petrohradu spomenutým panovníkom k anektovaniu území svojou vládou.

„Keď založil nové hlavné mesto, žiadna európska krajina ho neuznala ako Rusko. Každý to uznával ako Švédsko. A vždy tam žili slovanskí ľudia spolu s ugro-fínskymi ľuďmi, a územie bolo pod kontrolou ruského štátu,“ povedal Putin. „Čo robil? Bral si späť a posilňoval. To robil. A zdá sa, že teraz je tiež na nás brať si späť a posilňovať,“ pokračoval.


Podľa agentúry AP si tiež Putin zjavne nechal otvorené dvere pre ďalšie rozširovanie územia. „Nie je žiadny stav medzi. Krajina je buď suverénna alebo je kolóniou,“ uviedol a dodal: „Nie je možné – chápete – nie je možné postaviť plot okolo krajiny ako je Rusko. A my ho stavať nemienime.“


Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že situácia na frontovej línii je „veľmi ťažká“ a vyzval na „veľmi rýchle“ dodávky zbraní. Minister na Facebooku konštatoval, že každý deň padne do 100 ukrajinských vojakov a do 500 je zranených. Dodal, že Kyjev rýchlo potrebuje ťažké zbrane a tiež lietadlá a systémy protivzdušnej obrany.

„Ukázali sme, že sa nebojíme Kremľa, na rozdiel od mnohých iných. Ale my ako krajina si nemôžeme dovoliť krvácať, strácať našich najlepších synov a dcéry,“ napísal Reznikov. Dodal, že Rusko „pokračuje v tlaku púhym množstvom“ a tiež pociťuje „obrovské straty“.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nariadenie, ktorým uvalil osobné sankcie na ruských lídrov, vrátane prezidenta Vladimira Putina a všetkých ministrov.


Sankcie, ktoré schválila Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, sú zamerané na všetkých členov ruskej vlády a bezpečnostnej rady i hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Všetkým, ktorých sa týkajú, zakazujú vstup na Ukrajinu, rušia víza a povolenia a blokujú finančné aktíva.

Podľa kópie, ktorú zverejnili na webstránke ukrajinského prezidentského úradu, dekrét vošiel do platnosti vo štvrtok. Zelenskyj okrem toho podpísal aj nariadenie o sankcionovaní 236 ruských univerzít a ich vedenia.

Ruský minister školstva Sergej Kravcov v reakcii pre agentúru Interfax uviedol, že tým Moskvu neodradia. „Rozhodnutie kyjevského režimu hovorí o jeho neschopnosti kontrolovať situáciu. Je to gesto zúfalstva, ktoré nemôže zabrániť integrácii Donbasu a oslobodených území do jednotného vzdelávacieho priestoru s Ruskom,“ vyjadril sa.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie