• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ukrajinci odrážajú ruské útoky na Avdijivku severne od Donecka, pochvaľujú si HIMARS aj húfnice M777

Ukrajinci odrážajú ruské útoky na Avdijivku severne od Donecka, pochvaľujú si HIMARS aj húfnice M777

Vojenský veliteľ Vitalij Barabaš pochválil americké systémy a vidí ich pozitívny prínos.

19.7.2022 (Webnoviny.sk) - Ruské sily sa v ostatných dňoch pokúsili o niekoľko útokov na mesto Avdijivka severne od Donecka, ale ukrajinské jednotky udržali svoje pozície.

Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na lokálneho vojenského veliteľa Vitalija Barabaša.

Ruské tvrdenia boli falošné

„Niekoľko dní po sebe sa nepriateľ pokúša uskutočniť útok v našom smere na Avdijivku. Všetky ich pokusy sú však neúspešné,“ poznamenal Barabaš a dodal, že ruské tvrdenia o obsadení dedín v tejto oblasti boli „falošné“.

„Pred niekoľkými dňami vykonali v tomto smere veľmi vážne útočné akcie a ako uviedol generálny štáb, mali určitý úspech, ale netrvalo to dlho, pretože do večera boli naše pozície vybojované späť,“ dodal Barabaš.

Pozitívny prínos HIMARS

Ruskí vojaci podľa neho pri Avdijivke prišli o štyri tanky a rovnaký počet vozidiel, pričom zahynulo približne 40 Rusov. Dodal, že na ukrajinskej strane prišli o život štyria vojaci a zhruba 30 utrpelo zranenia. CNN podotýka, že nemôže nezávisle overiť straty ani jednej zo strán konfliktu.

Barabaš pochválil americké systémy HIMARS a húfnice M777: „Vidíme ich pozitívny prínos.“ Varoval však, že sily podporované Ruskom zhromaždili za ostatných osem rokov značné množstvo munície v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike. „Chvíľu potrvá, kým sa im minie,“ povedal Barabaš.

Vojna na Ukrajine: Putin priznal problémy v súvislosti so sankciami, Kuleba žiada od Západu zbrane a Odesu zasiahli rakety

Ruský prezident Vladimir Putin pripustil, že Moskva čelí v dôsledku západných sankcií „obrovským“ problémom v prístupe k high-tech tovarom. Dodal však, že je nemožné odrezať jeho krajinu od svetovej ekonomiky. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Snažia sa vytvoriť bariéry, aby obmedzili náš vývoj. To je, samozrejme, pre našu krajinu obrovská výzva,“ povedal Putin na stretnutí svojho kabinetu.

„Nielenže sa nevzdáme alebo nevrátime niekoľko desaťročí dozadu, ako predpovedajú niektorí naši ‚dobroprajníci‘. Práve naopak, uvedomujúc si obrovské množstvo problémov, ktorým čelíme, budeme intenzívne a kompetentne hľadať nové riešenia,“ skonštatoval.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval Európsku úniu, aby Ukrajine poslala ďalšie zbrane a uvalila na Rusko dodatočné sankcie. Referuje o tom spravodajský web CNN.

Kuleba na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že sa obrátil na ministrov EÚ. „Zbrane pre Ukrajinu, sankcie voči Rusku a zodpovednosť Ruska sú tri spôsoby, ako obnoviť mier, posilniť bezpečnosť a chrániť stabilitu v Európe,“ uviedol Kuleba.


Šéf ukrajinskej diplomacie zároveň poďakoval únii za ďalší balík vojenskej pomoci vo výške 500 miliónov eur a jednotlivé štáty požiadal o dodatočnú „bilaterálnu vojenskú pomoc“.


Nemecká vláda v pondelok informovala, že turbínu, ktorá sa ocitla v centre obáv o budúcnosť dodávok zemného plynu z Ruska do Európy, mali nainštalovať až v septembri. Opäť tak zopakovala, že podľa nej neexistujú žiadne technické prekážky, ktoré by bránili v prúdení plynu.

Ukrajinský parlament schválil v prvom čítaní návrh zákona, ktorý zakazuje dávať zemepisným objektom názvy súvisiace s Ruskom a tamojšími postavami. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.


Pripravovaná legislatíva navrhuje zakázať pomenovávanie geografických objektov názvami, ktoré symbolizujú alebo oslavujú Rusko alebo jeho pamätné miesta, dátumy, udalosti či postavy, ktoré sa podieľali na vojenskej agresii voči Ukrajine alebo inému štátu. Týka sa to nielen obdobia Ruska, ale i Sovietskeho zväzu.


V dôvodovej správe sa uvádza, že prijatím zákona by sa malo zabezpečiť zníženie vplyvu Ruskej federácie na vnútornú politiku Ukrajiny a svetonázor Ukrajincov, vytvoriť predpoklady pre znemožnenie ruských propagandistických aktivít a urýchliť desovietizáciu.

Francúzsko a Spojené arabské emiráty v pondelok podpísali dohodu o energetickej spolupráci. Jej cieľom je zabezpečiť dodávky ropy a zemného plynu z Perzského zálivu, keďže Európa sa pripravuje na možnosť úplného odstavenia dodávok plynu z Ruska.


„Dohoda, ktorú podpisujeme so Spojenými arabskými emirátmi, má dvojitý strategický význam: umožňuje nám riešiť naliehavé výzvy energetickej bezpečnosti v krátkodobom horizonte a zároveň sa pripraviť na dekarbonizovanú budúcnosť,“ uviedol vo vyhlásení francúzsky minister financií Bruno Le Maire.


Najmenej šesť ľudí vrátane dieťaťa utrpelo zranenia po tom, čo ruské rakety v noci na utorok zasiahli mesto Odesa na juhu Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinskej armády.

Hovorca odeskej regionálnej vojenskej samosprávy Serhij Bratčuk na Telegrame uviedol, že na mesto bolo z Čierneho mora vypálených sedem riadených striel Kalibr. „Šesť z ruských rakiet sa vyhlo ukrajinskej protivzdušnej obrane a zasiahlo oblasti s civilným obyvateľstvom,“ povedal Bratčuk.


Pri útoku boli zničené tri domy a najmenej dve ďalšie budovy, pričom škody nahlásili aj na niekoľkých ďalších stavbách.


Viacero ľudí zahynulo a najmenej deväť ruských vojakov utrpelo zranenia pri zatiaľ nevysvetlenom pondelňajšom incidente v jadrovej elektrárni v Enerhodare v Zaporižžskej oblasti. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na starostu mesta Dmytra Orlova.


Približne 50-tisícový Enerhodar, v ktorom sa nachádza najväčšia jadrová elektráreň v Európe, okupujú ruské sily už od marca. Orlov, ktorý sa nenachádza v meste, uviedol, že ruskí vojaci „boli urgentne dopravení do mestskej nemocnice so zraneniami rôznej závažnosti. Niektorí boli hospitalizovaní a jeden bol na jednotke intenzívnej starostlivosti“.


„Sú tam aj mŕtvi, ale presné čísla momentálne nevieme uviesť,“ povedal Orlov. Ruská strana zatiaľ neinformovala o tom, čo sa stalo.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie