• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ukrajina pripravuje pred piatkovým samitom s Úniou reformy, oznámil Zelenskyj (video)

Ukrajina pripravuje pred piatkovým samitom s Úniou reformy, oznámil Zelenskyj (video)

Reformy podľa prezidenta v mnohých smeroch zmenia spoločenskú, právnu a politickú realitu.

1.2.2023 (Webnoviny.sk) - Ukrajinská vláda pripravuje pred piatkovým samitom s Európskou úniou reformy, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vo svojom utorkovom nočnom prejave povedal, že „reformy v mnohých smeroch zmenia spoločenskú, právnu a politickú realitu, urobia ju ľudskejšou, transparentnejšou a efektívnejšou“. Podrobnosti o nich oznámia neskôr. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Premiér Denys Šmyhaľ sa v utorok na zasadnutí vlády vyjadril, že nadchádzajúci samit v Kyjeve je „silným signálom pre partnerov aj nepriateľov“. V pondelkovom rozhovore pre Politico povedal, že Ukrajina má ambiciózny plán pridať sa k eurobloku do dvoch rokov.

Ukrajina sa chce pridať do EÚ do dvoch rokov, podľa Šmyhaľa majú ambiciózny plán

Ukrajina má podľa jej premiéra Denysa Šmyhaľa ambiciózny plán vstúpiť do Európskej únie (EÚ) do dvoch rokov. V rozhovore pre Politico sa vyjadril, že v Kyjeve očakávajú, že v tomto roku môžu mať „predvstupovú fázu rokovaní“.

Štatút kandidátskej krajiny

Vyjadrenie ukrajinského prezidenta predstavuje výzvu pre vedenie Únie, ktoré sa o členstve Ukrajiny v bloku vyjadruje skôr vo vzdialenejšom horizonte.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Lídri EÚ, ktorí podporili udelenie štatútu kandidátskej krajiny na summite v júni minulého roka, súkromne priznávajú, že perspektíva, že sa krajina skutočne pripojí, je vzdialená na niekoľko rokov a francúzsky prezident Emmanuel Macron napríklad vlani povedal, že by to mohlo trvať aj desaťročia.

Námestník poľského ministra zahraničia Paweł Jabłoński pre spravodajský kanál TVP Info povedal, že Varšava naozaj chce, aby sa Ukrajina za pár rokov stala členom Európskej únie. „Toto je realistické, len ak necháme Ukrajinu vyhrať vojnu," zdôraznil politik podľa webu Ukrajinská pravda.

Očakávania v Kyjeve

V piatok 3. februára sa v Kyjeve uskutoční summit EÚ s Ukrajinou, prvé takéto podujatie Únie v aktívnej vojnovej zóne.

Prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Niektoré členské štáty trvajú na tom, že vyhlásenie zo summitu by sa nemalo odchýliť od jazyka použitého na júnovom zasadnutí Európskej rady, pričom zdôrazňujú, že kým budúcnosť Ukrajiny leží v Európskej únii, kandidátske krajiny musia spĺňať špecifické kritériá.

„Očakávania v Kyjeve sú dosť vysoké, ale je potrebné splniť všetky podmienky, ktoré Komisia stanovila. Je to proces založený na zásluhách," povedal pre Politico jeden vysoký predstaviteľ EÚ.

Boj s korupciou

Šmyhaľ dúfa, že v piatok spravia „značný skok vpred". Pokrok očakáva obzvlášť v niektorých oblastiach, ako sú napríklad dohoda o bezvízovom režime pre priemyselný tovar, pozastavenie ciel na ukrajinský vývoz na ďalší rok a „aktívny pokrok" pri pripájaní sa k systému platieb SEPA a začlenení Ukrajiny do oblasti mobilného roamingu EÚ.

Dôležitou témou, ktorá je kľúčová aj pre vstup Ukrajiny do EÚ, je jej boj s korupciou, ktorá aj tento mesiac otriasla štátnou správou. Šmyhaľ trvá na tom, že súčasná vláda berie korupciu vážne a má k nej nulovú toleranciu, čo podľa neho dokazuje aj „blesková rýchlosť" prepustenia viacerých predstaviteľov v krajine.


Premiér tiež povedal, že vláda sa chystá na revíziu nedávnej legislatívy o ústavnom súde, aby splnila požiadavky Európskej komisie a Benátskej komisie, ktorá je poradným orgánom Rady Európy, pričom zmeny by mohli prísť už pred summitom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie