• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Ukrajina potvrdila ďalší útok na strategický most pri Chersone a tvrdí, že protiofenzíva na juhu napreduje (video)

Ukrajina potvrdila ďalší útok na strategický most pri Chersone a tvrdí, že protiofenzíva na juhu napreduje (video)

Antonivský most pri Chersone má strategický význam.

27.7.2022 (Webnoviny.sk) - Ukrajinskí predstavitelia potvrdili ďalší útok na kľúčový most, ktorý používajú ruské sily na podporu a zásobovanie svojich jednotiek na okupovanom juhu Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský web CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Na sociálnych sieťach sa objavilo viacero videí s explóziami v blízkosti Antonivského mosta ponad rieku Dnipro v Chersonskej oblasti, ktorá prepája Ukrajinu a Ruskom anektovaný polostrov Krym. Zásahy mosta potvrdila i hovorkyňa ukrajinského operačného veliteľstva Juh Natalia Humeňuková: „Áno, nastali útoky na most, a boli presné.“

Most so strategickým významom

Ukrajinská armáda vtedy pri útokoch použila mimoriadne presné americké raketomety HIMARS.

Ukrajinským predstaviteľom sa podarilo uskutočniť zámer, aby most mohol naďalej slúžiť civilnej doprave, no bol neprejazdný pre ruskú ťažkú techniku. Humeňuková podotkla, že ukrajinská armáda na rozdiel od ruskej „neničí infraštruktúru, ale plány nepriateľa“.

Protiofenzíva juhu napreduje

Zástupca šéfa administratívy dosadenej Kremľom v Chersone Kirill Stremousov sa snažil situáciu bagatelizovať, že vojna sa nerozhodne na Antonivskom moste.


Použil pritom spomenuté slovo „vojna“, ktoré je v Rusku zakázané pri pomenovávaní ruských vojenských aktivít na Ukrajine. Humeňuková však poznamenala, že ukrajinské sily postupujú zo severu do Chersonskej oblasti. „Protiofenzíva na juhu Ukrajiny napreduje. Ruská armáda je demoralizovaná,“ dodala.


Ukrajinská armáda oslobodila v Chersonskej oblasti ďalšie dve dediny. Operačné veliteľstvo Juh na Facebooku informovalo, že ukrajinskí vojaci zničili aj ruský tank, húfnice, mínometný komplex Sani, muničný sklad a osem obrnených a vojenských vozidiel. V priebehu utorka prišlo na juhu Ukrajiny o život ďalších 89 ruských vojakov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie