• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Ukrajina Donbas nepotrebuje a suverenitu dosiahne len s Ruskom, myslí si Putin

Ukrajina Donbas nepotrebuje a suverenitu dosiahne len s Ruskom, myslí si Putin

Hovorca ruského prezidenta sa vyhol odpovedi na otázku, či by Rusko mohlo podniknúť kroky smerujúce k pričleneniu rebelmi kontrolovaných oblastí ukrajinského Donbasu.

13.7.2021 (Webnoviny.sk) - Ukrajina môže byť stabilná a úspešná len v prípade, že si udrží priateľské puto s Ruskom. V článku, ktorý vyšiel v pondelok, sa tak vyjadril ruský prezident Vladimir Putin s tým, že Rusi a Ukrajinci sú „bratské“ národy.

Ukrajinu však zároveň obvinil, že vôbec nemá v úmysle dodržať mierovú dohodu z roku 2015, ktorej cieľom bolo ukončenie konfliktu so separatistami na východe krajiny, podporovanými Ruskom.

Kľúčová hradba na zadržanie Ruska

Som presvedčený, že skutočná suverenita Ukrajiny je možná len v partnerstve s Ruskom,“ konštatuje v článku, ktorý zverejnili na oficiálnej webstránke Kremľa. „Naše spirituálne, ľudské a civilizačné putá sa formovali po stáročia a pramenia z rovnakých zdrojov, posilnili ich spoločné strasti, úspechy a víťazstvá,“ uvádza ďalej.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov sa v utorok vyhol odpovedi na otázku, či by Rusko mohlo podniknúť kroky smerujúce k pričleneniu rebelmi kontrolovaných oblastí ukrajinského Donbasu. „Túto otázku by som nechal nezodpovedanú,“ reagoval Peskov počas konferenčného hovoru s novinármi.

Putin tiež vo svojom článku, ktorý zverejnili v ruštine aj ukrajinčine, obvinil Západ, že metodicky pracuje na narušení historických spojení medzi dvoma susedmi a snaží sa Ukrajinu zmeniť na kľúčovú hradbu na zadržanie Ruska. „Západní autori protiruského projektu nastavili ukrajinský politický systém tak, že i keď sa prezidenti, členovia parlamentu a ministri menia, postoj oddelenia od (Ruska) a nepriateľstvo voči Rusku zostávajú,“ napísal Putin, podľa ktorého „dnes skutočný ukrajinský patriot je len ten, kto nenávidí Rusko“ a dokonca celá ukrajinská štátnosť, „ako ju chápeme“, je podľa neho navrhnutá tak, aby ďalej stavala výlučne na tejto myšlienke.

Ukrajinci dohodu vnímajú ako zradu

Boje medzi ukrajinskými jednotkami a separatistami podporovanými Ruskom vypukli v Donbase, priemyselnom srdci Ukrajiny, krátko po anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014. Počas sedemročného konfliktu prišlo o život viac ako 14-tisíc ľudí.


Dohoda z roku 2015, ktorú sprostredkovali Francúzsko a Nemecko, zaviazala Ukrajinu poskytnúť povstaleckým regiónom rozsiahlu autonómiu a amnestie pre povstalcov. V dohode sa tiež stanovilo, že Ukrajina získa úplnú kontrolu nad svojimi hranicami s Ruskom na „povstaleckých územiach“ až po zvolení miestnych lídrov a zákonodarných orgánov. Mnoho Ukrajincov však dohodu vníma ako zradu národných záujmov.


Podľa Putina Ukrajina nesplnila svoje záväzky vyplývajúce z tejto zmluvy a rada by sa vyhla jej dodržaniu.

Bratia ako Kain a Ábel

Som čoraz viac presvedčený, že Kyjev Donbas jednoducho nepotrebuje,“ tvrdí Putin a zdôvodňuje to tým, že „v prvom rade, obyvatelia týchto oblastí nikdy neprijmú pravidlá, ktoré sa pokúsili a stále skúšajú nastoliť silou, blokádami a vyhrážkami“.


Ruský líder zároveň poznamenal, že Ukrajina získala rozsiahle územia na juhovýchode a v ďalších oblastiach v čase, keď bola súčasťou Sovietskeho zväzu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok na žiadosť o reakciu na Putinov článok odpovedal, že ho zanalyzuje a neskôr sa k nemu podrobne vyjadrí. Poznamenal však, že napriek Putinovej zmienke o „bratských“ národoch, boli ruské skutky všetko možné len nie bratské. „Vyzerá to skôr ako Kain a Ábel,“ povedal Zelenskyj, ktorý sa už celé mesiace snaží o stretnutie s ruským prezidentom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie