• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Učitelia vyzvali Hegera a Matoviča na spoločné zasadnutie za jeden stôl, vláda sa spolieha na lacnú pracovnú silu v školstve

Učitelia vyzvali Hegera a Matoviča na spoločné zasadnutie za jeden stôl, vláda sa spolieha na lacnú pracovnú silu v školstve

Slovenská komora učiteľov (SKU) vyzvala vládu SR a osobitne premiéra Eduarda Hegera a ministra financií SR Igora Matoviča (obaja OĽaNO), aby si s nimi sadli za jeden stôl a rokovali o napĺňaní Programového vyhlásenia vlády v oblasti atraktivity učiteľského povolania a prioritizácii vzdelávania na Slovensku.

Ako uviedla vo svojom stanovisku, podľa nej sa vláda namiesto plnenia svojich záväzkov v programovom vyhlásení spolieha iba na lacnú a spoľahlivú pracovnú silu v školstve. SKU je tiež pripravená stretnúť sa aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a diskutovať o efektivite voľnočasových krúžkov v čase prehĺbujúcej sa krízy školstva.

Zároveň komora sa obracia na všetkých zamestnancov školstva, aby prišli vyjadriť svoju nespokojnosť účasťou na protestnom zhromaždení odborového zväzu školstva dňa 15. júna.

Mediálne bubliny a PR babysitting akcie

„Ministri školstva a financií sú zodpovední za prepad finančného statusu vysoko kvalifikovaných a nadpriemerne vzdelaných zamestnancov školstva na podpriemernú úroveň. Premiér sa k týmto dvom ministrom pridáva anekdotou o zvyšovaní platov učiteľov prostredníctvom navýšenia daňového bonusu, ako keby boli všetci zamestnanci školstva rodičia,“ zhrnula SKU.


Podľa nej ministerstvo školstva organizuje mediálne bubliny a PR babysitting akcie, ako napríklad Deň detí v čase, keď je potrebné naliehavo riešiť viaceré zásadné problémy v školstve. Komora argumentovala, že ministerstvo školstva doteraz nepredstavilo systémové kroky v otázke masívnej vlny detí z Ukrajiny, ignoruje množstvo detí mimo systému vzdelávania a ich nezamestnaných rodičov.

Odborári požadujú zvýšiť platy

Balík za 400 miliónov eur na voľnočasové aktivity detí, schválený vládou a poslancami parlamentu, vníma komora ako mrhanie zverenými prostriedkami štátu a výsmech učiteľom ako hlavných aktérov vzdelávania. Konštatovala, že toto opatrenie spôsobí hlbší pokles atraktivity učiteľského povolania, a tým aj kvality vzdelávania.


Orgány Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku sa rozhodli 15. júna uskutočniť v Bratislave protest za účelom zlepšenia pracovných podmienok. Informovali o tom vo svojom stanovisku na svojom webe, kde zároveň vyhlásili štrajkovú pohotovosť pre pretrvávajúcu nespokojnosť. Odborári žiadajú zvýšenie platov o desať percent pre všetkých zamestnancov školstva od 1. júla.

Sulík vyzval Hegera, aby si upratal svojho ministra financií Matoviča

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) by si podľa ministra hospodárstva a predsedu strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka mal „upratať“ svojho ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Sulík to povedal v diskusnej relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo.

„Máme tu premiéra, volá sa Eduard Heger, a on si musí upratať svojho ministra. Jeho sa treba opýtať, prečo toleruje toto znásilnenie legislatívneho procesu,“ povedal. Reagoval tak na to, že zákon o podpore rodín z dielne Igora Matoviča bol schválený v zrýchlenom legislatívnom procese.


So súčasným premiérom sa mu ale pracuje veľmi dobre a konštruktívne.

Matovičov prorodinný balík schválili „na hulváta“ a navyše s fašistami, podobné veci si podľa Sulíka nedovolil ani Fico

Schválenie prorodinného balíka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) v Národnej rade SR (NR SR) bolo podľa ministra hospodárstva a predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka „na hulváta".

Povedal to v diskusnej relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo.

„Je to hulvátske znásilňovanie legislatívneho procesu. Presne takto pokútne, z večera do rána a navyše s fašistami. K tomu všetkému sa ukazuje, že Matovič im za túto podporu sľúbil, že budú mať priestor v médiách," povedal minister hospodárstva.


Dodal, že podobné veci si nedovolil ani Robert Fico (Smer-SD). „Nemôžeme v mene akéhokoľvek dobra úplne zrušiť legislatívny proces," dodal.

Matovičove návrhy prešli v parlamente vďaka podpore kotlebovcov, Gröhling je sklamaný

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) je sklamaný, že v parlamente prešiel návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) za 1,2 miliardy eur.

Návrh je nedomyslený

Vo svojom statuse na sociálnej sieti tento návrh označil za nedomyslený. Zároveň podotkol, že Matovičov návrh prešiel aj vďaka hlasom poslancov z opozičnej strany Kotlebovci – Ľudová strana naše Slovensko.

Parlament v utorok (24. mája) v zrýchlenom legislatívnom konaní schválili zákon o financovaní voľného času dieťaťa, zvýšenie prídavku na dieťa, ako aj daňového bonusu na nezaopatrené deti.

Príspevok na krúžky

Zo zákona o financovaní voľného času dieťaťa vyplýva, že dieťa vo veku päť až 18 rokov získa každý mesiac príspevok na voľnočasové aktivity vo výške 60 eur.


Dostať ich má na konto, ktoré zriadi Finančné riaditeľstvo SR. Služby deťom majú začať fungovať od začiatku budúceho roka. Za tieto zmeny hlasovalo 83 poslancov, proti bolo 23 poslancov a 25 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.

Voľnočasové poukazy narážajú na problém, Slovensko.Digital vidí pri registri veľké množstvo rizík

Občianskeho združenie Slovensko.Digital nepovažuje za reálne, aby sa stihol do konca roka 2022 zaviesť nový register pre voľnočasové poukazy, ktoré by malo dostať každé dieťa vo veku od päť do 18 rokov.

Zakladateľ združenia Ľubor Illek v tlačovej správe vysvetlil, že samotné naprogramovanie aplikácie nemusí byť náročné, no zdĺhavý môže byť proces súvisiaceho verejného obstarávania.

Chýba portál aj pre jednoduchšiu činnosť

Zároveň upozornil, že najväčšia a najzložitejšia časť práce je spojená so získavaním a udržiavaním údajov zapísaných v informačných systémoch a centrálnych registroch verejnej správy a navrhovanej aplikácie. V návrhu z pohľadu informačných a komunikačných technológií (IKT) vidí združenie veľké množstvo rizík, nesprávnych predpokladov a návrhov riešení, a to dokonca v rozpore s inými platnými zákonmi upravujúcimi výkon eGovernmentu v SR. Illek podotkol, že návrh Zákona o financovaní voľného času dieťaťa mali možnosť preštudovať v časovej tiesni, až po jeho schválení vládou minulý týždeň.

„Nie sme presvedčení, že v situácii, keď verejná správa zatiaľ nedokázala vytvoriť jednotný a široko používaný webový portál ani pre podstatne jednoduchšiu činnosť, akou je napríklad objednávanie sa na vyšetrenie u lekára, bude možné rozmanitý svet voľnočasových aktivít a ich priebehu efektívne vtesnať do jednotnej aplikácie,“ zhodnotilo Slovensko.Digital.


Illek poukázal aj na to, že návrh zákona predpokladá, že všetci rodičia a poskytovatelia voľnočasových aktivít budú nakladať s kontom dieťaťa výlučne prostredníctvom webovej alebo mobilnej aplikácie. Vysvetlil však, že pre eGovernment platí zásada, že občan si môže sám vybrať, či bude pri plnení administratívnych povinností komunikovať elektronicky, alebo nie.

Veľká používateľská frustrácia

Na Slovensku je podľa neho stále veľká skupina občanov, ktorí elektronicky komunikovať nevedia alebo nechcú. Z tohto dôvodu požadujú ponechať zásadu možnosti voľby spôsobu komunikácie. Navyše, v situácii, keď sa všetkým rodičom majú „doručiť prihlasovacie údaje a heslo“, vidí združenie vysoké riziká plynúce zo zabudnutia a zneužívania týchto údajov. Združenie varuje aj pred vznikom nových byrokratických povinností a veľkej používateľskej frustrácie, keďže návrh zákona zároveň nariaďuje priamo v aplikácii vykonávať veľké množstvo úkonov.

V návrhu zákona podľa Slovensko.Digital absentuje proces prípravy projektovej dokumentácie v zmysle Vyhlášky o riadení IKT projektov vo verejnej správe. Illek tiež konštatoval, že v návrhu zákona identifikovali veľké množstvo nových a hlavne duplicitných povinností a konceptov vytvorených špeciálne pre jeho účel.


Ide napríklad o nové identifikátory dieťaťa, nové prihlasovacie údaje a heslá, špeciálny režim komunikácie „cez aplikáciu“. Keďže pre účely výkonu eGovernmentu je platný zákon o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci, žiadajú, aby bol aj špecifický účel financovania voľnočasových aktivít vykonávaný v jeho rámci. „Nevytvárajme paralelný vesmír.


Sme presvedčení, že veľká časť mohla byť vyriešená v rámci štandardného procesu prípravy zákonov, ktorý zahŕňa aj možnosť verejného, transparentného a odborného pripomienkovania a hľadania najlepšieho možného riešenia,“ uviedol Illek.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie