• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Učitelia pociťujú zhoršenie v oblasti duševného zdravia, môže za to pandémia

Učitelia pociťujú zhoršenie v oblasti duševného zdravia, môže za to pandémia

Celkovo 46 percent učiteľov zaznamenalo počas dištančného vzdelávania zhoršenie pracovnej pohody.

Zhoršenie v oblasti duševného zdravia pocítilo počas pandémie 41 percent učiteľov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý agentúra Focus uskutočnila pre vzdelávací program Komenského inštitútu a Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis.

Prieskumu sa od 14. do 27. mája zúčastnilo 515 učiteliek a učiteľov 2. stupňa základnej školy. Na tlačovej konferencii to uviedli Radoslav Plánička a Zuzana Labašová z Komenského inštitútu a Michal Rehúš z Centra vzdelávacích analýz.

Prieskum bol zameraný na vplyv dištančného vzdelávania na učiteľov, ale aj na vedomosti či správanie žiakov.

Pracovná pohoda aj fyzické zdravie

Celkovo 46 percent učiteľov zaznamenalo počas dištančného vzdelávania zhoršenie pracovnej pohody. Približne tretina učiteľov (35 percent) pocítila zhoršenie fyzického zdravia, ďalších 32 percent pocítilo zhoršenie sociálno-ekonomickej situácie.

Prieskum ukázal, že väčšina učiteľov (77,5 percenta) sa vďaka výučbe počas pandémie cíti byť unavená. Každý piaty učiteľ (21 percent) zároveň uviedol, že ho výučba počas pandémie veľmi nebaví, 18 percent učiteľov dokonca zvažuje zmenu profesie.

Zhoršenie v oblasti vzdelanosti

Zhoršenie priniesla pandémia aj v oblasti vzdelanosti. Celkovo 84,5 percenta učiteľov uviedlo, že žiaci si počas dištančnej výučby osvojili menej učiva, 33,6 percenta učiteľov si myslí, že dokonca oveľa menej učiva.


Takmer štvrtina učiteľov (23 percent) si myslí, že žiaci meškajú s učivom o štyri a viac mesiacov. Väčšina učiteľov by podporu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR počas dištančného vzdelávania ohodnotila pri školskom systéme známkovania na trojku.

Celkovo sa k známke priklonilo 39 percent učiteľov, ďalších 21 percent by rezortu udelilo štvorku, 25 percent dvojku, šesť percent jednotku a deväť percent päťku.

Zrušili známkovanie žiakov

Celkovo 29,3 percenta učiteľov úplne zrušila známkovanie žiakov, 27,4 percenta vypustilo ich písomné skúšanie alebo testovanie. Prieskum ukázal, že 74 percent vyučujúcich zredukovalo množstvo učiva, 71,7 percenta učilo menej hodín.


Väčšina učiteľov – 61 percent, si myslí, že po návrate do škôl by mala škola organizovať doučovanie žiakov, 78 percent z nich je ochotných doučovať.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie