• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Ubytovacia plocha pre obvinených vo väzbe sa zväčší, povolia im mať pri sebe viac vecí osobnej potreby (video)

Ubytovacia plocha pre obvinených vo väzbe sa zväčší, povolia im mať pri sebe viac vecí osobnej potreby (video)

Ministerstvo spravodlivosti predložilo na rokovanie vlády novelu zákona o výkone väzby, ktorú vo štvrtok členovia kabinetu schválili.

26.5.2022 (Webnoviny.sk) - Ubytovacia plocha pre obvineného vo väzbe v uzamykateľnej cele bude od začiatku budúceho roka najmenej štyri metre štvorcové. Zvýši sa tak z doterajšej plochy 3,5 metra štvorcového. Takáto veľkosť cely zostáva v prípade neuzamykanej cely.

Uvádza sa to v návrhu novely zákona o výkone väzby, ktorú vo štvrtok schvália vláda. Jej cieľom je dosiahnuť čo najvyššiu formu humanizácie výkonu väzby.

Prístup na internetové stránky

Novela zákona rozširuje okruh vecí osobnej potreby, ktoré môže mať obvinený pri sebe, o nosiče informácií obsahujúce napríklad audiozáznamy súdnych pojednávaní alebo iné informácie týkajúce sa právnych vecí obvineného.

Odstraňuje tiež podmienku vylučujúcu obvinených neumiestnených do oddielu so zmierneným režimom z účasti na vzdelávacích, osvetových, záujmových a športových činnostiach. Vytvára legislatívne predpoklady prístupu na internetové stránky obsahujúce informácie o všeobecne záväzných právnych predpisoch.

Povinnosť uhrádzať trovy 

Zavádzajú sa tiež inovatívne metódy a postupy, ktoré už boli skúšobne overené počas obdobia protipandemických opatrení – videonávštevy, nepodmieňovanie nákupu kreditu na telefonovanie ďalšou úhradou pohľadávok, či umožnenie nákupu kreditu na telefonovanie aj z civilného prostredia.


Zásadnou zmenou prechádza aj povinnosť obvinených uhrádzať trovy výkonu väzby. Súčasná podmienka právoplatného odsúdenia sa precizuje iba ako podmienka odsúdenia na výkon nepodmienečného trestu odňatia slobody. Zároveň sa skracuje rozhodné obdobie pre výpočet výšky trov výkonu väzby zo 180 dní na 90 dní a obdobie trvania záväzku sa obmedzuje iba na obdobie nepodmienečného trestu odňatia slobody.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie