• Dnes je: Utorok 16. apríla 2024 meniny má Dana, Danica

U Pellegriniho zvažujú odvolávanie Krajčího, ak ho nechá Matovič prežiť

U Pellegriniho zvažujú odvolávanie Krajčího, ak ho nechá Matovič prežiť

Hlas zvažuje odvolávať Krajčího

Opozícia v čase koaličnej krízy hrá druhé husle. Konfliktu medzi vládnymi stranami sa len pasívne prizerá. Zatiaľ neotvorila boj s koalíciou v parlamente.

Nevyužila svoju tradičnú politickú zbraň, ktorou sú návrhy na odvolanie členov vlády. Môže sa to však zmeniť. Záleží, ako sa s výmenami vo vláde vysporiada samotná koalícia.

V teréne má opozícia mnohých stúpencov, ktorí sa podpisujú na petičné hárky za predčasné voľby. Je paradoxné, že sa tak deje bez reklamy, na ktorú by opozičné strany míňali ťažké peniaze. Všetko je zadarmo, o zber podpisov sa nepriamo stará samotná vládna koalícia svojimi spormi.

Matovič má krízu, mal ju aj Fico

Za bývalej vlády Roberta Fica (Smer-SD) tiež vznikla niečo po vyše roku v koalícii vážna kríza. Stalo sa tak po vypovedaní koaličnej zmluvy v podaní Andreja Danka (SNS). Jeho kroku predchádzalo odvolanie ministra školstva za SNS Petra Plavčana po škandále s rozdeľovaním eurofondov v rezorte školstva.


Konflikt v koalícii sa vliekol okolo 40 dní. Netrval teda krátko. Premiér a šéf najsilnejšej koaličnej strany Fico sa ho snažil potláčať skôr do úzadia. Odmietol dokonca hovoriť o vládnej kríze a problém v istej fáze presúval i na médiá.

„Máte pocit, že ja sa vyjadrujem k nejakým štuchancom? Máte pocit, že sa zaoberám nejakými žabomyšími vojnami, že sa zaoberám nejakými vecami, čo publikujete, ktoré sú často nekorektné a nepravdivé?“ pýtal sa Fico.


Opozičné strany, ktoré dnes vládnu, sa snažili byť vtedy v parlamente aktívne. Prišli s návrhom na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Cítili príležitosť byť úspešné pre nespokojnosť s ministrom v radoch národniarov.

Konflikt sa napokon skončil dohovorom koalície na vylepšených pravidlách komunikácie. Fico hovoril, že išlo len o komunikačnú krízu.

Smer si počká na vhodný okamih

Opozícia sa v súčasnosti snaží konflikt v koalícii orientovať na problém zvládania pandémie koronavírusu.


„Za mŕtvych tento týždeň, a bude ich 800 až 900, je plne zodpovedná táto vláda, lebo si nezobrala len prestávku na politické rokovania, ale zobrala si prestávku v práci a boli sme svedkami neuveriteľných šarvátok. My sa do tohto nebudeme zapájať,“ vyhlásil na začiatku týždňa Fico.


Je evidentné, že opozícia sa s odvolávaním premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) alebo ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) zatiaľ neponáhľa.


„Každé predloženie návrhu na odvolanie, či už ministra alebo premiéra, mu v minulosti len predĺžilo život. Nikdy sa nestalo, že by bol na základe návrhu opozície minister odvolaný,“ vyjadril sa pre portál Webnoviny.sk poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD).


Podľa neho možno dôjde k tomu, že samotná koalícia alebo jej časť príde s návrhom na odchod vlastného ministra.


Smer by mal podľa poslanca počkať na vhodný okamih, kedy navrhnúť odvolanie ministra alebo premiéra. „Tí ľudia v koalícii na seba rozprávajú také veci, ktoré by nepovedali ani doma v obývačke. Uvidíme, ako si koalícia svoje problémy vyrieši,“ dodal poslanec.

Hlas zvažuje odvolávať Krajčího

Poslanec a generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok hovorí, že koalícia namiesto boja proti koronavírusu rieši svoje žabomyšie vojny.


„Počkáme si, aký bude ďalší vývoj. Je nám jasná parlamentná matematika. Jednoducho, opozícia so svojimi hlasmi nedokáže odvolať či už ministra Krajčího alebo vysloviť nedôveru premiérovi Matovičovi,“ povedal Webnovinám Šutaj Eštok.


Ak by podľa neho chcela koalícia niečo urobiť, už by problém vyriešila. Dianie v koalícii vníma ako zastierací manéver, pretože vývoj koronakrízy sa nezlepšuje a stále umierajú stovky ľudí.

Poslanec nevylúčil, že Hlas by časom prišiel s návrhom na vyvodenie politickej zodpovednosti.


„Budeme o tom diskutovať. Bavíme sa aj o možnosti, že by sme navrhli odvolanie ministra zdravotníctva Krajčího, prípadne to spojili s vyslovením nedôvery vláde ako takej. Uvidíme, či sa niečo v koalícii vôbec udeje,“ uviedol poslanec.


Jediným riešením je podľa Šutaja Eštoka čo najskorší koniec súčasnej vlády. Myslí si, že do predčasných volieb by mohla viesť Slovensko vláda úradníkov. To by však musela padnúť Matovičova vláda buď podaním demisie premiéra alebo odvolaním vlády v parlamente aj za asistencie aspoň časti koalície.


Podľa poslanca takéto riešenie nie je vylúčené. „Ak sa Za ľudí a SaS napínajú, majú možnosť niečo urobiť pre koniec trápenia tejto koalície,“ poznamenal poslanec.

Koalícia s opozičným scenárom

Opozícii súčasná kríza v koalícii podľa politológa Tomáša Koziaka vyhovuje. Aj preto necháva koaličné strany vykladať karty na stôl a zatiaľ nie je iniciatívna. „Pre opozíciu je teraz zbytočné vstupovať do hry, ak vidí, že koalícia sa medzi sebou bije viac, ako keby sa odohrával klasický koalično-opozičný zápas,“ mienil Koziak.


Politológ hovorí, že vnútropolitické dianie vo vládnej koalícii nahráva opozícii do scenára predčasných volieb. Ak by Hlas a Smer prišli s návrhmi na odvolanie ministrov zdravotníctva alebo premiéra, pozornosť by sa presunula do parlamentu.

„Bol by to klasický parlamentný cirkus, ktorý by sa zvrhol na vzájomné osočovanie. Viac by to bolo o emóciách ako o racionálnych argumentoch a voliči by mali z takej debaty veľmi zmiešané pocity,“ doplnil Koziak.


Zároveň upozornil, že v čase koaličných konfliktov prichádzajú ďalšie nové podnety, ktoré môžu napätie vo vládnej koalícii ešte zvyšovať. „Ide o nepodarený systém očkovania. Toto je téma, ktorá ľudí veľmi výrazne irituje. Ak sa už chcú očkovať, tak by im mala vláda poskytnúť dôstojné možnosti. O zvýšených nárokoch na očkovanie sa vie rok, kedy vypukla pandémia,“ zhodnotil Koziak.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 16. apríl 2024

horoskopy na dnes utorok 16 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Pustíte sa do viacerých vecí naraz. Nezostanete sami, určite sa objaví niekto, na koho sa môžete s dôverou obrátiť. Radosť vám urobia príbuzní.

Býk 21.4. - 21.5.

Optimistická správa vám dodá chuť do práce. Teraz máte konečne dôvod angažovať sa. Ak sa chystáte na ďalekú cestu, treba byť čo najopatrnejší. Nevystavujte sa zbytočnému riziku.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najskôr merajte, potom režte. Dobre zvážte, kým rozhodnete. Zabránite tak neskorším možným komplikáciám. Na depresie nie sú dôvody. Chyťte sa konkrétnej práce.

Rak 22.6. - 22.7.

Je práve vhodný čas odhaliť vaše zámery a úmysly. Máte možnosť konať tak, aby sa všetko vyvíjalo priaznivo. Stretnete niekoho, kto bude mať na vás pozitívny vplyv.




Všetky Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie