• Dnes je: Utorok 16. apríla 2024 meniny má Dana, Danica

Tvrdenie KDH o Budajovom klamstve je podľa envirorezortu bezdôvodné. O dotácii pre Vlčana sa vraj dozvedel inak

Tvrdenie KDH o Budajovom klamstve je podľa envirorezortu bezdôvodné. O dotácii pre Vlčana sa vraj dozvedel inak

KDH tvrdí, že Budaj už vo februári vedel o spomínanej dotácií.

12.5.2023 (SITA.sk) - Dosluhujúci minister životného prostredia Ján Budaj sa ohradzuje voči stanovisku Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) vo veci dotácie pre firmu dosluhujúceho ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana.

Vedel o dotácií

Podľa nich to vyplýva zo zápisov a uznesení z 9. februára, keď sa uskutočnil Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Národnej rady SR.

Ako sa v tlačovej správe vyjadrilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, minister Budaj na rokovanie výboru o skládke spoločnosti Reko Recycling ani nebol pozvaný. Tvrdenie KDH o tom, že Budaj klame, je bezdôvodné a ničím nepodložené, dodalo MŽP SR.

Pôsobenie vo firme

MŽP ďalej uvádza, že rokovanie výboru o Vlčanovej skládke sa netýkalo žiadosti o nenávratné finančné prostriedky, ale o dopade skládky na okolité prostredie.

Okrem toho na rokovaní sa zistilo, že Vlčan pôsobí v spomínanej spoločnosti Reko Recycling. Zákon dovoľuje podnikanie politikov, pokiaľ nie sú konateľmi.


Preto informácie z výboru neboli dôvodom, aby vyvolali reakciu envirorezortu alebo Budaja. Rezort životného prostredia je názoru, že stanovisko KDH chcelo vyvolať dojem, že pre škandál okolo Vlčana je podstatné, že sa na výbore odhalilo Vlčanovo spojenie so spoločnosťou a to, či sa o tomto dozvedel Budaj.


„Toto vlastníctvo ministra Vlčana ale nebolo ani nelegálne, ani neetické. Minister Budaj nemal dôvod zaujímať sa o túto vec. Podstatné na rokovaní výboru bolo niečo iné, že tam neodznela informácia o ministrovej snahe získať dotáciu 1,4 mil. eur," spresnilo MŽP SR.

Dodalo, že nie je pravdou, že by z obsahu rokovania niekto vedel, že sa Vlčan usiluje o dotáciu a už vôbec nie Budaj, ktorý tam nebol.

Monitorovanie skládky

„Minister Budaj sa prvýkrát o Vlčanovej dotácii dozvedel 21. apríla tohto roku z článku, ktorý uverejnil Odpady-portál.sk, a okamžite konal aj smerom k ministrovi Vlčanovi, aj smerom k premiérovi. Ešte v ten istý deň vyzval písomne Vlčana, aby od eurodotácie odstúpil. Zároveň nariadil rozsiahlu kontrolu nedokončeného procesu dotácie, ktorá sa v súčasnosti uskutočňuje. Od začiatku mája sa vecou Vlčanovej dotácie zaoberá aj Národná kriminálna agentúra,“ vysvetľuje envirorezort.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) žiadalo od prezidentky Zuzany Čaputovej, aby odobrala poverenie ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (Demokrati).


„Práve 9. februára riešil výbor skládku firmy Reko recycling, ktorú na výbore zastupoval minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Na tomto zasadnutí bol prítomný aj generálny riaditeľ inšpekcie životného prostredia a poslanci oficiálne zaviazali Ministerstvo životného prostredia SR, aby monitorovalo skládku Vlčanovej firmy," uviedlo ešte 5. mája vo vyjadrení KDH.

Budaj podľa nich klame alebo zavádza, ak tvrdí, že nevedel, že daná firma patrí Vlčanovi. „Končiaca vláda si z občanov Slovenska nemôže robiť dobrý deň. Toto nie je boj proti korupcii, ktorý nám sľubovala táto vláda pred viac ako 3 rokmi," uzatvoril predseda KDH Milan Majerský.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 16. apríl 2024

horoskopy na dnes utorok 16 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Pustíte sa do viacerých vecí naraz. Nezostanete sami, určite sa objaví niekto, na koho sa môžete s dôverou obrátiť. Radosť vám urobia príbuzní.

Býk 21.4. - 21.5.

Optimistická správa vám dodá chuť do práce. Teraz máte konečne dôvod angažovať sa. Ak sa chystáte na ďalekú cestu, treba byť čo najopatrnejší. Nevystavujte sa zbytočnému riziku.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najskôr merajte, potom režte. Dobre zvážte, kým rozhodnete. Zabránite tak neskorším možným komplikáciám. Na depresie nie sú dôvody. Chyťte sa konkrétnej práce.

Rak 22.6. - 22.7.

Je práve vhodný čas odhaliť vaše zámery a úmysly. Máte možnosť konať tak, aby sa všetko vyvíjalo priaznivo. Stretnete niekoho, kto bude mať na vás pozitívny vplyv.




Všetky Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie