• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Trump po prvý raz pripustil svoju prehru vo voľbách a prisľúbil riadne odovzdanie moci

Trump po prvý raz pripustil svoju prehru vo voľbách a prisľúbil riadne odovzdanie moci

Donald Trump prisľúbil riadne odovzdanie moci, i keď "absolútne nesúhlasí s výsledkom volieb".

7.1.2021 (Webnoviny.sk) - Dosluhujúci americký prezident Donald Trump po prvý raz pripustil svoju prehru v novembrových voľbách a prisľúbil, že "20. januára bude riadne odovzdanie moci".

Spravil tak po tom, ako americký Kongres vo štvrtok uzavrel zasadnutie, počas ktorého spočítal hlasy Zboru voliteľov a formálne potvrdil víťazstvo demokrata Joea Bidena.

Trump nesúhlasí s výsledkom volieb

Trump sa tak vyjadril deň po tom, ako na jeho popud do Kapitolu vtrhli jeho rozhnevaní priaznivci a na viac ako šesť hodín prerušili zasadnutie Kongresu.

"I keď absolútne nesúhlasím s výsledkom volieb, a fakty sú na mojej strane, 20. januára bude riadny prechod moci," uviedol Trump vo vyhlásení, ktoré na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zverejnil jeho riaditeľ pre sociálne médiá, keďže Trumpov osobný účet Twitter dočasne zablokoval pre porušovanie pravidiel a správy, ktoré zjavne schvaľovali útok na sídlo Kongresu.


"I keď toto predstavuje koniec najúžasnejšieho prvého volebného obdobia prezidenta v dejinách, je to len začiatok nášho boja za to, aby sme Ameriku urobili znovu skvelou!," doplnil.

Útok na Kapitol

Násilné protesty v Kapitole vypukli krátko po tom, ako sa Trump prihovoril svojim podporovateľom a tisíckam zhromaždených ľudí znovu zopakoval falošné tvrdenia o volebnom podvode. Zároveň ich posmeľoval, aby pochodovali na Kapitol, pričom tiež pripustil, že by sa k nim mohol pridať, čo si však neskôr rozmyslel.

"Pôjdeme dolu Pennsylvania Avenue ... a pôjdeme do Kapitolu ... pokúsime sa našim republikánom dať hrdosť a odvahu, ktoré potrebujú, aby sme si vzali naspäť našu krajinu," povedal priaznivcom na mítingu, kde tiež jeho právnik Rudy Giuliani vyzýval na "súdny súboj".


Neskôr Trump priaznivcom okupujúcim Kapitol povedal, aby zostali pokojní, no neprikázal im rozísť sa a domov ich poslal až následne prostredníctvom videa po naliehaní viacerých poradcov a politikov. Ani vtedy však ich správanie neodsúdil.


Prostredníctvom sociálnych sietí svojim podporovateľom útočiacim na sídlo Kongresu okrem iného odkázal, že ich má rád a označil ich za patriotov a "veľmi výnimočných ľudí".

Štyria mŕtvi a desiatky zranených

Podľa úradov si nepokoje vyžiadali štyroch mŕtvych. Prvou obeťou násilnej okupácie budovy bola žena, ktorú zastrelili policajti.

Ďalšie tri osoby - jedna žena a dvaja muži, podľahli iným zdravotným problémom. Príčiny ani okolnosti týchto úmrtí zatiaľ úrady nešpecifikovali. Zranenia utrpelo najmenej 14 policajtov, pričom dvoch z nich hospitalizovali, jedného s vážnymi zraneniami.

"Toto sú veci a udalosti, ktoré sa stávajú, keď veľkým patriotom, ku ktorým sa tak dlho správali zle a nefér, bez rečí a zlomyseľne vezmú posvätné jasné volebné víťazstvo. Choďte domov s láskou a v mieri. Navždy si pamätajte tento deň!,” napísal Trump v jednom z neskôr zmazaných tweetov.


Jeho najnovšie vyhlásenie prišlo v čase, keď už i jeho dlhoroční spojenci začali spomínať možnosť, že by kabinet mohol využiť 25. dodatok ústavy, zbaviť ho úradu a na jeho miesto do Bidenovej inaugurácie dosadiť viceprezidenta Mikea Pencea.


Kongres vo štvrtok potvrdil, že Biden získal celkovo 306 hlasov v Zbore voliteľov, zatiaľ čo Trump 232. Inaugurácia sa tak bude konať 20. januára.

Facebook a Twitter dočasne zablokovali účty dosluhujúceho prezidenta Trumpa

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie