• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Trump by mohol svoje činy zopakovať, obávajú sa demokrati v procese impeachmentu

Trump by mohol svoje činy zopakovať, obávajú sa demokrati v procese impeachmentu

Bývalý prezident čelí ústavnej žalobe v súvislosti s januárovými nepokojmi v Kapitole.

12.2.2021 (Webnoviny.sk) - Demokrati v americkom Kongrese ukončili prezentáciu svojich argumentov v druhom procese impeachmentu Donalda Trumpa. Konštatovali pritom, že bývalý prezident podnietil svojich priaznivcov k januárovému útoku na Kapitol a ak ho senátori neuznajú za vinného, „môže to spraviť znovu". Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Tím zastupujúci žalobu použil na prepojenie Trumpa s útočníkmi ich vlastné vyjadrenia a zároveň upozornil, že januárové násilnosti spôsobili aj dlhodobé škody. Demokrati prezentovali i vyjadrenia polície, zamestnancov, zástupcov spravodajských služieb a zahraničných médií.

Impeachmentu čelí druhýkrát

V piatok prednesú svoje argumenty obhajcovia bývalého prezidenta. Počas otváracích rečí pritom tvrdili, že Trumpove vyjadrenia sú chránené prvým dodatkom ústavy a tiež, že ako bývalého prezidenta ho nemôžu uznať za vinného.

Trump je prvý prezident, ktorý impeachmentu čelí dvakrát, a jediný, ktorého proces sa koná po tom, ako skončil v úrade. Ústavnú žalobu na neho podali za podnecovanie vzbury. Trump 6. januára svojim podporovateľom povedal, aby bojovali za zvrátenie výsledkov prezidentských volieb, a oni následne vtrhli do Kapitolu a prerušili počítanie hlasov Zboru voliteľov. Nepokoje po sebe zanechali päť mŕtvych.

Odmietol vypovedať pod prísahou

Samotný Trump pritom odmietol výzvu demokratov zo Snemovne reprezentantov, aby v rámci procesu prišiel vypovedať pod prísahou. Trumpovi právnici trvajú na tom, že je nevinný a jeho provokatívne vyjadrenia vraj boli len rečnícke obraty.

Demokrati tvrdia, že proces je nevyhnutný, aby vyvodil konečnú zodpovednosť za útok. Rovnomerné rozdelenie kresiel v Senáte však naznačuje, že Trumpa ani na druhý pokus neuznajú vinným, keďže na to je potrebná dvojtretinová väčšina hlasov - 67, čo znamená, že demokrati by potrebovali aj hlasy 17 republikánov.

Viac k téme: impeachment, násilnosti v Kapitole, Snemovňa reprezentantov, žaloba

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie