• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Truban a Hlina požičali svojím stranám státisíce eur, kiskovcom pomohli v kampani najmä podnikatelia

Truban a Hlina požičali svojím stranám státisíce eur, kiskovcom pomohli v kampani najmä podnikatelia

Pri financovaní kampaní pomáhajú stranám aj pôžičky ich lídrov.

21.1.2020 (Webnoviny.sk) - Zo štátnych príspevkov do svojich kampaní najviac investovali súčasné parlamentné strany, najmä víťaz minulých volieb Smer-SD, ktorý má aj jasne najväčšiu kampaň.

Veľké pôžičky svojím stranám poskytli napríklad líder koalície Progresívne Slovensko (PS)/Spolu Michal Truban, šéf Dobrej voľby Tomáš Drucker, či predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. Vyplýva to z analýzy Transparency International Slovensko (TIS), o ktorej informuje na sociálnej sieti.

Z doterajších siedmich miliónov eur, ktoré strany minuli na svoje predvolebné kampane, išla podľa analýzy TIS celá polovica zo štátnych príspevkov za predchádzajúce voľby. Tretina bola z peňazí samotných kandidátov a 14 percent zo zdrojov podnikateľov. Malé dary občanov doteraz prispeli do financovania kampaní dvomi percentami.

Hlina požičal KDH 700-tisíc eur

Na štátne príspevky sa zatiaľ takmer výhradne spoliehajú aj v Slovenskej národnej strane (SNS), v strane Sloboda a Solidarita (SaS), hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), strane Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a do veľkej miery aj v Sme rodina.

Analýza TIS ďalej ukazuje, že vlastné peniaze politikov vo forme pôžičiek dominujú najmä pri PS/Spolu. Ich líder Michal Truban požičal koalícii na kampaň 920-tisíc eur a expredseda Ivan Štefunko 365 -tisíc eur. Od svojho lídra do veľkej miery závisí aj kampaň KDH) ktorému pôžičkou vo výške 700-tisíc pomohol šéf Alojz Hlina.

Kiskovi požičali podnikatelia

Veľké pôžičky svojim stranám poskytli aj líder Dobrej voľby Tomáš Drucker, a to 100-tisíc eur a aj dvaja neznámi kandidáti strane Vlasť Iveta Gálošová Bušová a Ivan Černega, obaja po 100-tisíc eur. Polovicu z kampane strany Eduarda Chmelára Socialisti.sk kryje pôžičkou agropodnikateľ Eduard Šebo.

Na pôžičkách od podnikateľov takmer výhradne stojí kampaň strany Za ľudí Andreja Kisku, ktorú financujú majitelia obchodu s elektronikou Nay Peter Zálešák (900-tisíc eur) a Ján Tomáš (600--tisíc eur) ako aj Pavel Trenka z developerskej firmy HB Reavis (milión eur).

Viacero drobných veriteľov sa podľa TIS podarilo získať strane Spolu–občianska demokracia. „Koalícia PS/Spolu je tiež jediným politickým zoskupením, ktoré zatiaľ dokázalo masívnejšie získať podporu menších darcov. Má už aktuálne cez 1 200 darov do 500 eur.  Práve prezidentku Zuzanu Čaputovú, kandidátku PS, do veľkej miery podržal v kampani tzv. crowdfunding - získala viac ako 5 800 malých darov a celkovo tvorili tieto dary až tretinu jej volebného rozpočtu,“ uzavrela TIS.

Viac k téme: Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020, TIS Transparency International Slovensko, Za ľudí - Kiskova politická strana

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie