• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Trnavská automobilka PSA musí riešiť konkurencieschopnosť, možno zruší pravidelnú odstávku

Trnavská automobilka PSA musí riešiť konkurencieschopnosť, možno zruší pravidelnú odstávku

Kým iné závody v rámci skupiny v Portugalsku, Španielsku alebo vo Francúzsku znižujú svoje výrobné náklady, v Trnave sa to nedarí.

16.7.2020 (Webnoviny.sk) - Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia v tomto roku neprekoná vlaňajšiu produkciu 371 152 vozidiel, čo je najviac v jej histórii. Dôvodom je nútené zastavenie výroby na 55 dní, ktoré bolo spôsobené preventívnymi opatreniami proti ochoreniu COVID-19.

Výpadok nie sú schopní dobehnúť

Výpadok v objeme 72 tisíc vozidiel podľa riaditeľa výroby Martina Dzamu nie je automobilka z kapacitných dôvodov schopná dobehnúť. Produkcia v trnavskej automobilke stúpala od roku 2011 zo 178 tisíc vozidiel osem rokov za sebou až na vlaňajších vyše 371 tisíc vozidiel. Viac ako 7 200 vozidiel z trnavskej automobilky malo vlani čisto elektrický pohon.

Robíme všetko preto, aby sme zmiernili dopad tejto krízy, pretože záujem o naše vozidlá segmentu B Citroën C3 a Peugeot 208 je,“ informoval vo štvrtok novinárov Dzama. Automobilka má podľa neho objednávky na dva – tri mesiace dopredu, k plnej výrobnej kapacite ako pred krízou sa vrátila už v júni. Čiastočne eliminovať výpadok výroby by mohlo zrušenie pravidelnej letnej odstávky, tú však potrebujú pre vykonanie údržbárskych prác.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu

Prioritou vedenia trnavskej automobilky na najbližšie obdobie je získanie výroby nového modelu, ktorý by jej zabezpečil budúcnosť a zamestnanosť. Automobilka postupne stráca konkurencieschopnosť medzi závodmi v rámci skupiny PSA, ktoré medzi sebou o nové investície súťažia.

Iné závody znižujú náklady

Strácame konkurencieschopnosť, pretože naše výrobné náklady sú posledné štyri roky stabilné, čo nie je dobrá správa. Iné závody v rámci skupiny v Portugalsku, Španielsku, vo Francúzsku znižujú svoje výrobné náklady. Nám sa to nedarí, všetky naše opatrenia v oblasti produktivity práce, energií, inovácií sú pohltené buď cenou práce, alebo cenou energií,“ povedal Dzama. Dodal, že napríklad cena práce trnavského závodu je momentálne vyššia ako v portugalskom závode a približuje sa k španielskemu závodu. Cena energií na Slovensku je vyššia ako vo Francúzsku, Španielsku alebo Portugalsku.


Trnavská automobilka bude podľa jej personálneho riaditeľa Ľuboša Kollára reagovať na výzvu vlády a bude pripomienkovať záležitosti, ktoré spôsobujú administratívne alebo finančné problémy zamestnávateľom. Jednou z nich je napríklad naviazanie minimálnej mzdy na víkendové príplatky.


Aj generálny riaditeľ Stéphane Bonhommeau potvrdil, že automobilka bude potrebovať nový produkt, pretože dopyt po modeloch Citroën C3 a Peugeot 208 po niekoľkých rokoch začne klesať. Jednotlivé fabriky skupiny o novú investíciu súťažia, pričom jedným z najdôležitejších kritérií sú práve výrobné náklady.


Viac k téme: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie