• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Trinásty dôchodok bude od 50 do 300 eur, penzistom ho vyplatia už v júli

Trinásty dôchodok bude od 50 do 300 eur, penzistom ho vyplatia už v júli

Vláda v stredu odsúhlasila poslanecký návrh novely zákona o trinástom dôchodku, podľa ktorého by mala Sociálna poisťovňa vyplatiť penzistom trinásty dôchodok už v júli tohto roka.

Návrh do parlamentu predložili poslanci parlamentu za hnutie Sme rodina Jozef Lukáč a Miloš Svrček.

Novelu zákona o trinástom dôchodku v stredu schválil aj parlament. Skorším vyplatením trinástej penzie vláda reaguje na rekordnú infláciu na Slovensku, ktorá v marci medziročne presiahla 10 percent.

Trinásty dôchodok

Suma trinásteho dôchodku predstavuje od 50 eur do 300 eur. Trinástu penziu v maximálnej výške 300 eur dostávajú tí poberatelia dôchodku, ktorých dôchodok nepresahuje výšku životného minima. Aktuálne ide o sumu 218,06 eura, od júla by sa však mala suma životného minima zvýšiť.

Výška trinástej penzie sa počíta podľa zákonom stanoveného vzorca. Čím je mesačný dôchodok vyšší, tým je trinásta penzia nižšia. Penzisti s najvyššími dôchodkami dostávajú trinástu penziu v sume 50 eur. V novembri minulého roka išlo o tých dôchodcov, ktorých penzia presiahla 912,50 eura.


Nárok na trinásty dôchodok majú poberatelia starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov, ako aj poberatelia vdovských, vdoveckých a sirotských penzií. Výdavky na vyplácanie trinástych dôchodkov podľa ministerstva práce a sociálnych vecí dosiahnu približne 301,2 milióna eur. Pri predpokladanom počte 1,44 milióna poberateľov dôchodkových dávok suma trinásteho dôchodku dosiahne v priemere 210 eur.

Priemerný starobný dôchodok na Slovensku sa medziročne zvýšil o 13 eur, stúpol aj počet poberateľov penzie

Suma priemerného starobného dôchodku, ktorý vypláca Sociálna poisťovňa, na konci februára tohto roka dosiahla 512,50 eura.


Medziročne sa zvýšila o 13,30 eura. Popri náraste sumy starobnej penzie medziročne mierne stúpol aj počet jej poberateľov.


Kým na konci februára minulého roka dostávalo starobný dôchodok 1 milión 85,4-tisíca penzistov, na konci minulého mesiaca bolo na Slovensku 1 milión 90,3-tisíca starobných dôchodcov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Penzisti si prilepšili

Priemerný predčasný starobný dôchodok v porovnaní s koncom februára vlaňajška vzrástol o 17,20 eura na 504,70 eura. Ku koncu minulého mesiaca ho dostávalo 12,3-tisíca penzistov, čo bolo o 348 osôb viac ako pred rokom.


Priemerný invalidný dôchodok pre osoby s mierou postihnutia do 70 % bol na konci februára na úrovni 229,30 eura.

Medziročný nárast o takmer 10 eur

V porovnaní s februárom minulého roka je tak vyšší o 5,40 eura. Invalidnú penziu pre ľudí s mierou postihnutia nad 70 % vypláca poisťovňa v priemernej výške 415 eur.


Medziročne ide o nárast o 9,50 eura. Sociálna poisťovňa evidovala ku koncu minulého mesiaca 226,4-tisíca poberateľov invalidných dôchodkov, čo je oproti februáru vlaňajška o 6,1-tisíca penzistov menej.

Priemerná mzda Slovákov vlani stúpla, najviac si prilepšili zamestnanci zdravotníctva a sociálnej pomoci

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v slovenskom hospodárstve dosiahla v minulom roku 1 211 eur. Medziročne sa zvýšila o 6,9 %.


Ako uvádza Štatistický úrad SR, tempo jej rastu bolo takmer dvojnásobné ako v roku 2020 a predstavuje druhý najvyšší rast celoročných miezd za posledné desaťročie.

Súčasne mesačné mzdy vlani vzrástli o 10,9 % v porovnaní s obdobím pred pandémiou. Napriek vyššej inflácii sa podľa údajov ŠÚ SR zvýšil aj reálny rast miezd, za celý rok 2021 boli mzdy reálne vyššie o 3,6 %. V roku 2020 bol reálny rast miezd len na úrovni 1,9 %.

Najnižší rast v administratívnych službách

Priemerné zárobky medziročne nominálne vzrástli vo všetkých sledovaných 19 odvetviach ekonomiky, vývoj miezd naprieč celou ekonomikou bol však dosť rozdielny. Najnižší rast, o 3,1 % zaznamenali administratívne služby.

Relatívne najrýchlejšie naopak rástli mzdy vďaka vyplateným mimoriadnym odmenám a nadčasom za prácu počas pandémie v zdravotníctve a sociálnej pomoci o 13,8 % (na 1 395 eur). Toto odvetvie zaznamenalo zároveň najvýraznejší rast aj v porovnaní so situáciou pred pandémiou.


Najnižší rast nominálnej mzdy oproti obdobiu spred pandémie, a o to len o 1,9 % evidovali administratívne služby (966 eur). Priemysel, ktorý zamestnáva spomedzi všetkých odvetví najviac ľudí, vykázal rast miezd medziročne na úrovni 8,5 % (na 1 289 eur) a súčasne to bol nárast o viac ako 10 %, aj v porovnaní s predkovidovým obdobím.

Najnižšia mzda je v Prešovskom kraji

Aj v uplynulom roku bola priemerná mzda nad celoslovenským priemerom iba v Bratislavskom kraji (1 482 eur). V siedmich krajoch presiahol priemerný hrubý zárobok úroveň 1 000 eur. Prešovský kraj stále zostáva regiónom s najnižšou priemernou mzdou (956 eur).


Vlani priemerné mzdy rástli medziročne vo všetkých krajoch, s najvyšším relatívnym prírastkom v Košickom (o 11,1 %) a najnižším v Bratislavskom kraji (o 5,0 %). V porovnaní s rovnakým obdobím pred pandémiou najviac vzrástli mzdy v relatívnom vyjadrení opäť v Košickom kraji o 13,7 % a najmenej v Bratislavskom o 9,1 %.

V samotnom štvrtom štvrťroku minulého roka vzrástla priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v slovenskom hospodárstve medziročne o 6,9 % na 1 331 eur. Zároveň o 13,1 % prekonala výšku priemernej mzdy pred pandémiou.


Výraznú časť z rastu miezd však zobrala v posledných mesiacoch vlaňajšieho roka vysoká inflácia, takže reálne mzdy sa zvýšili iba o 1,3 %. Ide o najnižší reálny rast od druhého štvrťroka 2020, kedy vplyvom pandémie COVID-19 po dlhej dobe reálna mzda na Slovensku klesla.

Mzdové rozdiely na základe pohlavia pretrvávajú, ženy zarábajú o 300 eur menej ako muži

Slovenské ženy zarábajú o štvrtinu menej ako muži. Potvrdzuje to najnovšia analýza portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

Priemerný plat žien predstavuje 1 323 eur v hrubom. U mužov je to 1 751 eur. Rozdiel v týchto hrubých zárobkoch dosahuje 428 eur, teda takmer 25 percent.

Muži stále zarábajú viac

Kým zamestnankyne obdržia mesačne v priemere 928 eur, pri zamestnancoch je to 1 228 eur. V priemere tak majú muži vo svojej peňaženke každý mesiac o 300 eur viac ako ženy.


Platový rozdiel medzi mužmi a ženami je viditeľný vo všetkých krajinách V4. České, slovenské a maďarské ženy sú na tom oproti mužom podobne.

Výrazné platové rozdiely

Rozdiely v Poľsku sú ale omnoho výraznejšie. Kým vo zvyšných krajinách Vyšehradskej skupiny predstavuje platový rozdiel medzi pohlaviami zhruba štvrtinu, poľský nepomer je na úrovni takmer 33 percent. Spomedzi krajín V4 je najnižší nepomer medzi platmi žien a mužov v Maďarsku. Rozdiel tu predstavuje zhruba 22 percent.

Vo Vyšehradskej štvorke sú výraznejšie platové disproporcie ako v iných štátoch Európy. Nižšie rozdiely medzi pohlaviami sú napríklad v balkánskych krajinách.

Príkladom ide Chorvátsko

Vplýva na to najmä iná orientácia hospodárstva s vyváženejším zastúpením oboch pohlaví pri najžiadanejších pozíciách na trhu práce. Príkladom môže byť Chorvátsko. Oproti spomínaným krajinám v srdci najstaršieho kontinentu je rozdiel výrazne nižší. Predstavuje zhruba 16 percent.

Ešte nižší platový nepomer je na severe Európy. Oproti Slovensku je tu výrazne vyšší podiel žien na manažérskych pozíciách. Napríklad fínske zamestnankyne majú v priemere o necelých 12 percent nižší plat ako ich mužskí kolegovia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie