• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Tretina Slovákov plánuje zahraničnú dovolenku. Štúdia ukázala ich najobľúbenejšie destinácie

Tretina Slovákov plánuje zahraničnú dovolenku. Štúdia ukázala ich najobľúbenejšie destinácie

Slováci sa tešia, že môžu obnoviť svoje cestovateľské zvyky spred pandémie.

Slováci majú v tomto roku pomerne veľký záujem cestovať na zahraničné dovolenky. Plánuje ich viac ako 36 % opýtaných. Krátke víkendové výlety uviedlo takmer 35 % opýtaných.

Zvyky spred pandémie

Tieto závery vyplynuli zo štúdie Travel and Payment Intentions Study 2022, ktorú uskutočnila spoločnosť Visa.

„Slováci sa tešia, že môžu obnoviť svoje cestovateľské zvyky spred pandémie. Návrat k cestovaniu, či už na dovolenku, za mestskou turistikou alebo na nákupy do susednej krajiny dokazuje, že slovenskí spotrebitelia znovu nadobúdajú istotu, čo je dobrým znamením pre oživenie cestovného ruchu a cezhraničných transakcií,“ uviedla vedúca Visa pre Slovensko Ľubica Gubová.


Štúdia ukázala, že viac ako 47 % Slovákov plánuje ísť tento rok na dovolenku jedenkrát. Dva až trikrát by cestovalo 40 % respondentov, štyri až päťkrát 4 % opýtaných, viac ako päťkrát tiež 4 %.

Top dovolenkové destinácie

Tretina Slovákov má tendenciu plánovať si dovolenku niekoľko mesiacov pred samotnou cestou a takmer 25 % plánuje svoje cesty približne mesiac vopred.


Medzi top dovolenkové destinácie Slovákov patrí Chorvátsko, Česká republika, či Taliansko. Medzi top destinácie víkendových výletov, ktoré by Slováci chceli tento rok navštíviť, patria Praha, Viedeň a Paríž.


Až 45 % opýtaných plánuje tento rok absolvovať dva alebo tri víkendové výlety. Čo sa týka plánovania výletov do mesta, takmer 32 % Slovákov tak robí približne mesiac vopred a viac ako 24 % plánuje krátke výlety len týždeň alebo dva vopred.

Slovenské domácnosti musia škrtiť rodinný rozpočet, až tretina z nich si tento rok nemôže dopriať letnú dovolenku

Zatiaľ čo na Slovensku plánuje stráviť rodinnú dovolenku štvrtina Slovákov, 27 % pôjde dovolenkovať do zahraničia. Ako ďalej ukázal májový reprezentatívny prieskum pre spoločnosť Home Credit agentúrou Stem/Mark, najpočetnejšia je však skupina tých, ktorí na dovolenku nepôjdu nikam. Vyjadrilo sa tak 32 % respondentov.

Zdražovanie ovplyvnilo rodinné rozpočty

Stále je tu ešte približne pätina ľudí, ktorí vo svojich dovolenkových plánoch nemajú jasno, a teda nevedia, kam pôjdu.

Významným faktorom, ktorý zohráva kľúčovú rolu v tom, kam cestovať na dovolenku a či sa vôbec niekam vybrať, je aktuálna finančná situácia v rodinnej kase.

Takmer polovica Slovákov chce spolu za všetkých členov domácnosti za dovolenku minúť do 800 eur. Približne štvrtina má v pláne minúť od 801 do 1 200 eur.

Na dovolenku si domácnosti našetrili

Len štyri percentá plánujú zaplatiť za letnú dovolenku spolu vyše 3-tisíc eur. Zo zistení prieskumu ďalej vyplynulo, že polovica ľudí plánuje za letnú dovolenku minúť viac ako tomu bolo pred rokom.


Pri pohľade na to, z akých zdrojov chcú letnú dovolenku Slováci financovať, najčastejšie je to z vlastných úspor. Vyjadrilo sa tak 72 % opýtaných.

Z bežnej výplaty tak chce urobiť 23 % Slovákov. Požičať si chcú na ňu len štyri percentá ľudí. Životnosť tovaru alebo služby, na ktorú si požičiavame, by mala byť podľa vyjadrení spoločnosti dlhšia ako lehota splácania.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie