• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Treba sa báť umelej inteligencie? Muži a mladí v nej vidia prínos, ženy sa obávajú rizík

Treba sa báť umelej inteligencie? Muži a mladí v nej vidia prínos, ženy sa obávajú rizík

Viac ako 70 percent respondentov sa domnieva, že by sa umelá inteligencia mala v budúcnosti angažovať v kancelárskych prácach

Prínos umelej inteligencie vnímajú najmä mladí ľudia do 29 rokov a viac muži ako ženy. Ženy a ľudia starší ako 30 rokov si častejšie myslia, že riziká prevažujú nad prínosom.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK, ktorý realizovala od 27. apríla do 5. mája na vzorke 1003 respondentov.

Starší sa obávajú rizík

Podľa 43 percent respondentov prevažuje prínos umelej inteligencie nad rizikami, 45 percent má opačný názor. Viac ako polovica mužov vidí v tejto oblasti prínos, pričom rovnaký názor má len tretina žien.

Prínos vníma najmä veková kategória od 18 do 29 rokov (62 percent), so zvyšujúcim vekom klesá podiel respondentov vidiacich v umelej inteligencii prínos. V najvyššej vekovej kategórii už vidí prínos len 30 percent opýtaných, kým riziká vníma až 57 percent opýtaných a zvyšok sa nevedel vyjadriť.


Problematiku umelej inteligencie aktívne sleduje desatina obyvateľov Slovenska vo veku 18 a viac rokov, ktorí využívajú internet. Ide najmä o mužov alebo mladých vo veku 18 až 29 rokov.

Chýba ľudský prístup

So zvyšujúcim sa vekom klesá záujem o túto tému. Za informovaných s dostatkom informácií o umelej inteligencii sa považuje 38 percent respondentov, pričom aj v tomto prípade ide o častejšie o mužov.

Takmer tretina respondentov nemá žiadne skúsenosti s umelou inteligenciou vo forme chatbotov či hlasových asistentov. Ide najmä o respondentov vo veku 50 rokov a viac. Deväť percent hodnotí tieto skúsenosti pozitívne.


Aj v tomto prípade sa jedná častejšie o mužov, alebo najmladšiu vekovú kategóriu. Takmer polovica opýtaných si myslí, že umelá inteligencia v takejto forme niekedy pomôže, inokedy chýba ľudský prístup a 13 percent s ňou má negatívne skúsenosti.

Kde by sa mala využívať?

Viac ako 70 percent respondentov sa domnieva, že by sa umelá inteligencia mala v budúcnosti angažovať v kancelárskych prácach. Častejšie si to myslia muži (77 percent) ako ženy (65 percent) alebo mladí vo veku 18 až 29 rokov (80 percent).


Podľa dvoch tretín opýtaných by sa mohla umelá inteligencia angažovať aj v službách, ako sú call centrá, účtovníctvo či obchod, 49 percent si to vie predstaviť aj v doprave.


V oblastiach školstva, riešenia svetových problémov a v armáde by sa podľa väčšiny opýtaných nemala umelá inteligencia v budúcnosti angažovať.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie