• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Transpetrol má za sebou úspešný rok, vďaka neočakávaným ziskom do štátneho rozpočtu odviedla rekordnú daň

Transpetrol má za sebou úspešný rok, vďaka neočakávaným ziskom do štátneho rozpočtu odviedla rekordnú daň

Transpetrol vykonáva činnosť prevádzkovateľa ropovodnej sústavy a zabezpečuje prepravu ropy prostredníctvom ropovodu Družba a Adria na území Slovenskej republiky.

Spoločnosť Transpetrol v minulom roku dosiahla výnosy vo výške 61,1 milióna eur, v medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o zhruba 700 tisíc eur.

Do rozpočtu firma odvedie rekordnú daň

Ako informoval slovenský prevádzkovateľ ropnej prepravnej siete, zisk pred zdanením bol na úrovni 10,5 milióna eur, čo je o 5 miliónov eur viac, ako bolo schválené vo finančnom pláne pre rok 2021. Rok predtým firma evidovala hrubý zisk 8,8 milióna eur.


Daň z príjmu právnických osôb tak dosiahla za vlaňajšok pre Transpetrol 2,3 milióna eur. „Odvedieme do štátneho rozpočtu rekordnú daň z príjmu, ktorá je najvyššia za ostatných šesť rokov fungovania,“ podotkol štátny podnik.

Sekanie nákladov

Oproti predkrízovému roku 2019 spoločnosť úsporami znížila náklady na hospodársku činnosť spolu o 5,4 %, čo je 2,9 milióna eur. Firma okrem iného znížila výdavky v oblasti IT, na dodávky opráv, tovarov, služieb a stavebných prác.


Transpetrol vykonáva činnosť prevádzkovateľa ropovodnej sústavy a zabezpečuje prepravu ropy prostredníctvom ropovodu Družba a Adria na území Slovenskej republiky.


Spoločnosť zabezpečuje služby pre zabezpečenie skladovania ropy pre Správu štátnych hmotných rezerv SR. Jediným akcionárom je štát prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR.

Európska komisia navrhla zakázať dovoz ruského uhlia, podľa Leyenovej tým chcú zvýšiť tlak na Putina

Európska komisia (EK) navrhla v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine zakázať dovoz uhlia z Ruska. V prípade, ak by návrh prešiel, by to boli prvé európske sankcie zamerané na lukratívny ruský obchod s energiami.


Predsedníčka EK Ursula von der Leyen sa v utorok vyjadrila, že Európska únia (EÚ) potrebuje zvýšiť tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina po tom, čo označila za „ohavné zločiny“ spáchané v okolí Kyjeva.

Zákaz importu uhlia má podľa Von der Leyen hodnotu štyri miliardy eur ročne. Ako dodala, únia už začala pracovať na ďalších sankciách, vrátane dovozu ropy.


Šéfka Európskej komisie však nespomenula zemný plyn. Medzi 27 členskými štátmi totiž panuje zhoda, že zameranie sa na plyn, ktorý sa používa na výrobu elektriny, vykurovanie domovov a tiež v priemysle, bude najťažšie zabezpečiť.

Poľsko zakáže dovoz uhlia z Ruska, vláda už nechcela čakať na rozhodnutie Európskej únie

Poľská vláda schválila návrh zákona, ktorý zakáže dovoz uhlia z Ruska. Oznámil to hovorca vlády Piotr Müller, na ktorého sa odvoláva spravodajský portál BBC. Vláda podľa neho nemôže čakať na konanie Európskej únie (EÚ) a preto sa rozhodla konať jednostranne. Poľsko vyzývalo jeho partnerov v EÚ, aby uvalili embargo na kúpu ruských energií, ale nepodarilo sa mu ich presvedčiť.


Poľsko je najväčší producent uhlia v EÚ, ale jeho bane neprodukujú dostatočné množstvo väčšieho kusového uhlia používaného na vykurovanie domácností, škôl a nemocníc. Niektoré tamojšie teplárne spaľujú aj ruské uhlie. Z poľského importu uhlia v roku 2020, ktorý bol v objeme 12,8 milióna ton, boli z Ruska tri štvrtiny.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki tento mesiac povedal, že rokoval so svojím austrálskym náprotivkom o nákupe uhlia z Austrálie.

Macron presadzuje embargo na ruské uhlie a ropu, pre masaker v ukrajinskej Buči volá po rozširovaní sankcií


Francúzsky prezident Emmanuel Macron si želá ešte tento týždeň úplné zablokovanie dovozu ruského uhlia a ropy do Európskej únie (EÚ). Ako informuje spravodajský portál CNN, vyjadril sa tak po tom, ako sa podľa vlastných slov dozvedel o „vojnových zločinoch“ v ukrajinskom meste Buča.

Rozširovanie sankcií proti Rusku

Macron v pondelok pre francúzske rádio France Inter povedal, že sú „veľmi jasné známky“ toho, že v Buči boli spáchané vojnové zločiny a je podľa neho „dosť jasné, že je za ne zodpovedná ruská armáda“.


„Nemôžeme to nechať len tak prejsť. Musíme mať sankcie, ktoré budú odrádzať od toho, čo sa tam stalo a toho, čo sa deje v Mariupoli,“ skonštatoval s tým, že bude o ďalších sankciách tento týždeň diskutovať so svojimi európskymi partnermi.


Vyšetrovanie vojnových zločinov

„Tí, ktorí sú za týmito zločinmi, sa za ne musia zodpovedať. Musíme vyslať veľmi jasný signál, že bránime našu spoločnú dôstojnosť a naše hodnoty,“ povedal. Dodal, že „bez spravodlivosti nie je mier“.


Francúzsko je podľa prezidenta pripravené pomôcť Ukrajine s vyšetrovaním udalostí v Buči. Odmietol sa však vyjadriť, či by sa mal ruský prezident Vladimir Putin postaviť pred súd za to, čo sa tam stalo.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie