• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

TotalEnergies prestane nakupovať ruskú ropu, energetický gigant spravil rozhodnutie aj o zemnom plyne

TotalEnergies prestane nakupovať ruskú ropu, energetický gigant spravil rozhodnutie aj o zemnom plyne

Francúzsky energetický gigant TotalEnergies oznámil, že minimálne do konca tohto kalendárneho roka nebude nakupovať z Ruska žiadnu ropu a ropné produkty.

TotalEnergies vlastní podiel vo výške 19,4 % v ruskom producentovi zemného plynu Novatek. Má tiež 20-percentný podiel v projekte Yamal LNG v severnom Rusku.

Skupina uviedla, že pokračuje v zásobovaní Európy skvapalneným zemným plynom zo závodu na skvapalňovanie zemného plynu na sibírskom polostrove Jamal, „pokiaľ európske vlády budú považovať ruský plyn za nevyhnutný“.

Spoločnosť TotalEnergies sa tiež rozhodla pozastaviť rozvoj podnikania v oblasti batérií a mazív v Rusku. Neposkytne žiadny ďalší kapitál na rozvoj projektov v Rusku, uvádza sa v jej vyhlásení.

Ruská ropa je v zľave, India sa vo veľkom zásobuje palivom od agresora

Indická štátom kontrolovaná spoločnosť Indian Oil Corporation nakúpila tento týždeň od Ruska tri milióny barelov ropy, aby zabezpečila svoje energetické potreby. Uviedol to v piatok nemenovaný predstaviteľ indickej vlády.

Ruská ropa v zľave

Ten poznamenal, že India neuvalila sankcie na nákup ropy a bude sa snažiť nakupovať viac od Ruska napriek výzvam Spojených štátov a ďalších krajín, aby tak nerobila.

USA, Spojené kráľovstvo a ďalšie západné štáty naliehajú na Indiu, aby sa vyhla nákupu ruskej ropy a plynu. Indické médiá informovali, že Rusko momentálne ponúka ropu za zľavnené ceny, ktoré sú o 20 % nižšie ako svetové referenčné ceny.

Treba si vybrať správnu stranu

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová začiatkom tohto týždňa uviedla, že indické nákupy ruskej ropy neporušia americké sankcie, no vyzvala Indiu, aby „premýšľala o tom, na ktorej strane chce stáť vo chvíľach, keď sa píše história“.

Čipová kríza potrvá ešte minimálne jeden rok. Kto vyrába polovodiče, môže očakávať rekordné zisky

Polovodičový priemysel očakáva v roku 2022 historicky najvyššie príjmy za posledné roky, ktoré by mohli presiahnuť 600 miliárd eur. Ako vyplýva z prieskumu spoločnosti KPMG., v odvetví napriek obmedzeniam výrobnej kapacity a problémom s dodávateľským reťazcom vládne optimizmus.

Odstávky vo výrobe

Takmer všetci zástupcovia sektoru očakávajú rast príjmov, pričom viac ako jedna tretina o vyše 20 %. Väčšina odborníkov z odvetvia si zároveň myslí, že nedostatok čipov bude trvať aspoň do roku 2023.

„Na Slovensku spôsobil nedostatok polovodičov v roku 2021 čiastočné odstávky u významných výrobcov áut. Situácia pokračuje aj v tomto roku. Ministerstvo hospodárstva SR preto nadviazalo na prelome rokov spoluprácu s Taiwanom za účelom rozvoja výroby polovodičov na Slovensku. Tento krok môže pomôcť vybudovať potrebné kapacity v Európe už v priebehu niekoľkých rokov,“ uviedol výkonný riaditeľ v KPMG na Slovensku a sektorový líder pre automobilový priemysel Peter Nemečkay.

Dopyt po polovidičoch

Polovodičový priemysel je jedným z kľúčových dodávateľov pre odvetvia vyrábajúce produkty pre oblasti digitálnej ekonomiky, komunikácie a elektroniky.

Vďaka rastovým trendom týchto oblastí a ich zvyšujúcou sa prítomnosťou v iných sektoroch, ako je napríklad výroba áut, je na trhu po produktoch vysoký dopyt.

Tieto trendy budú pravdepodobne aj počas nasledujúcich rokov pokračovať, čo môže viesť k nárastom aktivity v oblasti fúzií a akvizícií zo strany výrobcov polovodičov.

Na trhu prevláda optimizmus

Z prieskumu KPMG vyplýva, že väčšina svetových lídrov v oblasti polovodičov sa v tomto roku bude sústrediť najmä na tri oblasti a to bezdrôtovú komunikáciu, automobilový priemysel a internet vecí.

Deväť z desiatich respondentov zároveň verí, že sa počet zamestnancov v ich spoločnostiach v roku 2022 zvýši. Oproti minuloročným výsledkom je v tomto smere optimistickejších takmer 40 % z nich.

KPMG je globálna sieť firiem poskytujúcich služby v oblasti auditu, daní a poradenstva. Pôsobí v 146 krajinách a jej členské firmy zamestnávajú vyše 227 000 ľudí. KPMG Slovensko v súčasnosti zamestnáva viac ako 350 ľudí a má 17 partnerov. Je poprednou audítorskou a poradenskou spoločnosťou.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie