• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Tohtoročné suchá boli najhoršie v histórii Slovenska, podľa meteorológa si budeme musieť zvyknúť na častejšie tornáda

Tohtoročné suchá boli najhoršie v histórii Slovenska, podľa meteorológa si budeme musieť zvyknúť na častejšie tornáda

Extrémne zvyšovanie tepla, ktoré sa bude každým rokov zhoršovať, môže podľa klimatológa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Jozefa Pecha znamenať stopku pre komplexný život na Zemi.

Sucho, ktoré sme zaznamenali tento rok, bolo najhoršie v histórii Slovenska. Výfukové plyny, emisie oxidu uhličitého a správanie sa ľudí voči prírode veľmi výrazne ovplyvňujú globálne zmeny na zemi.

Suchá sužujú najmä juh krajiny

Suchom bola najviac postihnutá južná oblasť Slovenska – Nové Zámky, Komárno, Bratislava. Taktiež mnohé mesta oblastí Gemer, Spiš, Šariš, Zemplín, ale aj pri Rožňave. Na viacerých miestach Slovenska dochádzajú vodné zdroje, čo má veľký dopad na stav vegetácie, ktorý počas leta spôsoboval, že začali stromy zhadzovať lístie ako na jeseň.

Podzemné vody sa nedokážu dopĺňať, vzniká tzv. hydrologické sucho, čo znamená pokles prietokov a podzemnej vody. Je to spôsobené aj nedostatkom prírodného snehu na území Slovenska.

Častejší výskyt tornád

Dokonca turistická zimná sezóna sa každým rokom skracuje pre nedostatok snehu, čo má aj negatívny ekonomický dopad. Juh stredného Slovenska je najčastejšie miesto silných búrok a vetrov, čo by mohlo aj do budúcnosti spôsobovať častejší výskyt tornád.


Silné búrky síce prinášajú intenzívne návaly vody, tento stav však nezlepšuje situáciu pri veľkom suchu, práve naopak, silné prívalové dažde spôsobujú zosuv pôdy, likvidáciu úrody, ale aj eróziu.


Vysoké teploty vo veľkých mestách môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy, vyčerpanie, ale aj zhoršenie pracovného výkonu, nakoľko telo trpí nedostatkom spánku. Zaznamenali dokonca aj vyššiu nehodovosť na cestách.


Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie