• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

To, čo sa deje v obliehanom meste Mariupoľ, je obrovský vojnový zločin, tvrdí Borrell

To, čo sa deje v obliehanom meste Mariupoľ, je obrovský vojnový zločin, tvrdí Borrell

Medzinárodný trestný súd so sídlom v holandskom Haagu zhromažďuje dôkazy o prípadných vojnových zločinoch na Ukrajine.

21.3.2022 (Webnoviny.sk) - Rusko na Ukrajine pácha vojnové zločiny, osobitne v prístavnom meste Mariupoľ, kde zahynuli stovky civilistov.

Vyhlásil to v pondelok šéf európskej diplomacie Josep Borrell. To, čo sa deje v obliehanom meste, je obrovský vojnový zločin, je to niečo strašné, povedal Borrell. Aj vojna má svoje zákony, zdôraznil Borrell pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí Európskej únie.

Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu medzitým zhromažďuje dôkazy o prípadných vojnových zločinoch na Ukrajine. Rusko však jeho právomoc neuznáva.

Zelenskyj: Zmysluplné rokovania sú jedinou šancou pre Rusko

Z pohľadu Ukrajiny zmysluplné, spravodlivé a neodkladné mierové rokovania sú pre Rusko jedinou šancou, ako znížiť škody spôsobené jeho vlastnými chybami pri invázii. Vo svojom najnovšom videopríhovore, zverejnenom v noci na sobotu na stránke president.gov.ua a monitorovanom TASR, to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Konštatoval, že ukrajinská strana vždy trvala na rokovaniach, ponúkala dialóg a riešenia v prospech mieru — nielen v doterajšom priebehu invázie.


"Chcem, aby ma teraz všetci počuli, najmä v Moskve. Je čas stretnúť sa, je čas porozprávať sa. Je čas obnoviť územnú celistvosť a spravodlivosť pre Ukrajinu. V opačnom prípade budú straty Ruska také obrovské, že bude trvať niekoľko generácií, kým sa s nimi vyrovná," povedal Zelenskyj.


Reagoval aj na piatkové masové zhromaždenie na moskovskom štadióne Lužniky, na ktorom pri príležitosti ôsmeho výročia pripojenia anektovaného polostrova Krym k Rusku vystúpil aj ruský prezident Vladimir Putin.

"Hovorí sa, že na zhromaždení v ruskom hlavnom meste sa celkovo zúčastnilo asi 200.000 ľudí. Stotisíc v uliciach, okolo 95.000 na štadióne. Približne rovnaký počet ruských vojakov bol zapojený do invázie na Ukrajinu. A teraz si na tom štadióne v Moskve predstavte 14.000 mŕtvol a desaťtisíce zranených a zmrzačených ľudí. Takéto straty utrpelo Rusko v dôsledku tejto invázie," uviedol Zelenskyj, pričom spomenul čísla, ktoré nie je možné nezávisle overiť.

"Toto je cena vojny. Za niečo viac ako tri týždne. Vojna sa musí skončiť. Návrhy Ukrajiny sú na stole," dodal ukrajinský prezident s tým, že v najbližších dňoch sa prihovorí občanom ďalších krajín vrátane Izraela, Talianska a Japonska.



Ruský prezident Vladimir Putin to nemyslí vážne s mierovými rozhovormi s Ukrajinou. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdí to bývalý ruský premiér Michail Kasianov.


Podľa neho je nepravdepodobné, že Putin ponúkne nejaké riešenie konfliktu, „ktoré bude komfortné pre Ukrajincov“. Tvrdí, že okrem prísľubu neutrality, čo znamená, že Ukrajina nepožiada o členstvo v NATO alebo EÚ, si Kasianov myslí, že Putin bude trvať na „oficiálnom uznaní“ Krymu ako súčasti Ruska. „To je absolútne kľúčové, Putin je blázon do Krymu,“ povedal pre BBC World News.


Kasianov, ktorý bol predsedom vlády v rokoch 2000 – 2004, naznačil, že súčasné rokovania medzi oboma stranami dávajú Rusom „čas na preskupenie“.


Povedal, že Putin a jeho najbližší politickí spojenci sú „nervózni“ z rozsahu „ničivých“ ekonomických sankcií uvalených Západom, čo naznačuje, že ruský líder „nečakal, že sankcie budú také tvrdé“. Kasianov dodal, že akékoľvek rozhodnutie zastaviť vojenské operácie na Ukrajine by bolo začiatkom Putinovho konca.


„Myslím si, že bude pokračovať v utláčaní a zintenzívňovaní invázie, a veľmi obávam, že by sa na bojisku mohlo stať niečo strašné,“ poznamenal Kasianov.

Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska


Zvýšené ceny komodít budú tlačiť hodnotu importov nahor a exportnú výkonnosť budú brzdiť negatívne dopady ruskej invázie. Ako ďalej uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, dá sa teda predpokladať, že saldo zahraničného obchodu bude v najbližšom čase skôr negatívne.

Modernizáciou sa podarí ceny stabilizovať

V januári bola obchodná bilancia podľa údajov Štatistického úradu SR záporná, deficit zahraničného obchodu dosiahol 400,5 miliónov eur.


V dlhšom horizonte však môžu niektoré firmy podľa Horňáka znížiť svoju závislosť na určitých typoch komodít, napríklad prostredníctvom modernizácie výroby, nákupom nových technológií, využitím alternatívnych zdrojov energie, čo im prinesie väčšiu stabilitu cien a dodávok.

„Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, najmä vo forme rastu cien komodít, ktoré sú významným vstupom pre priemyselné firmy. Sankcie uvalené na Ruskú federáciu budú obmedzovať obchodné toky a aj keď Rusko nepredstavuje významný exportný trh pre slovenské firmy, je zapojené do dodávateľských reťazcov, čo môže spôsobiť problémy s dodávkami niektorých vstupov,“ povedal Horňák.

Nedostatok surovín

Rusko je významné svojou produkciou a exportom kovov ako paládium, hliník či lítium, ale aj neónový plyn, ktorý je využívaný pri výrobe polovodičov.


Vysoká neistota a premenlivá situácia sťažuje podľa analytika ekonomické predikcie, ktoré môžu byť teraz revidované častejšie než zvyčajne.

Narušené dodávateľské vzťahy

Zužovanie ročného kumulovaného prebytku zahraničného obchodu najskôr bude podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pokračovať aj v najbližších mesiacoch.


K zmierneniu prebytkov by mal naďalej prispievať podľa neho najmä zvýšený cenový tlak pri energetických dovozoch. Rizikom naďalej ostávajú i narušené dodávateľské vzťahy, ktoré by mohli narúšať produkciu i v tomto roku a v nepravidelných intervaloch stále narúšať vývozy.

„Spolu s uvoľnením úzkych hrdiel a stabilným reštartom produkcie by sa prebytky zahraničného obchodu mohli v druhej polovici tohto roka začať opäť mierne rozširovať. Kľúčovú rolu však zohrá ďalší vývoj konfliktu na Ukrajine a z toho plynúci tlak na ceny energií, či výpadky vývozov,“ dodal Koršňák.

Vojna na Ukrajine utlmí priemyselnú výrobu na Slovensku, analytička varuje pred materiálovou krízou

Očakáva sa, že v ďalších mesiacoch začne u nás postupne priemyselná výroba klesať, hoci od novembra začala produkcia v slovenskom priemysle opäť rásť.

Ako uviedla analytička 365.bank Jana Glasová, smerom nadol bude priemyselnú výrobu ťahať globálna materiálová kríza, ale aj vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý vyvoláva obrovskú neistotu vo vývoji ekonomického prostredia.

Materiálová kríza

Surovinová kríza sa prejavuje nedostatkom rôznych materiálov a komponentov na trhu a ich výrazne rastúcimi cenami. Pre naše hospodárstvo je najciteľnejší nedostatok čipov, ktorý spôsobuje odstávky výroby v automobilovom aj elektrotechnickom priemysle.

Aktuálne sa však do centra pozornosti dostala podľa Glasovej vojna na Ukrajine, ktorá ovplyvňuje predovšetkým ceny energetických komodít.

Trhy sa obávajú prerušenia dodávok ruskej ropy a plynu, čo by zasiahlo hlavne európske ekonomiky, ktoré sú od ruského dovozu výrazne závislé. „Problémy by teda vznikli aj v európskom priemysle,“ skonštatovala Glasová.

Rast cien energií zbrzí výrobu

Okrem toho, priemysel je už teraz podľa nej negatívne zasiahnutý aj extrémne rastúcimi cenami energií, ktoré predražujú výrobu.

„Očakávame, že ceny energií budú v prípade pretrvávajúceho vojnového konfliktu naďalej rásť, čo bude brzdiť priemyselnú výrobu, hlavne v energeticky náročných odvetviach,“ dodala Glasová.

Exportéri z Ruska

Nálada v domácom priemysle sa v úvode roka podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pomerne významne zhoršila, a to ako v hodnotení aktuálnej situácie, tak aj v zložke očakávaní. Ďalší šok pritom prináša podľa neho invázia Ruska na Ukrajinu, ktorú februárový sentiment ešte plne nezohľadňoval.

„Priame dopady vzhľadom na relatívne nízku váhu Ruska na slovenskom exporte budú limitované a budú koncentrované na niekoľko významnejších exportérov do Ruska, najmä v oblasti výroby kompresorov, či áut. Tri percentá slovenskej produkcie áut smerovalo do Ruska,“ hovorí Koršňák.


Na druhej strane, už v úvode konfliktu zvýraznila vojna na Ukrajine podľa analytika problémy s úzkymi hrdlami, tentoraz nie v podobe tradičných čipov, avšak pridala novú oblasť, a to káblové zväzky.


„Vzhľadom na nižšiu technologickú náročnosť, domácu tradíciu i alternatívne oblasti produkcie predpokladáme, že toto úzke hrdlo by sa mohlo behom niekoľkých týždňov podariť z veľkej časti uvoľniť a nemalo by spôsobovať dlhodobé a opakujúce sa odstávky produkcie v automobilovom priemysle ako v prípade chýbajúcich čipov,“ dodal Koršňák.

Aké budú ekonomické dopady invázie Ruska na Ukrajinu? Analytik odporúča sledovať niekoľko faktorov

Invázia Ruska na Ukrajinu prekvapila Európu, svet a aj trhy. Ako povedal analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, investori spustili výpredaj svojich rizikových akciových titulov a začali nakupovať bezpečné aktíva, ako sú drahé kovy a dlhopisy.

„Veľký rast nestability priniesol vystrelenie cien komodít ako uhlie, pšenica, ale aj ropa, kde cena preskočila 100 dolárov za barel. Ruská federácia je významným dodávateľom energetických surovín pre EÚ, čo spôsobilo markantné zvýšenie cien plynu,“ povedal Horňák.


Pokles výnosov nemeckých a slovenských štátnych dlhopisov nebol podľa neho až tak veľký. Desaťročné nemecké výnosy klesli o 6 bázických bodov z 0,23 % na 0,17 %, slovenské výnosy klesli z 0,66 % na 0,49 %.

Z Ruska k nám prúdi ropa aj plyn

Aj keď z hľadiska medzinárodného obchodu nepredstavuje Ukrajina a Rusko významných obchodných partnerov pre Slovensko, keď podiel importov a exportov sa pohybuje v jednotkách percent, Ruská federácia však podľa Horňáka dodáva na Slovensko až dve tretiny ropy a ropných produktov a viac než 90 % plynu.

„Ďalší vývoj konfliktu ukáže, ako a do akej miery bude zasiahnutá vzájomná ekonomická spolupráca a výmena tovarov a teda do akej miery bude zasiahnuté hospodárstvo. Okrem toho sa niektoré slovenské podniky vo veľkej miere spoliehajú na dodávky surovín z východu, napríklad železnej rudy,“ hovorí analytik.


Vzhľadom na tento vývoj existuje podľa Horňáka niekoľko faktorov, ktoré je v súčasnosti potrebné sledovať. Cena energií ostane s najväčšou pravdepodobnosťou podľa neho zvýšená, čo sa bude prelievať aj do cien iných tovarov a služieb, čím by miera inflácie mohla dosahovať vyššie úrovne aj v ďalšom období.

Tlak na verejné financie vzrastie

V prípade narušenia dodávateľsko-odberateľských reťazcov a útlmu aktivity v dôsledku vysokých cien vstupov, materiálov, tovarov môže zároveň prísť pokles ekonomickej výkonnosti cez zníženie investícií a spotreby domácností. Do popredia sa podľa analytika dostáva hrozba kombinácie nižšieho ekonomického rastu a zvýšenej inflácie.

Samotné napätie a nestabilita budú podľa analytika negatívne vplývať na rozhodovanie ekonomických subjektov, vzrastie tlak na verejné financie, a to nielen prostredníctvom nákladov súvisiacich s konfliktom, ale aj potenciálna pomoc ekonomike pri zvládaní sťažených podmienok.

„Pravdepodobnosť skorého zvyšovania sadzieb ECB je o niečo nižšia. Cena peňazí dlhších splatností na trhu však zatiaľ veľmi neklesla, takže trh so sprísňovaním menovej politiky stále počíta,“ dodal Horňák.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie