• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Testovanie na genetickú predispozíciu rakoviny je dostupné aj na Slovensku, minulý rok ho podstúpilo 102 poistencov Unionu

Testovanie na genetickú predispozíciu rakoviny je dostupné aj na Slovensku, minulý rok ho podstúpilo 102 poistencov Unionu

Dedičná forma rakoviny prsníka a vaječníkov predstavuje okolo 10 - 15% zo všetkých diagnostikovaných prípadov týchto ochorení.

28.4.2023 (SITA.sk) - Za vznik takmer 70 % prípadov tejto formy sú zodpovedné kauzálne mutácie, postihujúce gény BRCA 1 a 2. Charakteristickým znakom je zvýšený výskyt rakoviny prsníka a vaječníkov a nízky vek nástupu ochorenia (približne 40 - 50 rokov). Ak ste poistencom Union zdravotnej poisťovne, môžete sa nechať zadarmo otestovať, či máte genetickú predispozíciu na rakovinu prsníka a/alebo vaječníkov.

"Mnoho ľudí si testovanie génu BRCA 1 spája so známou americkou herečkou Angelinou Jolie, ktorá ho absolvovala už pred 10 rokmi s pozitívnym výsledkom. Jej následné rozhodnutie o preventívnej mastetkómii jej však možno zachránilo život, keďže jej matka zomrela na rakovinu prsníka vo veku 56 rokov. Testovanie genetickej predispozície rakoviny nie je v našich končinách nedostupné, práve naopak. Naši poistenci a poistenky ho majú plne hradené a sme radi, že ho minulý rok využilo 102 poistencov," vysvetľuje hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Kristína Baluchová. Kto má záujem dať sa otestovať, mal by najskôr navštíviť všeobecného lekára, gynekológa alebo onkológa, ktorý na základe údajov o výskyte ochorenia v rodine odporučí konzultáciu u klinického genetika. Predtým, ako sa pristúpi k samotnému prediktívnemu testovaniu, musí byť zrejmé, že je poistenec či poistenka skutočne v riziku.

Pani Mária má 46 rokov a žije v Senici. Jej mama mala rakovinu prsníka, gynekológ jej preto odporučil genetické vyšetrenie. Tým sa dokazovala prítomnosť zmeny v DNA (patogénneho variantu/mutácie) vrátane veľkých génových prestavieb v génoch BRCA 1 a 2. Výsledok testovania u pani Márie bol pozitívny, dostala preto genetikom písomne odporučený špeciálny program sledovania klinických a laboratórnych vyšetrení. "Nositeľ býva zaradený do špeciálneho preventívneho programu, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť včasného záchytu rakoviny prsníka alebo vaječníkov a úspešnosť ich následnej liečby. Naša poistenka teda získala presné informácie o tom, kedy má absolvovať špecifické vyšetrenie a aké má ďalšie možnosti v rámci svojej situácie," uvádza Baluchová. "To, že je identifikovaný mutovaný gén, neznamená s určitosťou na 100 %, že sa rozvinie rakovina, ale riziko je vyššie ako u ľudí v bežnej populácii. Naopak, aj negatívny výsledok neznamená to, že sa ochorenie nerozvinie, ale riziko je tu podobné ako u ostatných ľudí. Každopádne, v diagnostike je úloha času nesporná, je jednoznačným prínosom vedieť o prípadných rizikách čo najskôr."

Test BRCAscreen v hodnote 130 eur dokáže odhaliť minimálne 31 predispozícií v génoch BRCA1/2. Poistenci Union zdravotnej poisťovne majú test úplne zadarmo, ak spĺňajú aspoň jednu z nasledujúcich podmienok:

  • v rodine je nie viac ako jeden prípad rakoviny prsníka u prvostupňovej (napr. matka, sestra) alebo druhostupňovej (napr. stará mama) pokrvnej príbuznej vo veku od 50 rokov (vek kedy bolo diagnostikované ochorenie)
  • sú pacientkou/pacientom s nádorom prsníka vo veku nad 50 rokov a bez rodinnej anamnézy

Priebeh testovania nie je náročný. Lekár odoberie vzorku krvi alebo ster z vnútornej strany líca a odošle do laboratória genomickej medicíny. Výsledok, ktorý býva dostupný spravidla do desiatich pracovných dní, by mal poistenke/poistencovi interpretovať genetik a odporučiť ďalší postup. Bližšie informácie môžete nájsť na: Špeciálny BRCAscreen test na odhalenie DNA predispozície rakoviny prsníka | Union.sk

Tento článok nie je autorským obsahom SITA.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie