• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Teplári ubezpečili Slovákov, že sa nemusia obávať vyúčtovania za teplo

Teplári ubezpečili Slovákov, že sa nemusia obávať vyúčtovania za teplo

Slovenské domácnosti sa nemusia obávať vyúčtovania za teplo za minulý rok. Týka sa to najmä domácností, ktoré odberajú teplo od veľkých výrobcov tepla, teda prostredníctvom centrálneho zásobovania teplom (CZT).

Ako uviedol Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT), ostatné dva roky výšku nákladov za teplo okrem počasia ovplyvňuje aj pandémia. Ani prijaté karanténne opatrenia počas roka, ani vývoj počasia, však výšku platieb za dodané teplo v roku 2021 negatívne neovplyvnili.

Minulý rok bol bez extrémnych zím

„Vzhľadom na karanténne opatrenia a celkovú situáciu ohľadom pandémie COVID-19 počas roka 2021 trávili Slováci opäť viac času doma, čo sa odrazilo aj na spotrebe, a to predovšetkým teplej vody. Tá síce počas obmedzení pohybu ľudí a homeofficov vzrástla v priemere o 8 %, avšak na druhej strane vývoj počasia bol priaznivý a v bytoch nebolo potrebné kúriť viac ako obvykle,“ uviedol predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu bol vlaňajšok vyhodnotený ako jeden zo siedmich najteplejších rokov v histórii pozorovaní. Síce sa na jeseň kúrilo už od septembra, ale zimné mesiace (január, február a marec 2021) boli bez extrémnych zím. Preto zvýšená spotreba vody nemala z pohľadu celého roka významný dopad na celkové náklady na dodané teplo.

Výška preplatku a nedoplatku

To, či budú mať odberatelia preplatky alebo nedoplatky, bude závisieť najmä od nastavenia výšky zálohových platieb a ich spotrebiteľského správania. Ak mali zálohové platby nastavené rovnako ako rok predtým a výrazne nezmenili spotrebiteľské správanie, tak môžu očakávať približne rovnaké preplatky, respektíve nedoplatky.

Výška preplatku, respektíve nedoplatku je vlastne rozdiel medzi skutočnými nákladmi na teplo na byt, ktorý je uvedený vo vyúčtovaní od správcu a uhradenými zálohovými platbami, ktoré sa za byt počas roka zaplatia.


Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) združuje viac ako 100 dodávateľov tepla na celom Slovensku. Prostredníctvom systémov CZT zabezpečujú dodávku tepla v 188 mestách a obciach na Slovensku pre takmer 2 milióny občanov.

Ceny elektrickej energie sa stále držia nad úrovňou 200 eur. Dobrou správou je, že plyn naďalej lacnie

Ceny elektriny na trhoch minulý týždeň neustále rástli. Stále sa tak držia nad 200 eurovou hranicou.


Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v piatok predávala za vyše 229 eur za megawatthodinu. Minulý pondelok sa pritom megawatthodina elektriny predávala za 205 eur.


Plyn sa na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) minulý týždeň naopak lacnel. V súčasnosti sa predáva za 89 eur za megawatthodinu. Vo štvrtok minulého týždňa bola cena plynu ešte na úrovni 102 eur za megawatthodinu. Plyn dosiahol rekordné hodnoty začiatkom marca tohto roka. Na Medzinárodný deň žien sa plyn vyšplhal na trhu TTF na 216 eur za megawatthodinu.


Cena elektriny na pražskej burze sa v súčasnosti pohybuje ešte ďaleko pod úrovňou historických rekordov. Dva dni pred ostatnými Vianocami sa totiž predávala za takmer 330 eur za megawatthodinu. Začiatkom minulého roka sa ale elektrina obchodovala len za 55 eur za megawatthodinu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie