• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Tatry čaká počas sezóny nával turistov, pre pandémiu uprednostnia Slováci dovolenku doma

Tatry čaká počas sezóny nával turistov, pre pandémiu uprednostnia Slováci dovolenku doma

Podľa Eurostatu, si už dlhodobo práve slovenskí turisti volia výlet do hôr častejšie ako ostatní Európania.

22.5.2020 (Webnoviny.sk) - Obmedzenia pohybu v súvislosti s pandémiou koronavírusu menia aj preferencie Slovákov v prípade letných dovoleniek.

Mnohí volia dovolenku na Slovensku, najmä domáce hory čaká nával turistov. Uviedla pre agentúru SITA analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková s tým, že podľa údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat si už dlhodobo práve slovenskí turisti volia výlet do hôr častejšie ako ostatní Európania.

Spomedzi Európanov chodia Slováci najviac do hôr

"Každý štvrtý výlet Slovákov končí na horách. V prípade výletov na hory, ktoré trvajú jeden a viac dní, sú Slováci lídrami v rámci 27 krajín EÚ. Na opačnom konci rebríčka sa ocitlo Lotyšsko, tamojší obyvatelia iba v jednom percente prípadov si na krátkodobejší pobyt vyberajú horskú turistiku," uviedla Buchláková.


V priemere si vyberá práve hory na krátkodobé či dlhodobejšie výlety až 13 % Európanov. Na druhom mieste za Slovákmi (25 %) sa umiestnili Rumuni (24 %), Francúzi a Taliani (po 19 %).


Litva, Lotyšsko, Estónsko, Chorvátsko, Švédsko, ale aj Dánsko či Veľká Británia majú najmenej nadšencov hôr.


Výlety do hôr trvajú v priemere viac ako šesť nocí, pričom je paradoxom, že najdlhší čas v kopcoch trávia Briti, viac ako 14 dní. Ďalej sú to Gréci (12 dní) a Estónci (11 dní).

Na výletoch minieme viac ako Česi

"Krátkodobejšie výlety Slovákov zhltnú viac peňazí ako napríklad Čechom. V priemere je to 420 eur za viac ako štyri noci. Dovolenka vytiahne z vrecka najviac peňazí Švajčiarom, a to až 1163 eur, najmenej Rumunom, v priemere 209 eur. Česi minú na dovolenke okolo 250 eur. Výdavky zahŕňajú ubytovanie, stravu v reštaurácii, dopravu či nákup suvenírov a podobne. Práve z dôvodu, že tohtoročné letné dovolenky v zahraničí Slováci obmedzia, očakávame, že minú podstatne viac práve na Slovensku. K tomu treba prirátať aj možnosť využitia rekreačných poukazov," poznamenala Buchláková.

Údaje Eurostatu za rok 2019 ukázali, že podiel ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť týždňovú dovolenku mimo domova, sa za posledné roky znižoval.

Až 430-tisíc ľudí si dovolenku nemôžu dovoliť

"Stále je však na Slovensku zhruba 430-tisíc ľudí, ktorí si to z finančného hľadiska jednoducho dovoliť nemôžu. Koronakríza, znižovanie platov či prepúšťanie môže spôsobiť, že v horizonte dvoch rokoch pribudne v tejto skupine ďalších 50-tisíc ľudí," dodala Buchláková.


Najčastejšie Slováci financujú svoje dovolenky skôr z úspor. Sú aj takí, ktorí si cez spotrebné úvery financujú aj dovolenku, no nakoľko ide o bezúčelový úver, presné štatistiky o tom neexistujú.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu


Viac k téme: dovolenka na horách, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, letná dovolenka, letná sezóna, turizmus

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie