• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Taliban obsadil posledné veľké mesto v okolí Kábulu, povstalci získali Džalálábád bez boja

Taliban obsadil posledné veľké mesto v okolí Kábulu, povstalci získali Džalálábád bez boja

Ústredná afganská vláda kontroluje už len Kábul a šesť z 34 hlavných miest provincií.

15.8.2021 (Webnoviny.sk) - Afganské militantné hnutie Taliban v nedeľu obsadilo posledné veľké mesto v okolí Kábulu, čím metropolu odrezalo od východu krajiny. Pád mesta Džalálábád, ktoré leží neďaleko významného priechodu na hraniciach s Pakistanom, znamená, že ústredná afganská vláda kontroluje už len Kábul a šesť z 34 hlavných miest provincií.

Militanti v nedeľu ráno na internete zverejnili fotografie, na ktorých sú v úrade guvernéra v Džalálábáde, hlavnom meste provincie Nangarhár. Abrarullah Murad, poslanec z tejto provincie, pre agentúru Associated Press povedal, že povstalci získali Džalálábád bez boja.

V sobotu Taliban ovládol štvrté najväčšie mesto Afganistanu Mazár-e Šaríf, čím získal kontrolu nad celým severom Afganistanu. Miestni vodcovia Atta Mohammad Núr a Abdul Rašíd Dóstum, ktorých sa na svoju stranu v sobotu snažil získať afganský prezident Ašraf Ghaní a ktorí sľúbili, že budú Mazár-e Šaríf brániť, ušli do Uzbekistanu. Uviedli to ľudia z Dóstumovho okolia.

Taliban v sobotu večer vydal vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že jeho bojovníci nebudú vstupovať do domov obyvateľov ani zasahovať do ich práce. Militanti zároveň uviedli, že ponúkajú „amnestiu" tým, ktorí spolupracovali s afganskou vládou alebo zahraničnými silami.

© SITA Všetky práva vyhradené.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie