• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Taliansko zmierňuje opatrenia proti COVID-19, zmeny sa dotknú karantény, rúšok a očkovania

Taliansko zmierňuje opatrenia proti COVID-19, zmeny sa dotknú karantény, rúšok a očkovania

Minister zdravotníctva povedal novinárom, že karanténa sa už nebude týkať tých, ktorí prídu do kontaktu s osobou pozitívne testovanou na koronavírus.

18.3.2022 (Webnoviny.sk) - Taliansko v nadchádzajúcich týždňoch zmierni mnohé pandemické obmedzenia vrátane požiadaviek na očkovanie na väčšine pracovísk a nosenie rúšok a respirátorov.

Viac o téme: Koronavírus

Minister zdravotníctva Roberto Speranza po štvrtkovom zasadnutí vlády povedal novinárom, že karanténa sa už nebude týkať tých, ktorí prídu do kontaktu s osobou pozitívne testovanou na koronavírus.

To je podľa neho dobrá správa najmä pre deti, pričom poznamenal, keďže v prípade pozitívneho testu spolužiaka budú môcť pokračovať v školskej dochádzke. Ľudia s pozitívnym testom sa však budú musieť izolovať.

Podľa Lengvarského by sme sa v máji mohli zbaviť rúšok, minister zároveň varoval pred jesenným sprísňovaním opatrení

Na Slovensku máme v súčasnosti rádovo státisíce pozitívnych ľudí na COVID-19. Situácia je však podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského stabilizovaná.


Od pondelka sa na Slovensku zrušilo gro protiepidemických opatrení. Už onedlho by sa mohli Slováci zbaviť aj rúšok a respirátorov.


„Pokles hospitalizácii by mohol byť rýchlejší, ale je to podobné ako v iných krajinách. Najviac potešiteľné je, že klesá stále ľudí na pľúcnej ventilácii. Pokiaľ to epidemická situácia dovolí, dáme rúška dole. Možno o mesiac, možno v máji,“ povedal minister v relácii Na telo Plus portálu tvnoviny.sk.

Minister zároveň vyzval k očkovaniu. „Je čas využiť leto na očkovanie. Keď budeme mať očkovanosť na úrovni 75 % – 80 %, tak na jeseň budú miernejšie opatrenia,“ podotkol Lengvarský s tým, že pandemická vlna by už nemala byť v jeseni dramatická.

Pandémia koronavírusu na Slovensku sa ešte neskončila a denne pribúdajú tisícky nakazených, upozorňuje lekárska komora

Pandémia koronavírusu ešte neskončila. Upozorňuje Slovenská lekárska komora (SLK). Podľa komory by sme nemali zabúdať, že denne na Slovensku pribúdajú tisícky pozitívne testovaných a v nemocniciach leží s covidom stále vyše 2 400 pacientov. Denná úmrtnosť pacientov s covidom je okolo 30.


„Počet pacientov vyžadujúcich umelú pľúcnu ventiláciu síce klesá (k 14. 3. ich bolo 74) a zdá sa, že nápor na nemocnice sme schopní aktuálne zvládnuť, to však neznamená, že môžeme poľaviť v opatrnosti. Nápor na ambulancie totiž pretrváva a ambulantný sektor je dlhodobo preťažený a krehký,“ odkázala komora.

SLK preto vyzýva občanov k zodpovednosti a dodržiavaniu platných epidemiologických opatrení, ako je povinné nosenie rúšok v interiéri a pri hromadných podujatiach.


„Vládu vyzývame, aby situáciu s covidom nepodceňovala. Všetci dúfame, že jarné počasie prinesie čoraz menšie čísla pozitívne testovaných a počet hospitalizovaných pacientov nebude kritický,“ konštatovala komora s tým, že nadchádzajúce obdobie musíme využiť na prípravu na možné ďalšie vlny náporu pandémie.

Nemocnice v Žilinskom kraji začali očkovať proti ochoreniu COVID-19 vakcínou od spoločnosti Novavax

Zdravotnícke zariadenia na území Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa pripravujú na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vakcínou Nuvaxovid od spoločnosti Novavax.


Ako informovala Martina Remencová z kancelárie predsedníčky ŽSK, novou vakcínou začala v pondelok ako prvá očkovať Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci.

Určená pre prvé aj ďalšie dávky

Proteínová vakcína Nuvaxovid patrí ku klasickým vakcínam, pričom na podobnom princípe dnes fungujú bežné očkovacie látky proti chrípke či čiernemu kašľu.


„Vakcína je určená pre prvé, ako aj posilňujúce dávky a je odporúčaná aj pre ľudí s autoimunitným ochorením. Automatické plánovanie druhých dávok bude stanovené najskôr na 21. deň po aplikovaní prvej dávky. Registrácia na očkovanie touto látkou bola spustená 15. februára a je možná pre osoby staršie ako 18 rokov,“ uviedla Remencová.

Prvé dávky budú postupne podané popri čadčianskej nemocnici aj v nemocniciach v Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši a v Oravskej poliklinike Námestovo a v žilinskej epidemiologickej ambulancii ŽSK. Celková týždenná kapacita je 635 osôb.

Vakcíny objednávajú týždenne

„Vakcíny sa objednávajú na týždennej báze na základe stavu čakárne a záujmu občanov. Zároveň predpokladáme, že Hornooravská nemocnica s poliklinikou v Trstenej by sa mala do očkovania Nuvaxovidom zapojiť v priebehu budúceho týždňa,“ doplnila riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.


K pondelku bolo v Žilinskom kraji zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 347 223 osôb prvou dávkou, možnosť posilňujúcej tretej dávky využilo už 188 141 ľudí.

Ide o vakcínu, ktorú Európska lieková agentúra (EMA) odporučila na podmienečnú registráciu ešte v decembri minulého roka. Vakcína je vyvinutá na báze proteínu. Ako doplnila spoločnosť Unipharma, podľa odborníkov je vhodná aj pre tých, ktorí mali kontraindikáciu na mRNA alebo vektorovú vakcínu.

Štvrtú dávku už môžu dostať ľudia so zníženou imunitou, NCZI spustilo registráciu

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) spustilo registráciu na očkovanie štvrtou dávkou pre ľudí so zníženou imunitou. Posilňujúca dávka proti ochoreniu COVID-19 je odporúčaná každému imunokompromitovanému pacientovi.

Ako informuje NCZI, po podaní troch dávok, ktoré tvoria u týchto osôb so zníženou imunitou základnú očkovaciu schému, im môže byť aplikovaný tzv. booster. O tejto možnosti by sa mali vopred poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom.


„Pacienti so zníženou imunitou starší ako 18 rokov môžu požiadať o posilňujúcu dávku očkovania. Ak sú minimálne tri mesiace po podaní tretej dávky, môžu sa registrovať na stránke www.korona.gov.sk a bude im pridelený termín v nimi vybranom okrese,“ uvádza ďalej NCZI.


Záujemca si môžu vybrať druh vakcíny, Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Spikevax (Moderna), Janssen (Johnson & Johnson) a Nuvaxovid (Novavax). Termín na podanie booster dávky si môže každý zvoliť podľa svojich preferencií.

Čína hlási nárast nových infikovaných, ich počet sa za jeden deň strojnásobil

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom na severovýchode Číny sa v sobotu oproti predchádzajúcemu dňu strojnásobil.


Čínske úrady sprísnili opatrenia proti šíreniu infekcie zrušením autobusovej dopravy do Šanghaja a obyvateľom ďalšieho mesta prikázali, aby zostali doma.

Ľudia musia ostať doma

Čínska vláda informovala, že za 24 hodín do sobotňajšej polnoci v krajine potvrdili 1 938 nových nákaz, čo bolo trikrát viac ako predošlý deň.


Zhruba tri štvrtiny nových prípadov, a to 1 412, odhalili v severovýchodnej provincii Ťi-lin, v ktorej v piatok zakázali vstup do priemyselného mesta Čchang-čchun a rodinám v meste prikázali, aby zostali doma.

Najnovšia vlna infekcií ešte nekulminovala

Vláda Hongkongu nahlásila 15 789 nových infekcií, čo bolo o takmer polovicu menej ako predošlý deň. Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová však v sobotu varovala, že najnovšia vlna infekcií pravdepodobne ešte nekulminovala.


Čína, v ktorej koronavírus prvýkrát odhalili koncom roku 2019 v meste Wu-chan, doteraz nahlásila 4 636 úmrtí na ochorenie COVID-19 a 115 466 potvrdených nákaz.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie