• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Tajné dokumenty sa našli aj v dome bývalého viceprezidenta USA Mikea Pencea, mali tam byť prevezené nevedome

Tajné dokumenty sa našli aj v dome bývalého viceprezidenta USA Mikea Pencea, mali tam byť prevezené nevedome

Americký zákon zaväzuje ľudí vo federálnych úradoch, aby všetky oficiálne a tajné materiály odovzdali, keď sa skončí ich služba.

24.1.2023 (Webnoviny.sk) - Dokumenty s označením utajenia našli minulý týždeň aj v dome bývalého amerického viceprezidenta Mikea Pencea v Indiane. V liste Národnému archívu o tom informoval jeho právny zástupca Greg Jacob.

Zdá sa podľa neho, že je to malé množstvo dokumentov, ktoré sú označené ako utajené a boli „nevedomky zbalené a prevezené do súkromného domu bývalého viceprezidenta na konci minulej administratívy“.

Našli sa aj u Bidena

Pence si podľa právnika „nebol vedomý prítomnosti citlivých alebo tajných dokumentov v jeho súkromnej rezidencii“ a „chápe dôležitosť ochrany citlivých a tajných informácií a je pripravený a ochotný plne spolupracovať s Národným archívom a akýmkoľvek potrebným vyšetrovaním“.

Tajné dokumenty objavili aj v dome a washingtonskej kancelárii súčasného prezidenta Joea Bidena, pričom niektoré pochádzali z čias, keď bol senátorom a ďalšie zase z jeho pôsobenia v úrade viceprezidenta v administratíve Baracka Obamu.

Trump čelí vyšetrovaniu

Pre nesprávne zaobchádzanie s tajnými dokumentmi a údajným nedodržaním predvolania čelí vyšetrovaniu aj bývalý prezident Donald Trump, v ktorého floridskom sídle Mar-a-Lago našli stovky takýchto dokumentov.

Trump a jeho právnici však odmietali odovzdať citlivé dokumenty, až kým FBI nevykonala v sídle prehliadku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie