• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Svetové líderky bojujú proti COVID-19 lepšie ako muži. V týchto krajinách ženský element zachraňuje životy

Svetové líderky bojujú proti COVID-19 lepšie ako muži. V týchto krajinách ženský element zachraňuje životy

Krajiny, ktoré majú vo vedení ženy, sa s pandémiou nového koronavírusu potýkajú lepšie, ako iné.

Analýza 194 krajín, ktorú zverejnilo Centrum pre výskum hospodárskej politiky a Svetové ekonomické fórum v júni tohto roka dokázala, že krajiny vedené ženami „systematicky a výrazne lepšie“ bojujú proti COVID-19.

Podľa štúdie si tieto výsledky možno vysvetliť proaktívnymi a koordinovanými politickými odpoveďami. Krajiny, v ktorých vládnu Angela Merkelová, Erna Solbergová, Mette Frederiksenová, Sanna Marinová, Jacinda Ardernová či Tsai Ing-wenová sú vďaka nim príkladom pre celý svet.

Hlavným prvkom, ktorý tieto ženy spája, je fakt, že v Nemecku, Nórsku, Dánsku, Fínsku, na Novom Zélande a Taiwane veľmi rýchlo pristúpili k najtvrdším opatreniam, a teda k lockdownu.

Tvárou v tvár dôsledkom

„Naše výsledky jasne naznačujú, že ženské vodkyne reagovali rýchlejšie a rozhodnejšie tvárou v tvár potenciálnym fatálnym dôsledkom,“ uviedla pre britský Guardian Supriya Garikipatiová, ekonómka z Liverpoolskej univerzity.


Napriek tomu, že lockdown je pre každú krajinu z hľadiska ekonomiky veľmi náročný, tento krok výrazne pomohol pri záchrane mnohých životov. Svedčí o tom výrazne nižší počet úmrtí vo všetkých spomenutých krajinách.


Iba v 19 z takmer 200 krajín sveta sú na ich čele ženy, no aj to málo svetových líderiek si podľa vedcov dokázalo vynútiť najmä lepšiu politiku a dodržiavanie predpisov.

Význam opatrení

Aktuálne je pandemická situácia náročná najmä pre Nemcov, počty infikovaných sa od začiatku čiastočného lockdownu 2. novembra viac-menej stabilizovali, ale na dosť vysokej úrovni a zatiaľ neklesajú.


Napriek tomu z 1,19 miliónov prípadov ochorení na COVID-19 krajina stále registruje len niečo pod 19-tisíc úmrtí. Napríklad Francúzsko, ktoré má o viac ako 16 miliónov obyvateľov menej, má omnoho horšie štatistiky (2,29 milióna ochorení, 55-tisíc úmrtí).


Obmedzenia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ako sú zatvorené reštaurácie, bary, športové a rekreačné zariadenia, by mali platiť najmenej do 10. januára. Niektoré regióny zvažujú alebo rovno zavádzajú ešte prísnejšie opatrenia.

Tisíc úmrtí

Nórsko je krajina, ktorá sa počtom obyvateľov približuje k Slovensku. Doteraz evidovali celkovo 38-tisíc prípadov a 354 úmrtí, zatiaľ čo na Slovensku sme prekročili smutnú hranicu 1 000 úmrtí.


Predsedníčka vlády Erna Solbergová začiatkom novembra predstavila nové a prísnejšie epidemiologické opatrenia a vyzýva ľudí, aby čo najviac zotrvávali doma. Je to reakcia na rastúci počet nových infikovaných najmä v Bergene a Osle.


Okrem iného zaviedla aj povinnosť preukázať sa pri príchode do Nórska negatívnym testom na COVID-19, ktorý nie je starší ako 72 hodín pre každého cestujúceho prichádzajúceho z červenej krajiny. V platnosti ostala aj povinnosť 10-dňovej karantény po príjazde.

Severské hranice

Podobným spôsobom k pandémii pristupujú aj ďalšie severské štáty vedené ženami. Dánska predsedníčka vlády Mette Frederiksenová, ako aj fínska premiérka Snna Marinová, obe prísne strážia hranice.


Dánsko v tomto smere ťahá za kratší koniec, bojuje totiž aj s celkom osobitým problémom. Museli utratiť tisícky noriek z fariem na severe krajiny po tom, čo sa 11 ľudí nakazilo zmutovanou verziou koronavírusu, ktorý u zvierat našli.


Fíni môžu byť spokojní. Z približne 5,5 milióna obyvateľov úrady evidujú necelých 28-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a „iba“ 415 úmrtí.

Novozélandský a taiwanský zázrak

Úspech treba pripísať aj opätovne zvolenej novozélandskej premiérke Jacinde Ardernovej. Jej liberálna Labouristická strana získala vo voľbách v polovici októbra 49 percent hlasov a triumfovala s výrazným náskokom pred hlavným vyzývateľom.


Popularita Ardernovej prudko vzrástla po tom, ako zaviedla početné opatrenia, vďaka ktorým Nový Zéland úspešne odoláva pandémii. Dosiaľ sa v tomto štáte nakazilo novým koronavírusom 2 000 ľudí, na jeho následky skonalo 28 osôb.


Najlepšie v porovnaní s ostatnými líderkami však vychádza Tsai Ing-wenová, taiwanská prezidentka. Tento ostrovný štát má zhruba 23 miliónov obyvateľov, avšak registruje len 716 prípadov nákazy koronavírusom a sedem súvisiacich úmrtí.

Koronaskeptici

Význam opatrení, ktoré tieto ženy zaviedli, uznávajú aj „koronaskeptici“. Rakúsky spisovateľ Martin Leidenfrost vo svojom komentári uviedol, že v boji proti pandémii v rámci jednotlivých štátov je pozitívnych výnimiek veľmi málo.


Zároveň dodal, že „jedným víťazom je Angela Merkelová“, ktorá presadila druhý lockdown aj vtedy, keď situácia v Nemecku ešte nebola taká alarmujúca. „Kancelárka to dobre uhrala,“ napísal Leidenfrost.


Koronaskeptik tiež uznal, že sa mýlil, keď kritizoval svetové líderky za úzkostlivý prístup k pandémii. Podľa jeho slov zostalo už len zopár odľahlých a veľmi bohatých krajín, ktoré izoláciou dostali vírus pod kontrolu a všade tam vládnu ženy. „V tejto chvíli to vyzerá tak, že mali pravdu,“ napísal.



Island či Nový Zéland ponúkli návod, ako vyhrať nad COVID-19. Slovensko robilo rovnaké opatrenia, ale niečo chýbalo

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie