• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred hlukom na školách, negatívne môže ovplyvniť študijné výsledky

Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred hlukom na školách, negatívne môže ovplyvniť študijné výsledky

Podľa štúdií môže mať hluk negatívny vplyv aj na dosahované študijné výsledky, a to najmä z jazykov vrátane materinského a matematiky.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje pred hlukom na školách a považuje za kľúčové riešenie akustickej pohody.

Očakáva totiž, že sa počet mladých ľudí vo veku 12 až 35 rokov s čiastočnou alebo úplnou stratou sluchu zvýši do roku 2050 celosvetovo až o 67 percent na 2,5 miliardy.

V tlačovej správe o tom informovala Kristína Matúšek z Phoenix Communication a.s.

Pozitívny vplyv ticha

„Najčastejším dôvodom, prečo sa na nás školy a materské škôlky obracajú je, že počuli alebo čítali o pozitívnom vplyve ticha na zdravie a psychiku. V súčasnej napätej pandemickej situácii, ktorá kladie zvýšené nároky na psychiku detí aj dospelých, sa táto téma dostáva do popredia,“ potvrdzuje Peter Petraško zo spoločnosti Ecophon.

Dodáva, že doterajšie merania úrovne hluku na slovenských školách potvrdzujú nadmerné hodnoty, predovšetkým v parametroch času dozvuku, trepotavej ozvene a zhoršenej úrovne zrozumiteľnosti reči.

Hluk v triede prekoná cestnú premávku

Z výsledkov výskumu vyplýva, že priemerná hladina hluku dosahuje v triedach vyššiu hodnotu ako na vonkajších detských ihriskách, niektoré dokonca prekonávajú aj hustú cestnú premávku. Ešte horšie sú na tom školské chodby a jedálne, ktoré sa približovali k úrovniam viac ako 80 decibelov, čo je hluk, ktorý vydáva cirkulárka na drevo zo vzdialenosti desať metrov.


Podľa štúdií môže mať hluk negatívny vplyv aj na dosahované študijné výsledky, a to najmä z jazykov vrátane materinského a matematiky. V dôsledku dobrej akustiky sa podľa ďalšej štúdie, naopak, zlepšili výsledky testov u študentov o štyri až sedem percent, zlepšila sa aj spolupráca a sústredenosť, čo viedlo k menšej únave.

Úprava akustických podmienok

Problémy s nadmerným hlukom v školských priestoroch je možné zmierniť úpravou akustických podmienok, pričom aj malé zníženie úrovne hluku môže priniesť veľký efekt.


„Napríklad montážou vysoko absorpčného stropu dokážeme znížiť vnímanie hladiny hluku o polovicu. To výrazne mení situáciu v triede. Nakoľko je všetkých počuť a rozumieť bez toho, aby museli zvyšovať hlas, študenti a učitelia začnú hovoriť tichšie a celkovo sa hlasitosť zníži o desať decibelov,“ vysvetlil odborník na akustické riešenia, ktorý verí, že v ďalšom období sa budú tomuto problému venovať aj ostatné školy, keďže ide o zdravie detí.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie