• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Svet si pripomína rómsky holokaust, Matovič povzbudzuje školy k eliminácii extrémizmu

Svet si pripomína rómsky holokaust, Matovič povzbudzuje školy k eliminácii extrémizmu

Poznanie pravdy a histórie je podľa premiéra základným predpokladom eliminácie extrémizmu.

2.8.2020 (Webnoviny.sk) - Aby sa krvavá história nezopakovala, nesmieme zabúdať, ale musíme si ju pripomínať. Uviedol to predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu, ktorý si svet každoročne pripomína 2. augusta.

Premiér zároveň zdôraznil, že dôležitú úlohu v tomto procese zohrávajú školy, keďže poznanie pravdy a histórie je základným predpokladom eliminácie extrémizmu.

Extrémizmus spôsobený nedostatkom informácií

O faktoch, že počas druhej svetovej vojny príslušníci SS bez milosti zavraždili v plynových komorách rómske ženy, matky, deti, starých ľudí, sa nepísalo v učebniciach a nehovorilo sa o tom ani na verejnosti. Aby sa viac krvavá história neopakovala, nesmieme zabudnúť, ale musíme si ju pripomínať,“ prízvukoval Matovič.

Je totiž presvedčený, že poznanie pravdy a histórie je základným predpokladom eliminácie extrémizmu. „Extrémizmus u mladých ľudí je často spôsobený nedostatkom informácií, hoaxami a nepravdami, ktoré sa dozvedajú z konšpiračných a dezinformačných internetových článkov,“ upozornil predseda vlády.

Europoslanec Peter Pollák (OĽaNO) doplnil, že v plynových komorách nezáležalo na farbe pleti, keďže sa tam zmiešal popol Rómov, Židov, Slovanov a zahynulo množstvo ľudí rôznych národností „len preto, že ich niekto označil ako nedokonalých". Ako poznamenal Pollák v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslal tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, neexistuje žiadna dokonalá rasa. „Ľudí nemôžeme deliť na základe toho, do akej etnickej skupiny, respektíve komunity patria,“ dodal europoslanec.

Je potrebné využiť potenciál detí z osád

Čo sa týka stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov, podľa Polláka si Slovensko nemôže dovoliť nevyužiť potenciál detí z rómskych osád. „Urýchlene musíme prijať opatrenia, aby aj z nášho vzdelávacieho systému vychádzali deti s uplatnením sa na pracovnom trhu,“ ozrejmil. Zároveň doplnil, že všetky zdroje, vrátane eurofondov, musí Slovensko využiť na to, aby deťom dalo vzdelanie a rodičom prácu. „Musíme zabezpečiť dôsledný monitoring domácich a európskych zdrojov tak, aby sa dostali aj k tým najchudobnejším, aby mal každý človek prístup k pitnej vode a kanalizácii,“ uzavrel europoslanec.

Matovič si v nedeľu aj za účasti Polláka uctí obete rómskeho holokaustu na spomienkovom pietnom podujatí a položením venca k Pamätníku obetí rómskeho holokaustu v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Zúčastní sa v Bratislave aj na slávnostnej svätej omši za obete rómskeho holokaustu v Dóme sv. Martina a na stretnutí rómskych osobností na Bratislavskom hrade.

Rómsky holokaust

bol pokus nacistického Nemecka a jeho spojencov o vyhladenie Rómov v Európe počas druhej svetovej vojny. Za vlády Adolfa Hitlera bolo 26. novembra 1935 vydané doplnenie Norimberských zákonov, ktoré zaradilo Rómov do rovnakej kategórie ako Židov a definovalo ich ako „nepriateľov rasovo čistého štátu“. Historici odhadujú, že nacisti a ich spolupracovníci zabili 220-tisíc až 500-tisíc Rómov, čo je asi štvrtina až polovica z menej ako jedného milióna všetkých Rómov v Európe v tom čase.

Viac k téme: Deň rómskeho holokaustu, Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie