• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Svet sa lúči s kráľovnou Alžbetou II., vo Veľkej Británii sa koná pohreb (naživo)

Svet sa lúči s kráľovnou Alžbetou II., vo Veľkej Británii sa koná pohreb (naživo)

Kráľovná Alžbeta II. zomrela 8. septembra vo svojom škótskom sídle Balmoral. Najdlhšie vládnuca britská panovníčka, ktorá bola na tróne sedem desaťročí, sa dožila 96 rokov.

Vo Veľkej Británii sa v pondelok koná štátny pohreb zosnulej kráľovnej Spojeného kráľovstva a ďalších 14 krajín Spoločenstva národov Alžbety II. Pohreb, ktorý sledujú nielen Briti, ale celý svet, sa začal predpoludním vo Westminsterskom opátstve v Londýne a skončí sa večer pochovaním panovníčky na hrade vo Windsore.

Rakva na štátnej lafete

Westminsterské opátstvo bolo pre hostí otvorené už tri hodiny pred samotným smútočným obradom, ktorý sa začal o 11:00 miestneho času (12:00 SELČ).

Zhruba 15 minút pred obradom previezli rakvu s panovníčkou z Westminsterského paláca do opátstva. Rakva bola na štátnej lafete kráľovského námorníctva ťahanej námorníkmi (98 ťahalo, 40 slúžilo ako brzda, pozn. red.), ktorú použili napríklad pri pohrebe niekdajšieho kráľa a otca zosnulej Juraja VI. v roku 1952.

Za rakvou išli členovia kráľovskej rodiny, vrátane nového kráľa Karola III. a jeho synov princov Williama a Harryho. Procesiu s rakvou viedli gajdoši a bubeníci škótskych a írskych regimentov, príslušníci kráľovského letectva a Gurkhovia.


Pozdĺž trasy stáli príslušníci námorníctva a námornej pechoty a na Parliament Square zase čestná stráž pozostávajúca z príslušníkov armády, letectva a námorníctva spolu s kapelou kráľovskej námornej pechoty. Celkovo sa na pohrebe podieľa viac ako 10-tisíc príslušníkov ozbrojených síl.

Naživo: Pohreb kráľovnej Alžbety II.

Trussová čítala z Biblie

Smútočnú bohoslužbu, ktorá sa koná na mieste kráľovských korunovácií i svadieb, vedie westminsterský dekan David Hoyle. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby má kázeň a britská premiérka Liz Trussová počas omše čítala z Biblie. Obrad trval zhruba hodinu a k jeho koncu zaznelo krátke trúbenie z poľnice. Po ňom nasledovali celonárodné dve minúty ticha. Bohoslužbu ukončila štátna hymna a žalospev, ktorý zahral kráľovnin gajdoš.

Na pohrebe vo Westminsterskom opátstve sa zúčastňuje 2 000 hostí. Je to jedno z najväčších stretnutí šľachty a politikov, ktoré Spojené kráľovstvo hostilo, za niekoľko desaťročí. Pozvánky dostalo 500 hláv štátov a zahraničných predstaviteľov. Medzi hosťami sú panovníci Belgicka, Holandska, Španielska, Nórska, Dánska, Monaka či Japonska.


Na pohrebe sú aj predstavitelia krajín Spoločenstva národov, ako napríklad novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, predseda austrálskej vlády Anthony Albanese a kanadský premiér Justin Trudeau, ale aj americký prezident Joe Biden, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, írsky premiér Micheál Martin, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová či predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Bohoslužba pred uložením rakvy do hrobky

Po pohrebnej bohoslužbe nasledovala ďalšia procesia z Westminsterského opátstva k Wellingtonovmu oblúku pri Hyde Parku. Pozdĺž trasy zase stáli príslušníci ozbrojených síl a polície, v minútových intervaloch zvonil Big Ben a z Hyde Parku každú minútu zneli salvy zo zbraní.


Kráľovská kanadská jazdná polícia viedla sprievod, ktorý pozostával zo siedmich skupín s vlastnými kapelami a zúčastnili sa na ňom okrem ozbrojených síl Spojeného kráľovstva a Spoločenstva národov aj policajti a Národná zdravotná služba. Za lafetou s rakvou budú znova kráčal kráľ a členovia kráľovskej rodiny. Kráľovná manželka, princezná z Walesu, grófka z Wessexu a vojvodkyňa zo Sussexu išli za nimi v autách.



Pri Wellingtonovom oblúku rakvu preniesli do štátneho pohrebného vozidla, ktoré ju odvezlo na hrad Windsor. Tam bude nasledovať ďalšia procesia za prítomnosti príslušníkov ozbrojených síl. Rakvu odnesú do Kaplnky svätého Juraja, kde sa od 16:00 miestneho času (17:00 SELČ) uskutoční bohoslužba pred uložením rakvy do hrobky.


Obrad bude celebrovať windsorský dekan David Conner a požehnanie prednesie už zmienený arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Bohoslužba sa uskutoční za účasti menšieho počtu hostí ako vo Westminsterskom opátstve, pričom by ich malo byť zhruba 800.

Tradície symbolizujúce koniec vlády Alžbety II.

Bohoslužba bude zahŕňať tradície symbolizujúce koniec vlády Alžbety II. Kráľovský klenotník z rakvy zloží Britskú imperiálnu korunu, jablko a žezlo, čím kráľovnú definitívne oddelí od jej koruny.


Na konci posledného hymnusu kráľ položí na rakvu vlajku regimentu gardových granátnikov, ktorý vykonáva ceremoniálne povinnosti pre panovníka. Zároveň Lord Chamberlain, najvyššie postavený predstaviteľ kráľovskej domácnosti, prelomí svoju paličku na znak toho, že končí jeho služba pre kráľovnú.


Nakoniec rakvu vložia do kráľovskej hrobky a bude hrať kráľovnin gajdoš, čo si podľa Buckinghamského paláca Alžbeta II. sama vyžiadala. Nasledovať bude požehnanie a štátna hymna God Save the King (Boh ochraňuj kráľa) Večer sa ešte uskutoční súkromný rodinný obrad, počas ktorého kráľovnú pochovajú k jej manželovi, princovi Filipovi, ktorý zomrel vlani, v pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI. Tá sa nachádza vo vnútri Kaplnky svätého Juraja.


Kráľovná Alžbeta II. zomrela 8. septembra vo svojom škótskom sídle Balmoral. Najdlhšie vládnuca britská panovníčka, ktorá bola na tróne sedem desaťročí, sa dožila 96 rokov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie