• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Sulíkovo ministerstvo pokračuje v znižovaní byrokracie, zavádzajú sa princípy one in – one out a one in – two out

Sulíkovo ministerstvo pokračuje v znižovaní byrokracie, zavádzajú sa princípy one in – one out a one in – two out

Problém regulačného zaťaženia trápi väčšinu rozvinutých ekonomík.

5.5.2021 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo hospodárstva SR pokračuje v znižovaní byrokracie a nákladov podnikateľov. Vláda totiž v stredu schválila s pripomienkou aktualizáciu Jednotnej metodiky na posudzovanie vybraných vplyvov, ktorá je v prvej fáze primárne zameraná na zavedenie princípov „one in - one out“ a „one in - two out“.

Ich podstatou je, že predkladatelia regulácií musia pri zvýšení regulačnej záťaže vo svojej oblasti navrhnúť aj jej zníženie či už v rovnakej, alebo v dvojnásobnej výške. Programové vyhlásenie pritom hovorí o zavedení princípu „one in - one out“ od roku 2021 a princípu „one in - two out“ od roku 2022.

Povinná kvantifikácia vplyvov

Ako objasňuje rezort, problém regulačného zaťaženia trápi väčšinu rozvinutých ekonomík. Prejavuje sa v podobe nárastu počtu výkazov, hlásení, ako aj rôznych obmedzení, sprísnení či zvyšovaní poplatkov, daní, odvodov a podobne.

Výsledkom je, že sa zhoršuje pomer medzi tým, koľko času, energie a finančných prostriedkov vynakladajú podnikatelia na plnenie povinností voči štátu a koľko na zvyšovanie spokojnosti svojich zákazníkov a rozvoj svojho podnikania.


"Nárast regulačnej záťaže sa prejavuje zvýšením nákladov podnikov, poklesom ich produktivity a konkurencieschopnosti," konštatuje ministerstvo.

Najväčšie úspechy s riešením tohto problému pritom zaznamenali krajiny, ktoré sa rozhodli pre systémový prístup vo forme povinnej kvantifikácie vplyvov a následného cieleného znižovania regulačného zaťaženia voči ministerstvám a iným predkladateľom regulácií.


Medzi takéto systémové riešenia patria okrem iného práve princípy „one in - one out“, „one in - two out“, či „one in - three out“.

Znižovanie regulačných povinností

Cieľom predloženého materiálu a zavedenia spomínaných princípov na Slovensku je systémovým spôsobom zastaviť rast a následne dosiahnuť znižovanie regulačných povinností.


"V rámci tejto fázy ide o jednu zo zásadných zmien, ktorá zavádza nové povinnosti pre predkladateľov materiálov s identifikovanými vplyvmi na podnikateľské prostredie," približuje rezort s tým, že samotný materiál neznižuje náklady podnikateľov priamo, ale výrazný pozitívny vplyv v podobe znižovania nákladov podnikateľov sa očakáva po jeho zavedení a uplatňovaní predkladateľmi v praxi.

Medzi najvýznamnejšie zmeny patrí okrem doplnenia bodu, ktorý sa týka mechanizmu znižovania byrokracie a nákladov aj zadefinovanie presných dôvodov, pre ktoré je materiál predkladaný na záverečné posúdenie, či stanovenie povinnosti predkladateľa aktualizovať náklady regulácie v Analýze vplyvov na podnikateľské prostredie do 45 dní od vyhlásenia predpisu v Zbierke zákonov.


Materiály predložené na predbežné alebo klasické medzirezortné pripomienkové konanie do 31. mája tohto roka sa dokončia podľa aktuálne platnej metodiky, uvedené zmeny nadobúdajú účinnosť 1. júna 2021.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie