• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Sulík vládu nepoloží, ale Matovič nemá čakať, kým obchody začnú padať ako hnilé hrušky

Sulík vládu nepoloží, ale Matovič nemá čakať, kým obchody začnú padať ako hnilé hrušky

Minister hospodárstva nebude podľa vlastných slov súťažiť s predsedom vlády Igorom Matovičom.

15.4.2020 (Webnoviny.sk) - V stredu mala na pôde Ministerstva hospodárstva SR prvýkrát zasadnúť ekonomická krízová rada, napokon však obdobná rada vznikne na Úrade vlády SR. V stredu o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík. Okrem neho malo spomínanú radu tvoriť ďalších 13 členov, medzi nimi zástupcovia podnikateľov, ako aj ekonómovia. Účasť prisľúbil aj šéf rezortu financií Eduard Heger.

Ten však podľa Sulíkových slov približne 70 minút pred začiatkom stretnutia oznámil, že nepríde a že vznikne iná rada na Úrade vlády SR pod vedením premiéra Igora Matoviča, ktorá sa bude venovať ekonomickým krízovým otázkam.

"Chvíľu to vyzeralo tak, že budú dve rady a budú sa venovať približne tej istej oblasti. Nebola by takáto súťaž dobrá. Keď sa premiér tak rozhodol, tak my to rešpektujeme a zatiaľ ekonomická krízová rada nevznikne," vyhlásil minister hospodárstva.

Konštatoval pritom, že ekonomická situácia v našej krajine je veľmi kritická a hrozí nám strata desaťtisícov pracovných miest. Potreba zoskupenia ekonómov, ktorí sa budú zaoberať týmito otázkami, je preto vysoká. On sám nepovažuje za vhodné súťažiť s premiérom.

"Spolieham sa na to, že v tej premiérovej rade bude dostatok kvalitných, súdnych ekonómov, ktorí dokážu zabrániť tým obrovským ekonomickým škodám, ku ktorým sa naša krajina blíži," dúfa Sulík. O svojej účasti v nej sa pritom dozvedel z médií.

Najzarúškovanejší národ na svete

Šéf rezortu hospodárstva opätovne zopakoval svoj názor o potrebe otvorenia maloobchodných prevádzok s výnimkou tých, ktoré sídlia v obchodných centrách. Podľa vlastných slov nerozumie, prečo musia byť zatvorené a prečo štát čaká, kým začnú padať ako "hnilé hrušky".

"Sme za dodržiavanie hygienických opatrení. Sme najzarúškovanejší národ na svete. Nehrozí tam žiadne väčšie riziko," myslí si. Podľa neho pácha štát na týchto podnikateľoch veľký hriech a naháňa zisky obchodným reťazcom. V tomto segmente pritom pracuje od 200 do 300 tis. ľudí.

"Chcem veľmi dúfať, že v pondelok začnú platiť opatrenia, ktoré tak nutne potrebujeme," uzavrel Sulík s tým, že ak sa tak nestane, liberáli určite z vlády neodídu.

Problém nájomného pre podnikateľov

Ministerstvo hospodárstva sa podľa jeho šéfa snaží vyriešiť aj problematiku nájomného. Sulík vyše tri týždne na koaličnej rade navrhuje, aby štát prispel maloobchodu na nájmy.

Pripomenul, že podnikateľom pomohli so mzdami, splátkami, klesli im výdavky za energie, avšak stále ostáva otvorená ešte otázka nájomného.

"Toto bohužiaľ na koaličnej rade doteraz neprešlo, budem sa snažiť ďalej. Toto je vec, ktorú musíme spraviť. Keď nepomôžeme dostatočne a včas, tak ste pomáhali zbytočne," skonštatoval.

Viac k téme: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, minister hospodárstva SR, premiér Slovenskej republiky

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie