• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Sulík: Vláda by mala valorizovať dôchodky skôr, ako až začiatkom budúceho roka

Sulík: Vláda by mala valorizovať dôchodky skôr, ako až začiatkom budúceho roka

Podľa neho je v súčasnosti pri 10-percentnej valorizácii mimoriadna situácia, ktorá si vyžaduje skoršie zvyšovanie penzií.

26.4.2022 (Webnoviny.sk) - Vláda by mala pristúpiť k valorizácii dôchodkov o infláciu skôr, ako až začiatkom budúceho roka. V utorkovej relácii Braňo Závodský naživo v rádiu Expres to povedal predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

„Jednorazovo by sa mohlo povedať, že nadpríjmy štátu by sa mohli použiť na valorizáciu dôchodkov," povedal.

Valorizovať dôchodky až od začiatku budúceho roka je podľa Sulíka správne pri dvojpercentnej, alebo trojpercentnej inflácii.

„Ak je 10-percentná, tak je to veľmi prudká zmena," tvrdí Sulík. Upozornil na to, že štát má nadpríjmy pre vysoký rast cien. „Ide o môj osobný názor, na koaličnej rade som sa o tomto ešte s mojimi kolegami nebavil," dodal.

Jednota dôchodcov si podala vládu, pri zdražovaní sa otočila chrbtom všetkým seniorom

Vláda sa pri navrhovaní pomoci súvisiacej so zdražovaním otočila chrbtom všetkým seniorom. V tlačovej správe to uviedla Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS). Kabinet pri zdražovaní podľa JDS ignoruje ústavné a sociálne práva seniorov a z chudobných seniorov robí žobrákov.

Zástupkyňa JDS Valéria Pokorná tvrdí, že význam pre túto vládu majú iba tí občania Slovenska, ktorí vytvárajú ekonomické hodnoty.

Protesty budú pokračovať

JDS bude preto pokračovať v protestných zhromaždeniach. Po schválení pomoci pri zdražovaní bez financií pre seniorov bude JDS zároveň iniciovať ďalšie protestné, ale aj iné akcie. „Na začiatku tohto roka mal každý tretí senior starobný dôchodok pod hranicou chudoby. Je to hanba vládnej koalície, že ďalšie desaťtisíce seniorov uvrhne vedome do pasce chudoby," uviedla Pokorná.

V spotrebnom koši seniorov tvoria podľa nej náklady na bývanie, energie a potraviny viac ako 45 percent. „Tieto položky rástli a budú rásť najviac a najrýchlejšie, a to v roku 2022 aj 2023," dodala.

Zvýšenie prídavku na dieťa

Na pomoc ľudom v boji so zdražovaním vláda v tomto roku vynaloží 260 miliónov eur a v budúcom roku jednu miliardu eur. V tomto roku sa prídavok na dieťa jednorazovo zvýši zo súčasných 25,88 eura na 100 eur. Na tento účel vláda vynaloží 83 miliónov eur.

Prídavok sa zvýši pre 661-tisíc rodičov, ktorí majú 1,1 milióna nezaopatrených detí. Bude sa to týkať všetkých nezaopatrených detí bez ohraničenia veku. Príspevok v sume 100 eur dostanú aj rodiny v hmotnej núdzi, seniori, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok, opatrovatelia, osobní asistenti a náhradní rodičia.

Narastie aj daňový bonus

Jednorazovo zvýšený prídavok na dieťa v sume 100 eur dostanú rodičia na nezaopatrené deti v júli tohto roka. Od augusta tohto roka sa má prídavok na dieťa trvalo zvýšiť z 25,88 eura na 30 eur a od začiatku budúceho roka na 40 eur. Stúpnuť má aj daňový bonus na nezaopatrené deti. Na deti vo veku do šiestich rokov v súčasnosti daňový bonus dosahuje 47,14 eura, na deti vo veku od 6 do 15 rokov je to 43,60 eura a na deti nad 15 rokov 23,57 eura.

Od júla má suma daňového bonusu na dieťa do 15 rokov vzrásť na 70 eur a od začiatku budúceho roka na 100 eur. Na nezaopatrené dieťa vo veku nad 15 rokov má daňový bonus od júla tohto roka vzrásť na 40 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur. Od začiatku budúceho roka chce tiež vláda zaviesť príspevok na služby deťom v sume 60 eur na dieťa.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie