• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Sulík garantuje verejnosti, že Slovenko má zabezpečené dodávky ropy a plynu (video)

Sulík garantuje verejnosti, že Slovenko má zabezpečené dodávky ropy a plynu (video)

Slovensko má podľa Galeka taktiež dostatočne diverzifikované plynové trasy na Slovensko. Môžeme sa spoľahnúť na reverzný tok plynu z Rakúska či z Česka

Slovensko má dostatok ropy aj zemného plynu. Ako po rokovaní krízového štábu povedal minister hospodárstva Richard Sulík, Slovensko dostáva štandardné množstvá dodávok ropy. „Momentálne sme nezaznamenali žiaden pokles dodávok ropy z Ruska,“ povedal na tlačovej besede Sulík.

Slovnaft je naša poistka

V zásobníkoch má Slovensko ropu a ropné produkty na najbližších sto dní. V prípade zastavenia dodávok ropy z Ruska spoločnosť Slovnaft zabezpečí dodávky ropy prostredníctvom ropovodu Adria, ktorý ide na Slovensko z Maďarska. „Pri rope je situácia stabilizovaná,“ konštatoval Sulík.

Ani v prípade dodávok plynu Slovensko nateraz nezaznamenalo výpadky. „Dodávky plynu nie sú prerušené. Dokonca prepravné objemy boli v porovnaní s minulým týždňom navýšené. Zmluvné podmienky sú dodržiavané. Tretí stress test preukázal, že pri plyne nemáme žiadne problémy,“ uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Strategické zásoby ropy

Slovensko má podľa Galeka taktiež dostatočne diverzifikované plynové trasy na Slovensko. Môžeme sa spoľahnúť na reverzný tok plynu z Rakúska či z Česka. Doviesť vieme plyn aj slovensko-maďarským plynovodom.

„Počas marca dôjde loď s LNG, čo nám umožní vykryť spotrebu plynu počas celej vykurovacej sezóny,“ podotkol Galek s tým, že aj v podzemných zásobníkoch plynu je dostatočné množstvo plynu.

Čo by znamenalo odpojenie Ruska z platobného systému SWIFT? Dotklo by sa to aj Slovenska

Jednou z možných sankcií proti Rusku je jeho vypnutie z medzinárodného platobného systému SWIFT, ktorý sa používa na presun peňazí po celom svete.


Predstavitelia EÚ sa zatiaľ nateraz nedohodli na vylúčení Ruskej federácie z tohto systému. Vypnutie by znamenalo, že akýkoľvek platobný styk medzi Ruskom a zvyškom sveta by sa zastavil. Dotklo by sa to aj Slovenska.

„V praxi by to znamenalo, že napríklad slovenskí obchodníci nebudú vedieť Rusku uhrádzať platby za dodávky tovarov a služieb, vrátane platieb za plyn a ropu. A rovnako Rusko nebude môcť cez tento systém vysielať platby do sveta za svoje záväzky voči iným subjektom a krajinám. To isté analogicky platí aj v prípade peňažných tokov medzi fyzickými osobami,“ vysvetlila pre agentúru SITA PR manažérka 365.bank Linda Valko Gáliková.

Rusko by zrejme zastavilo dodávky plynu a ropy

Ako v piatkovej relácii Teleráno TV Markíza povedal bývalý minister financií a ekonóm Ivan Mikloš, v prípade vypnutia SWIFT-u by Rusi nedostávali peniaze ani za ropu a ani za plyn. „A teda dá sa predpokladať, že by zastavili dodávky. Čo by znamenalo okamžité negatívne dôsledky,“ uviedol Mikloš.


Toto bola podľa neho hlavná príčina, ktorá bola v pozadí rozhodnutia nakoniec SWIFT nevypnúť. No môže to byť podľa Mikloša aj to, že si európski lídri nechávajú túto možnosť ako jednu z ďalších, pretože situácia môže byť ešte horšia, ako je teraz.

„Aj keď predstavitelia SWIFT-u upozorňujú, že tento systém je nestranný a do politiky sa nezapája, nešlo by o prvý takýto krok,“ povedal pre agentúru SITA analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Alternatívny platobný systém

Vypnutie SWIFT-u doposiaľ uvalili napríklad v roku 2012 voči Iránu pre nukleárny program, v dôsledku čoho prišlo podľa Horňáka k strate takmer polovice príjmov z exportu ropy. „Irán je hrozbou pre svet, ale nie až tak ako Rusko. Dopad vypnutia SWIFT-u v Iráne bol rádovo menší, než v Rusku,“ myslí si Mikloš. Iránske banky opätovne pripojili do globálnej transakčnej siete vo februári 2016.

Hovorí sa aj o tom, že Rusko už nejaký čas pracuje na vytvorení alternatívneho platobného systému. „Ak si aj Rusi vyvíjajú svoj finančný systém, tak je to neadekvátna náhrada, to sa nahradiť nedá. Čo by im čiastočne mohlo pomôcť, je pomoc z Číny,“ dodal Mikloš.


„Ak by vylúčili Rusko zo systému SWIFT, transakcie by bolo možné robiť iba využitím iných systémov, povedzme čínskeho systému Chips alebo ruského SPFS, čo by však znamenalo dodatočný čas, no najmä náklady, keďže tieto systémy nie sú tak masívne využívané a majú určité obmedzenia,“ povedal Horňák.

Obchody by sa zároveň mohli vykonávať napríklad v kryptomenách alebo inými formami platieb. Neznamená to teda podľa analytika „úplné odrezanie od platieb“, ale je to významnou komplikáciou v medzinárodnom obchode.

Čo je SWIFT?

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je inštitúcia, ktorú založili veľké svetové banky na prevádzkovanie platobného systému. Funguje takmer 50 rokov. Podlieha právu Európskej únie, sídli v Belgicku. Po celom svete má zhruba 11-tisíc finančných inštitúcií.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie