• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Súdny dvor Európskej únie rozhodol o prispôsobovaní rodinných prídavkov v Rakúsku podľa bydliska detí pracovníkov, je to protiprávne

Súdny dvor Európskej únie rozhodol o prispôsobovaní  rodinných prídavkov v Rakúsku podľa bydliska detí pracovníkov, je to protiprávne

Sporná právna úprava podľa Súdneho dvora EÚ porušuje nariadenia o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia a o slobode pohybu pracovníkov v rámci EÚ a je tiež diskriminačná.

16.6.2022 (Webnoviny.sk) - Súdny dvor Európskej únie (EÚ) rozhodol, že prispôsobenie rodinných prídavkov a rôznych daňových výhod v Rakúsku v závislosti od štátu bydliska detí pracovníkov je v rozpore s právom eurobloku. Súd o tom informuje v tlačovej správe.

Rakúsky prispôsobovací mechanizmus na výpočet paušálnej sumy takýchto prídavkov a výhod zavedený v roku 2019 napadla na Súdnom dvore Európska komisia (EK).

Zákaz akejkoľvek diskriminácie

Tá sa domnievala, že prispôsobovanie paušálnej sumy rodinných prídavkov a sumy rôznych daňových výhod smerom nahor alebo smerom nadol v závislosti od všeobecnej cenovej úrovne v členskom štáte, kde majú deti pracovníkov trvalé bydlisko, a rozdielne zaobchádzanie, ktoré z neho vyplýva, predovšetkým v prípade migrujúcich pracovníkov, je v rozpore s právom EÚ. Komisiu v tejto veci podporili Česká republika, Chorvátsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko a Dozorný úrad EZVO.

Súd rozhodol, že sporná rakúska právna úprava, keďže prispôsobuje rodinné dávky v závislosti od štátu pobytu detí príjemcu, predstavuje porušenie nariadenia o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia.

Právo EÚ zakazuje akúkoľvek diskrimináciu v oblasti sociálneho zabezpečenia z dôvodu štátnej príslušnosti migrujúcich pracovníkov a rakúsky prispôsobovací mechanizmus, ktorý sa uplatňuje len v prípade bydliska dieťaťa mimo rakúskeho územia, sa pritom dotýka predovšetkým migrujúcich pracovníkov, keďže je oveľa pravdepodobnejšie, že ich deti budú mať bydlisko v inom členskom štáte, pripomína súd.

Porušenie nariadenia o slobode pohybu

Väčšina migrujúcich pracovníkov, ktorých sa tento mechanizmus dotýka, pritom pochádza z členských štátov, v ktorých sú životné náklady v porovnaní so životnými nákladmi v Rakúsku nižšie, takže títo pracovníci poberajú dávky a požívajú sociálne a daňové výhody v nižšej sume, než akú majú Rakúšania. Mechanizmus preto predstavuje nepriamu diskrimináciu na základe štátnej príslušnosti.

Súdny dvor tiež zdôrazňuje, že migrujúci pracovníci sa rovnakým spôsobom ako rakúski pracovníci podieľajú na určení a financovaní príspevkov na dotknuté rodinné prídavky a daňové výhody, pričom sa v tejto súvislosti neprihliada na miesto bydliska ich detí. Z toho podľa neho vyplýva, že sporná rakúska právna úprava predstavuje aj porušenie nariadenia o slobode pohybu pracovníkov v rámci EÚ.

Keďže Súdny dvor EÚ vyhovel žalobe EK o nesplnenie povinnosti, Rakúsko je povinné bezodkladne vykonať rozsudok. Ak sa bude EK domnievať, že krajina nevykonala rozsudok, môže podať novú žalobu s návrhom na uloženie peňažných sankcií.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie