• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Súd v kauze šekov v hodnote 1488 eur: Proces je vykonštruovaný, povedal Kotleba v záverečnej reči

Súd v kauze šekov v hodnote 1488 eur: Proces je vykonštruovaný, povedal Kotleba v záverečnej reči

Kotleba čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

12.10.2020 (Webnoviny.sk) - V pondelok pokračujú na pôde Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku záverečné reči v kauze šekov predsedu politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu. Toho prokuratúra obžalovala z prečinu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Na podujatí v roku 2017 totiž odovzdával symbolické šeky, ktoré podľa orgánov činných v trestnom konaní obsahovali extrémistickú symboliku. Záverečné reči by v pondelok mal predniesť samotný obžalovaný a posledný z jeho troch obhajcov. Možné je aj vynesenie rozsudku. V pondelok by mal byť, pravdepodobne, vynesený aj rozsudok.

Kotleba sa ľuďom snažil pomáhať

Svoju záverečnú reč predniesol Kotlebov obhajca Peter Kupka, ktorý povedal, že nacizmus, fašizmus a neonacizmus sú orientované proti ľuďom so zdravotným postihnutím, zatiaľ čo Kotleba sa im snažil pomáhať. Spájať preto Kotlebu s nacizmom je nelogické. Obžalovaného v procese zastupujú traja advokáti, pričom Tomáš Rosina a Ondrej Mularčík záverečné reči predniesli v septembri.


Kupka zároveň dnes pripomenul, že obžalovaný je predsedom parlamentnej politickej strany a tiež v minulosti šéfoval Banskobystrickému samosprávnemu kraju. Tam podľa obhajcu svojou činnosťou prispel k ušetreniu „miliónov eur“. Zároveň v rámci svojej reči odprezentoval stanovy ĽSNS, ktoré podľa neho vychádzajú z demokratických princípov.


Obhajca v rámci svojej záverečnej reči napríklad menoval aj produkty, ktoré je možné kúpiť za sumy zložené z čísel 1, 4 a 8. Čítal aj články, v ktorých bol analyzovaný pojem „Cigán“. Samosudkyňa ho však v tejto súvislosti opakovane prerušila, keďže podľa nej záverečná reč Kupku vybočovala z rámca prejednávanej veci a poukazovala na dokumenty, ktoré neboli pred súdom oboznámené. Obhajcovia proti tomuto kroku protestovali s tým, že ide o obmedzovanie práva na obhajobu.

Umelé dôkazy a splietané pavučiny

Po Kupkovi predniesol záverečnú reč aj obžalovaný Kotleba. Podľa neho je súdny proces pre šeky s údajnou extrémistickou tematikou je vykonštruovaný. Zároveň povedal, že v rámci vyšetrovania celej veci boli orgánmi činnými v trestnom konaní „umelo zháňané dôkazy a splietané rôzne pavučiny”.

Predseda ĽSNS tiež zdôraznil, že doteraz nerozumie, akým konaním naplnil skutkovú podstatu trestného činu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Trvá totiž na tom, že zámerom podujatia, na ktorom v roku 2017 odovzdával šeky na sumu 1 488 eur „bolo pomôcť tým, ktorým nepomáha štát”. Takýto skutok pritom podľa Kotlebu žiadny zákon nepostihuje.


Zároveň obžalovaný skonštatoval, že prokuratúra účelovo rozdelila sumu 1 488, ktorá bola na šekoch na 14 a 88. Z tohto dôvodu nemal podľa neho súd podanú obžalobu vôbec prijať. „Ja odmietam, aby zo strany prokurátora mi bolo prikazované, že takúto sumu môžeme odovzdať a takúto už nie,” vyhlásil Kotleba.

Veta amerického rasistu

Na predchádzajúcom pojednávaní 21. septembra záverečné reči predniesli prokurátor a dvaja obhajcovia obžalovaného. Podľa prokurátora Tomáša Honza znalecké posudky, odborné vyjadrenia, ako aj výpovede svedkov dokazujú, že suma 1 488 eur, ktorú orgány činné v trestnom konaní považujú za „extrémistickú“, nebola na šekoch odovzdávaných Kotlebom na podujatí v roku 2017 náhodne.


Honz zároveň zopakoval tvrdenie obžaloby, že číslo 14 v sume 1 488 predstavuje vetu: „We must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane.


Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Snažia sa maskovať

Dokazovanie podľa Honza preukázalo neonacistický charakter strany ĽSNS, pričom, ako uviedol, pre neonacistov je charakteristické, že sa snažia maskovať.


„Vysielajú ale signály, že sa svojej viere nespreneverili,“ povedal. Zároveň doplnil, že skutok, ktorého sa obžalovaný dopustil, je možné na základe vykonaného dokazovania kvalifikovať ako trestný čin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.


Pôvodne sa v obžalobe uvádzal skutok prejavenia sympatie k takémuto hnutiu, za ktorý je nižšia trestná sadzba. Prokurátor preto obžalovanému navrhol trest v dolnej hranici trestnej sadzby, ktorá v tomto prípade predstavuje štyri až osem rokov väzenia.

Rosina spochybnil nestrannosť znalcov

Obhajca Kotlebu, Tomáš Rosina v tejto súvislosti povedal, že prokuratúra účelovo rozdeľuje sumu 1 488 na 14 a 88. „Ide o účelné a manipulatívne zasahovanie do priebehu udalosti,“ povedal. Zároveň spochybnil nestrannosť predvolaných znalcov a historikov, ktorí k prípadu vypracovávali odborné vyjadrenia, predovšetkým autora knihy Fašizmus Jakuba Drábika.


Žalovaný skutok sa podľa Rosinu nestal tak, ako je uvedené v obžalobe a aj keby sa stal, nie je trestným činom. Preto navrhol Mariana K. oslobodiť spod obžaloby. „Neboli preukázané sympatie k rasistickej a neonacistickej ideológii,” zdôraznil. Samotný obžalovaný by svoju záverečnú reč mal predniesť 12. októbra.


Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.


V prípade, že by bol Marian K, ktorý je poslancom parlamentu, uznaný za vinného a podal by odvolanie, neprišiel by zatiaľ o mandát. Strata mandátu je totiž spojená až s právoplatným odsúdením.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie