• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Súd predvolal v kauze vraždy Kuciaka vypovedať dvoch svedkov, exsiskár Tóth si ich najal na sledovanie

Súd predvolal v kauze vraždy Kuciaka vypovedať dvoch svedkov, exsiskár Tóth si ich najal na sledovanie

Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík sa podieľali na sledovaní novinárov vrátane Jána Kuciaka.

16.6.2022 (Webnoviny.sk) - V opätovnom procese týkajúcom sa vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý je spojený aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho vo štvrtok Špecializovaný trestný súd v Pezinku predvolal vypovedať svedkov Miroslava Kriaka a Štefana Mlynarčíka.

Sledovanie ako súčasť projektu 

Tých bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth v roku 2017 najal na sledovanie novinárov vrátane neskôr zavraždeného Kuciaka. Tóth ešte v pôvodnom súdnom procese v januári 2020 priznal, že sledovanie mu zadal a financoval obžalovaný Marian Kočner.

Sledovanie novinárov malo byť podľa Tótha súčasťou projektu Na pranieri. Kočner tvrdil, že chce v rámci tohto projektu kritizovať prácu médií a tiež o novinároch vyhľadávať bulvárne informácie týkajúce sa ich stykov s politikmi, konzumácie alkoholu, drog alebo „avantúr“. Na získavaní informácií o vzťahoch novinárov a politikov mal podľa Tótha záujem aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Kuciak žil ako mních

Kuciaka sa sledovanie týkalo na prelome septembra a októbra 2017. Žiadne kompromitačné skutočnosti však na neho nezistili. „Hovoril (Kriak, pozn. SITA), že ten chlapec žije ako mních,“ povedal v roku 2020 Tóth a dodal, že podľa výsledkov sledovania Kuciak trávil čas iba v práci alebo doma.

Zároveň nepracoval s ľudskými zdrojmi, preto u neho nezistili ani kontakty na politikov alebo konkurenčných podnikateľov. „A tým sa to skončilo,“ povedal pred dvomi rokmi Tóth. Ako však doplnil, po vražde investigatívneho novinára si začal uvedomovať, že projekt Na pranieri bol len krycím manévrom pri príprave zločinu.

Kuciakovi sa venovali 15 hodín denne

Na súde sa vo štvrtok v tejto súvislosti procesné strany oboznámili s fotografiami Kuciaka aj s popiskami, ktoré boli vyhotovené pri sledovaní. Zachytávajú novinára väčšinou pri ceste do práce alebo z práce, pri nákupoch v obchode alebo pri rekonštrukčných prácach na jeho dome vo Veľkej Mači.

Niektoré zachytávajú aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, ktorú sledovatelia označovali „Anna". Sledovatelia tiež vyhotovili niekoľko videí s rovnakým obsahom. „Je vidieť, že žije skromne," konštatovali napríklad sledovatelia v popiskoch s tým, že Kuciak sa stravuje „stanične", nechodí do reštaurácií alebo kaviarní. Tiež konštatovali napríklad skromné obliekanie. V čase sledovania sa členova komanda podľa popiskov Kuciakovi venovali aj 15 hodín denne.

Rovnaké osoby sa zaoberali aj sledovaním Daniela Lipšica, ktorý v roku 2017 pôsobil ako advokát. Sledovatelia monitorovali napríklad jeho cesty do advokátskej kancelárie, ale aj stretnutia s médiami. V popiskoch konštatovali najčastejšie to, že Lipšic neustále pozeral do mobilného telefónu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie