• Dnes je: Utorok 16. apríla 2024 meniny má Dana, Danica

Súboj medzi Smerom a Hlasom sa podľa politológa ešte vyostrí, Blaha pripúšťa spoluprácu

Súboj medzi Smerom a Hlasom sa podľa politológa ešte vyostrí, Blaha pripúšťa spoluprácu

Nový podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha označil svoju stranu za ľavicovejšiu a vlasteneckejšiu ako bude Hlas.

26.7.2020 (Webnoviny.sk) - Súboj medzi stranou Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a vznikajúcou stranou Hlas – sociálna demokracia s blížiacimi sa voľbami bude podľa politológa Jozefa Lenča čoraz ostrejší. Poslanec Peter Kmec zo vznikajúcej strany expremiéra Petra Pellegrigniho povedal, že žiadne otvorené konflikty so Smerom-SD nevidí.

Nový podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha označil svoju materskú stranu za ľavicovejšiu a vlasteneckejšiu ako Hlas - sociálna demokracia. Zároveň pripustil, že obidva subjekty by mohli spolupracovať, bude to záležať od toho, ako sa Pellegriniho strana programovo vyprofiluje.

Podľa politológa Lenča sa môže súboj Smeru-SD a odídencov zostrovať aj v prípade, ak sa jednej zo strán bude menej dariť. V tomto volebnom období predpokladá, že obidve strany budú pragmaticky spolupracovať.

„Prispieva k tomu faktor premiéra Igora Matoviča, ktorý vlastnými chybami tlači tieto dve strany do spolupráce. Druhým faktorom je Marian Kotleba. Ak chce byť opozícia viditeľná a niečo dosiahnuť, musia Smer a Hlas spolupracovať, pretože v opozícii sú už len kotlebovci,“ mienil Lenč.

Zradcovia po Smere opakujú

Návrh odvolať premiéra Matoviča pre kauzu jeho diplomovky priniesol spoluprácu Smeru-SD a Pellegriniho rodiacej sa strany. Poslanci obidvoch subjektov sa spoločne podpísali pod návrh na Matovičovo odvolanie. Ani jedna zo strán nemala potrebných 30 hlasov na zvolanie schôdze a zároveň sa nechceli spoliehať na opozičnú stranu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

Robert Fico sa o Pellegriniho skupine vyjadroval ako o odídencoch či zradcoch. Pred týždňom Fico povedal, že pellegriniovci sú „liberálnejší“ a „všetko po Smere-SD opakujú“.

Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha povedal, že jeho strana sa orientuje na tradičných sociálnodemokratických voličov a prioritou je národný volič. Budúcu stranu Hlas – sociálna demokracia považuje za stredovú, ktorú podľa neho tvoria liberálnejší a centristickí politici z podnikateľského prostredia.

Blaha predpovedá Hlasu majetnejších voličov

„Očakávam, že program Hlasu nebude ľavicový, ani vlastenecký, ale skôr sa bude orientovať na pragmatickú politiku a postmoderné témy, typické pre sociálno-liberálne strany na Západe. Ich voliči budú skôr mestské liberálne vrstvy. Bohatší ľudia a vyššie stredné triedy,“ priblížil Blaha a pokračoval, že kým Smer-SD bude tlačiť na zvyšovanie minimálnej mzdy, Pellegriniho strana bude tlačiť na pomoc podnikateľom.

Preto si nemyslí, že si navzájom musia konkurovať. „Platí však, že ľavicové a stredové strany v Európe bežne spolupracujú, takže nie je vylúčené, že nájdeme obsahové prieniky. Všetko záleží od toho, ako sa Hlas bude správať a ako sa programovo vyprofiluje. Zatiaľ o jeho programe veľa nevieme, v tejto chvíli vychádzame z centristického politického profilu jeho lídrov,“ povedal pre agentúru SITA Blaha.

Silnejšia strana vyhráva

Podľa poslanca Kmeca v strane Hlas-sociálna demokracia vzťahy so Smerom-SD neriešia a zameriavajú sa na pôsobenie súčasnej vlády. „Budeme štandardnou sociálnodemokratickou stranou so silnými sociálnymi témami. Zatiaľ nevidím veľké otvorené konflikty. Hlavný dôraz chceme dať na opozičnú politiku vo vzťahu vláde Igora Matoviča,“ uviedol pre agentúru SITA Kmec.

Nechcel priamo reagovať na tvrdenie, že novovznikajúca strana je liberálnejšia. „My nehľadáme prívlastky, stále sa prezentujeme ako sociálna demokracia. Volič bude vidieť náš výkon, ktorým smerom sa pohybujeme. Budeme si plniť sociálnodemokratické úlohy,“ dodal Kmec.

Otázkou je, či môžu dlhodobejšie prežiť v parlamente dve strany, ktoré sa považujú za sociálno-demokratické. Politológ Lenč si myslí, že to je možné. Poukázal na ostatný prieskum agentúry AKO, ktorá namerala strane Hlas – sociálna demokracia takmer 17 percent a strane Smer-SD takmer 11 percent.

„Existencia dvoch sociálnodemokratických strán bude závisieť do toho, ako budú životaschopné. To sa bude odvíjať najmä od pozície lídra strany, pretože na Slovensku tak strany fungujú. Kým je populárny líder, politická strana je úspešná. Keď prestane byť populárny, strana sa dostane do mimoparlamentnej či okrajovej pozície alebo zanikne,“ uzavrel Lenč.

Viac k téme: konflikt, politológ, spolupráca

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 16. apríl 2024

horoskopy na dnes utorok 16 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Pustíte sa do viacerých vecí naraz. Nezostanete sami, určite sa objaví niekto, na koho sa môžete s dôverou obrátiť. Radosť vám urobia príbuzní.

Býk 21.4. - 21.5.

Optimistická správa vám dodá chuť do práce. Teraz máte konečne dôvod angažovať sa. Ak sa chystáte na ďalekú cestu, treba byť čo najopatrnejší. Nevystavujte sa zbytočnému riziku.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najskôr merajte, potom režte. Dobre zvážte, kým rozhodnete. Zabránite tak neskorším možným komplikáciám. Na depresie nie sú dôvody. Chyťte sa konkrétnej práce.

Rak 22.6. - 22.7.

Je práve vhodný čas odhaliť vaše zámery a úmysly. Máte možnosť konať tak, aby sa všetko vyvíjalo priaznivo. Stretnete niekoho, kto bude mať na vás pozitívny vplyv.




Všetky Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie