• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Štvrtá dávka vakcíny proti koronavírusu bude potrebná skôr, podľa šéfa Pfizeru je dôvodom variant omikron

Štvrtá dávka vakcíny proti koronavírusu bude potrebná skôr, podľa šéfa Pfizeru je dôvodom variant omikron

Pfizer a BioNTech môžu vyvinúť vakcínu zameranú konkrétne proti variantu omikron do marca 2022

Generálny riaditeľ americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer uviedol, že ľudia pravdepodobne budú potrebovať štvrtú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 skôr, ako sa očakávalo.

Variant koronavírusu omikron

Predbežný výskum totiž ukazuje, že nový variant koronavírusu omikron dokáže podkopávať ochranné protilátky vytvorené vakcínou, ktorú Pfizer vyvinul spoločne s firmou BioNTech.

Albert Bourla pôvodne odhadoval, že štvrtá dávka vakcíny bude potrebná 12 mesiacov po tretej dávke. „Vzhľadom na omikron to musíme vyhodnotiť, pretože máme veľmi málo informácií. Možno ju budeme potrebovať rýchlejšie,“ dodal. Informuje o tom portál cnbc.com.

Tretia dávka pre zimné obdobie

Pfizer a BioNTech môžu vyvinúť vakcínu zameranú konkrétne proti variantu omikron do marca 2022, ak to bude nutné, povedal Bourla. Teraz je podľa šéfa spoločnosti Pfizer najdôležitejšie podávať tretiu dávku vakcíny pre zimné obdobie.


Ako zároveň dodal, pri predchádzaní hospitalizáciám pomôžu aj také lieky, ako je orálne podávané antivirotikum Paxlovid od firmy Pfizer. Výrobca liekov požiadal americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) o schválenie tohto antivirotika na núdzové použitie minulý mesiac.


Bourla uviedol, že firma bude mať úplné výsledky klinických testov v najbližších dňoch a predpokladá, že preukážu 89-percentnú redukciu hospitalizácií a úmrtí tak, ako to minulý mesiac ukázali predbežné dáta.

Omikron sa môže šíriť rýchlejšie ako variant delta, ale spôsobuje menej závažný priebeh ochorenia COVID-19

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že podľa prvotných dôkazov sa nový omikron variant koronavírusu môže šíriť rýchlejšie ako vysoko prenosný delta variant, no spôsobuje menej závažný priebeh ochorenia COVID-19. Dodala však, že zatiaľ je príliš skoro na úplné závery.


Riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan v stredu novinárom povedal, že doterajšie údaje o novom variante prvýkrát identifikovanom v Juhoafrickej republike poukazujú na vírus, ktorý sa šíri pravdepodobne rýchlejšie ako delta variant, ktorý je zďaleka najrozšírenejší.


Technická vedúca WHO pre koronavírus Maria Van Kerkhove upozornila, že je príliš skoro určiť závažnosť ochorenia spôsobeného variantom omikron, pričom uviedla, že o ňom zatiaľ existujú len „neoficiálne informácie“.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie