• Dnes je: Štvrtok 25. apríla 2024 meniny má Marek

Študenti chcú Kollárovu hlavu, šéf parlamentu s ukradnutou diplomovkou ich demotivuje

Študenti chcú Kollárovu hlavu, šéf parlamentu s ukradnutou diplomovkou ich demotivuje

Boris Kollár vyhlásil, že kopírovaním textov z internetu si len zľahčil písanie práce ako každý študent.

24.6.2020 (Webnoviny.sk) - Študenti a absolventi vysokých škôl vyzývajú predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby odstúpil. Spísali v tejto súvislosti petíciu s tým, že nesúhlasia, aby post predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) zastával človek, ktorý svoj titul získal vďaka plagiátu.

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu-občianska demokracia Juraj Hipš v utorok 23. júna informoval, že Kollár mal svoj titul magistra na Stredoeurópskej vysokej škole (SEVSS) v Skalici získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Kollár tieto tvrdenia odmietol.

Prísne morálne predpoklady

„Podľa nášho názoru, by mal druhý najvyšší ústavný činiteľ spĺňať predovšetkým prísne morálne predpoklady. Diplomová práca Borisa Kollára je však podľa analýzy zverejnenej v médiách plagiátom. Viac ako polovica práce je od slova do slova odpísaná z rôznych zdrojov,” uvádzajú v petícii členovia Komunity Zastavme korupciu a ďalší študenti a absolventi vysokých škôl.

Viac o téme: Kollárova diplomová práca

Dodávajú, že ak človek, ktorý svoj titul získal vďaka krádeži, zastáva v štáte taký vysoký post, pôsobí to demotivačne a demoralizujúco na všetkých študentov. Hipš v utorok informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša.

Ten je rektorom SEVSS v Skalici a v roku 2019 viedol aj bakalársku prácu poslankyne NR SR Petry Krištúfkovej (Sme rodina), ktorá mala taktiež svoju prácu kompletne okopírovať. Upozornil na to ekonóm a bývalý predseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

Bežná prax, ktorá sa uznáva

Kollár obvinenia odmietol. „Zo strany Spolu som bol obvinený, že moja diplomovka je plagiát a som rovnaký ako Danko (bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, pozn. SITA), čo absolútne odmietam. Pri teste originality vyskočila zhoda mojej diplomovej práce 24,45 percenta s inými prácami. Do 30 percent je to bežná prax, ktorá sa uznáva,“ povedal.


Zároveň vyhlásil, že kopírovaním textov z internetu si len zľahčil písanie práce ako každý študent. „Predseda NR SR robí týmto vyjadrením z plagiátorstva a nečestného štúdia normu, voči čomu sa ohradzujeme," uvádzajú študenti.


Signatári petície pripomínajú, že sám Kollár kritizoval svojho predchodcu Andreja Danka (SNS) za rovnaký problém. Rovnako ako súčasný premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorého vyzývajú, že ak predseda parlamentu nebude schopný voči sebe vyvodiť zodpovednosť sám, mal by ho k tomu vyzvať premiér.


Proti plagiátorstvu predsedu NR SR vystúpila aj Študentská rada vysokých škôl. „Nadobudnutie titulov musí byť podmienené poctivou prácou, nie známosťami, peniazmi a podvodmi,“ uviedli na sociálnej sieti. Zároveň vyzvala vládu, aby pripravila novelu zákona, ktorá umožní odoberať podvodne získané tituly.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 24. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 24 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Najkritickejšie bude ráno. Len sa nezariekajte a nesľubujte nič, čo by vás mohlo neskôr mrzieť. Večer nájdete niečo, o čom ste si mysleli, že je navždy stratené.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes dostanete návrh, za ktorý sa oplatí bojovať. Obavy odložte, nemáte čo stratiť. Ak budete teraz príliš skromní, premárnite fantastickú príležitosť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ešte stále máte dosť energie, aby ste presadili to, na čom vám veľmi záleží. Musíte však postupovať rýchlo a s plným nasadením. Nemusíte sa ľakať prípadnej prekážky, ľahko ju prekonáte.

Rak 22.6. - 22.7.

Nedajte sa dnes nachytať na hruškách. Ktosi by bol veľmi rád, keby sa mu podarilo dostať vás do úzkych. Snažte sa takticky vymanévrovať z ošemetnej situácie. Nedajte sa vyprovokovať.




Všetky Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie