• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Stretnutia s Bidenom a pápežom či otvorenie slávneho Salzburského festivalu. Aj taký bol rok prezidentky Čaputovej

Stretnutia s Bidenom a pápežom či otvorenie slávneho Salzburského festivalu. Aj taký bol rok prezidentky Čaputovej

V prezidentskom paláci absolvovala Zuzana Čaputová celkovo 149 prijatí.

6.1.2022 (Webnoviny.sk) - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v priebehu minulého roka 161 zákonov, šesť z nich vetovala.

Počas roka 2021 bolo prezidentke doručených 1 440 žiadostí o milosť, pričom vyhovela v piatich prípadoch a v troch rozhodla o prerušení či odložení výkonu trestu.

Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Vymenovala nové premiéra Hegera

Hlava štátu vlani vymenovala premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ministrov, 60 nových sudcov, 86 vysokoškolských profesorov a 12 generálov ozbrojených síl.

Poverovacie listiny odovzdala šiestim novým veľvyslancom. V prezidentskom paláci absolvovala celkovo 149 prijatí.

„Osobne zablahoželala víťazke Svetového pohára v alpskom lyžovaní a držiteľke veľkého krištáľového glóbusu Petre Vlhovej, či tenistovi Filipovi Poláškovi, ktorý získal prvý grandslamový titul v kariére, ako aj úspešným slovenským olympionikom a paralympionikom, ktorí získali medaily na letných olympijských hrách v Tokiu. Pri príležitosti ukončenia aktívnej kariéry sa prezidentka poďakovala za vzornú reprezentáciu olympionikovi Matejovi Tóthovi,“ uvádza kancelária prezidentky.


Čaputová sa vlani stretla s viacerými svetovými lídrami, napríklad s prezidentom USA Joeom Bidenom, britským princom Charlesom či vojvodkyňou z Cambridge Kate.

Pápež František navštívil Slovensko

SR navštívil aj pápež František, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, poľský prezident Andrzej Duda, prezident Čiernej Hory Milo Djukanović, či chorvátsky prezident Zoran Milanović.

Prezidentka sa na oficiálnej návšteve Slovinska stretla s prezidentom Borutom Pahorom. V Dánsku ju prijal princ Frederik a rokovala aj s premiérkou Mette Frederiksen.


Na pozvanie rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena prezidentka slávnostne otvorila slávny Salzburský festival.


Prezidentka v roku 2021 reprezentovala Slovenskú republiku na samite Severoatlantickej aliancie v Bruseli, na Klimatickej konferencii OSN v Glasgowe a na dvoch samitoch prezidentov krajín V4, ktoré sa konali v Poľsku a Budapešti.

Príhovory na svetových fórach

S príhovormi vystúpila na viacerých významných svetových fórach; na Valnom zhromaždení OSN, na Samite pre demokraciu, ktorý organizoval americký prezident Joe Biden, na konferenciách Globsec, Forum 2000, Copenhagen Democracy Summit a aj v Aachene v predvečer odovzdávania Ceny Karola Veľkého.


Spoločne s premiérkou Islandu Katrín Jakobsdóttir prezidentka iniciovala výzvu ženských politických líderiek na predchádzanie násilia a na dodržiavanie ženských práv v Afganistane, ku ktorej sa pripojili aj ďalšie významné svetové političky.


Prezidentka sa neustále zaujíma aj o situáciu v zariadeniach sociálnych služieb a tému dlhodobej starostlivosti o seniorov.

Vlani navštívila viacero zariadení, okrem iného v Lehniciach pri Dunajskej Strede, v Nitre, či v bratislavskej Rači.

Upozorňovala na dôležité témy

Počas pandémie prezidentka opakovane upozorňovala na témy ochrany duševného zdravia a pomoci obetiam domáceho násilia.


Prezidentka oceňuje, že už fungujú tzv. intervenčné centrá. Ide o novú systémovú pomoc, pri ktorej zrode sama stála, a ktorá má šancu výrazne pomôcť obetiam násilia po vykázaní agresora políciou.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie