• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Štátnu pomoc na podporu zamestnanosti predĺžia, úrady vyplatia príspevky aj v júni a júli

Štátnu pomoc na podporu zamestnanosti predĺžia, úrady vyplatia príspevky aj v júni a júli

Vláda totiž v stredu schválila návrh ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka na predĺženie obdobia poskytovania finančných príspevkov na udržanie zamestnanosti aj po máji tohto roka.

20.5.2020 (Webnoviny.sk) - Úrady práce a sociálnych vecí budú poskytovať zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) príspevky na udržanie zamestnanosti aj za jún a júl tohto roka.

"V priebehu júna a júla je možné ďalšie predĺženie pomoci," povedal po rokovaní vlády minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Aj firmy, ktoré už otvorili svoje prevádzky a snažia sa opäť naštartovať svoje podnikanie, budú podľa neho naďalej dostávať pomoc.

Minister práce zároveň upozornil na to, že finančná pomoc od štátu sa nebude započítavať do príjmov z podnikania. "Ani v budúcom roku sa to nebude započítavať do daňových priznaní, teda nebudú z toho platiť dane," povedal.

Žiadateľom už odišlo viac ako 60 miliónov eur

Minister práce a sociálnych vecí po rokovaní vlády informoval aj o tom, že žiadateľom o štátne príspevky na udržanie zamestnanosti už odišlo na účty takmer 62,6 milióna eur. Úrady práce a sociálnych vecí podľa neho zaevidovali za marec 105,7-tisíca žiadostí, z nich spracovali 76,7-tisíc dohôd. "Bolo odoslaných 64 990 platieb," povedal Krajniak.

Rezort práce podľa neho doteraz týmito príspevkami pomohol 362-tisíc zamestnancom a SZČO. Celková výška štátnej pomoci, vrátane pandemických nemocenských dávok, podľa ministra dosiahla 165 miliónov eur. "Spolu to už bolo 699 657 prijímateľov takejto pomoci," povedal.

Paušálny príspevok na náhradu straty príjmu zo zárobkovej činnosti dostáva tá SZČO, ktorej tržby pre koronakrízu klesli najmenej o 20 percent.

Pri poklese tržieb o viac ako 20 percent je tento príspevok za apríl tohto roka a ďalšie mesiace 180 eur, pri poklese viac ako 40 percent tvorí 300 eur, pri viac ako 60 percent ide o sumu 420 eur a pri poklese viac ako 80 percent je to čiastka 540 eur. Za marec dostala SZČO paušálny príspevok v polovičnej sume.

Pomoc vyplácajú aj pre dohodárov a jednoosobové eseročky

Mieru poklesu tržieb SZČO špecifikuje v čestnom vyhlásení, zníženie tržieb sa porovnáva voči rovnakému obdobiu roku 2019, prípadne voči priemeru za celý rok 2019.

Zamestnávateľ, ktorý v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie udrží pracovné miesta aj v prípade prerušenia alebo obmedzenia svojej prevádzkovej činnosti, môže čerpať od štátu príspevok na úhradu mzdy zamestnanca najviac vo výške 80 % jeho priemerného zárobku, maximálne v sume 880 eur.

Štát vypláca pomoc aj pre konateľov jednoosobových spoločností s ručením obmedzeným, samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré neplatili sociálne odvody alebo prerušili svoju živnosť a dohodárov.

Ak tieto osoby počas súčasnej krízy nemajú žiadny iný príjem, môžu od štátu dostávať za apríl a máj tohto roka 210 eur mesačne a za marec 105 eur. Podmienkou je však to, že ich pracovný vzťah naďalej trvá.

Viac k téme: Ekonomické dopady koronavírusu, Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, štátny príspevok

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie