• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Štátne železnice zvýšili cestovné v prvej triede a znížili niektoré zľavy

Štátne železnice zvýšili cestovné v prvej triede a znížili niektoré zľavy

Cena celého nezľavneného lístka do 1. triedy v rýchliku napríklad z Bratislavy do Košíc je vyššia o 1,66 eura, teda o 7 %.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., (ZSSK) zvýšila cestovné v 1. triede svojich vlakov. Zdôvodnila to veľkým záujmom o nadštandardné služby, kvôli čomu je 1. trieda v mnohých vlakoch často vypredaná. Podľa národného vlakového dopravcu ide o súčasť zmien v jeho prepravnom poriadku s platnosťou od 1. júla.

Prvá trieda slúži ako nadštandard

Cena celého nezľavneného lístka do 1. triedy v rýchliku napríklad z Bratislavy do Košíc je vyššia o 1,66 eura, teda o 7 %. Cestujúci do konca júna za uvedený lístok z hlavného mesta do centra východného Slovenska zaplatili 23,34 eura, po novom ich táto cesta vyjde na rovných 25 eur.

„Prvá trieda slúži ako nadštandard určený prioritne pre diaľkovú dopravu na dlhé vzdialenosti. V cestovnom je bezplatne zahrnutá miestenka v cene 1 euro,“ uviedol k nárastu cestovného v 1. triede vlakov riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Cestovné vo verejnom záujme

Výška cestovného vo vlakoch vo verejnom záujme, ktorá sa nemenila od roku 2011, ako aj bezplatná preprava detí, študentov a dôchodcov, podľa železničiarov ostávajú bez zmien. O potrebe plošného zvýšenia cestovného v osobnej železničnej doprave uvažovalo ministerstvo dopravy a výstavby, ale návrh nezískal podporu vo vládnej koalícii.


ZSSK od júla zároveň znižuje zľavy pri cestovnom v 2. triede Junior zo 40 % na 25 %. „Ide o zjednodušenie ponukového portfólia (štandardne ponúkaná zľava 25 % z ceny celého cestovného), čo chce ZSSK kompenzovať znížením ceny ročného preukazu. Zmena bude mať minimálny dosah na cieľovú skupinu, pretože žiaci, študenti do 26 rokov využívajú bezplatnú prepravu,“ vysvetlil Kováč.

Preukaz Senior sa už nevydáva

Zľava cenníka Regional klesla z 15 % na 7,5 %. Zvýšené je jednorazové zľavnené cestovné na Tatranských elektrických železniciach, podľa dopravcu ide o zjednodušenie tohto cestovného vo frekventovanej turistickej oblasti Vysokých Tatier určeného prednostne pre zahraničných návštevníkov.


ZSSK prestala vydávať preukaz Senior z dôvodu, že neplní svoju pôvodnú sociálnu funkciu a stratil opodstatnenie po zavedení bezplatnej prepravy pre dôchodcov. Predĺžila tiež časovú lehotu na vzdanie sa cesty v prípade meškania vlakov z plus 5 na 15 minút. Cestujúci sa môžu vzdať cesty, ak sa odôvodnene očakáva meškanie do ich cieľovej stanice 60 a viac minút.

ZSSK stále zaručuje cestujúcim, ktorí využijú vlaky InterCity medzi Bratislavou a Košicami, regionálne rýchliky na trati Bratislava – Žilina a všetky vlaky na trase Bratislava – Komárno, vrátenie cestovného pri meškaní v ich cieľovej stanici.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie