• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Štátna karanténa ako na Slovensku platí už len v jednej krajine Európy, ostatné majú miernejšie pravidlá

Štátna karanténa ako na Slovensku platí už len v jednej krajine Európy, ostatné majú miernejšie pravidlá

Z Kazdovej analýzy tiež vyplynulo, že v krajinách ako sú Dánsko, Holandsko, Portugalsko či Veľká Británia platí domáca karanténa ako odporúčanie.

11.5.2020 (Webnoviny.sk) - Povinná štátna karanténa pri návrate zo zahraničia platí v Európe len na Slovensku a Cypre. Upozornil na to poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Radovan Kazda.

Krajiny s najprísnejšími opatreniami

Z analýzy, ktorú vypracoval na základe stránok vlád krajín v Európe, napríklad vyplynulo, že v krajinách ako Dánsko, Holandsko, Portugalsko či Veľká Británia platí domáca karanténa ako odporúčanie. Slovensko tak patrí ku krajinám s najprísnejšími opatreniami.

Vďaka analýze Kazda zistil, že najčastejšie sa vlády rozhodli, aby ľudia prichádzajúci domov zo zahraničia išli do štrnásťdňovej kontrolovanej karantény podľa vlastného výberu.

Viac o téme: Koronavírus

Buď ju teda strávia doma alebo na adrese, ktorú udajú úradom. Následne, po absolvovaní testu na Covid-19 s negatívnym výsledkom, mohli karanténu opustiť.

„Povinná karanténa v štátom určených zariadeniach pre cestujúcich zo zahraničia sa podľa dohľadaných informácií uplatňuje z krajín EÚ iba na Cypre a na Slovensku. Povinnú štátnu karanténu aplikujú napríklad aj v Austrálii, Jordánsku, aj v niektorých iných krajinách sveta, no týmito zariadeniami zvyčajne bývajú kvalitné hotely,“ vysvetlil poslanec.

Samoizolácia v mieste bydliska

Uvádza tiež, že v krajinách Európy, v ktorých je karanténa po vstupe do krajiny povinná, prevažuje povinnosť samoizolácie buď v mieste bydliska, alebo nahláseného pobytu.

„Výnimkou sú Dánsko, Holandsko, Portugalsko či Veľká Británia, v ktorých platí domáca izolácia len ako odporúčanie vlády. V niektorých krajinách, akými sú napríklad Švajčiarsko, Švédsko a Nórsko, nie sú uplatňované žiadne povinné izolácie či odporúčania, a ak áno, tak len vo veľmi miernej forme,“ napísal.

Podľa Kazdu sa analýza skladá predovšetkým zo stránok jednotlivých vlád o Covide-19, zo stránok Európskej komisie, médií a ďalších dôveryhodných zdrojov.

„Podrobné výsledky prieskumu nájdete na tejto webovej adrese. Pre časové obmedzenia nebolo jeho cieľom poskytnúť presnú analýzu opatrení, ale len orientačný pohľad na uplatňované karanténne regulácie, preto text neprešiel odbornou oponentúrou. Text zároveň priebežne aktualizujeme,“ uzavrel.

Viac k téme: Ekonomické dopady koronavírusu, karanténa, Koronavírus

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie