• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Štát žiada dodanie zdravotníckych pomôcok do 24 hodín, ale podľa dodávateľov je návrh nevykonateľný a hrozí žaloba z Únie

Štát žiada dodanie zdravotníckych pomôcok do 24 hodín, ale podľa dodávateľov je návrh nevykonateľný a hrozí žaloba z Únie

Asociácia je toho názoru, že navrhovaná lehota na dodanie zdravotníckych pomôcok by sa mala z návrhu zákona vypustiť, prípadne predĺžiť z 24 hodín na minimálne 72 hodín. Zároveň je dôležité, aby zákon prešiel riadnym legislatívnym procesom.

Vládny návrh novely zákona o liekoch, podľa ktorého by mali výrobcovia alebo dovozcovia zdravotníckych pomôcok zabezpečiť ich dodanie do lekárne najneskôr do 24 hodín od prijatia objednávky, je v praxi nevykonateľný.

Upozorňuje na to Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED. Podľa asociácie to môže ohroziť aj bezpečnosť dodávok zdravotníckych pomôcok pre pacientov.

Porušenie princípu voľného trhu

Asociácia upozorňuje na to, že štát žiada rýchlejšie dodanie zdravotníckych pomôcok, ale platby za ne sú stále v omeškaní 150 dní po splatnosti. Slovensku pritom podľa asociácie hrozí žaloba z Európskej únie za porušenie smernice.

„Návrh vládneho zákona je v praxi nevykonateľný nielen z dôvodu porušenia princípu voľného trhu, ale aj z logistického dôvodu, a to najmä preto, že distribútor nie je schopný dodať každú jednu zdravotnícku pomôcku do každej výdajne alebo nemocnice, problém môže nastať najmä v okrajových regiónoch Slovenska,“ upozornila výkonná riaditeľka asociácie SK+MED Katarína Danková.

Pri zdravotníckych pomôckach pacienti potrebujú rôzne typy, veľkosti a konštrukcie pomôcok, niektoré zdravotnícke pomôcky sú vyrábané na mieru, nehovoriac o tých, ktoré sú určené pre deti.

„Žiadny dodávateľ nedrží v skladoch všetky typy a rozmery pomôcok. Ak by bol tento návrh zákona schválený, v praxi to bude znamenať zvýšené náklady na logistiku, čo sa napokon môže premietnuť do koncovej ceny zdravotníckej pomôcky,“ uviedla Danková.

Lehotu treba zrušiť alebo predĺžiť

Asociácia je toho názoru, že navrhovaná lehota na dodanie zdravotníckych pomôcok by sa mala z návrhu zákona vypustiť, prípadne predĺžiť z 24 hodín na minimálne 72 hodín. Zároveň je dôležité, aby zákon prešiel riadnym legislatívnym procesom.

„Návrh sa podľa nášho usúdenia týka len výrobcov na Slovensku, avšak väčšina dodávateľov zdravotníckych pomôcok pôsobiacich v asociácii SK+MED sídli mimo Slovenska a riadi sa zákonmi platnými v danej krajine. Tento návrh zákona na to nemyslí a pre pacientov sa v konečnom dôsledku môže zhoršiť prístup k pomôckam, ktoré potrebujú a na ktoré majú nárok,“ uzavrela Danková.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie