• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Štát odhalil najmenej nelegálne pracujúcich za posledné roky, mohla za to pandémia COVID-19

Štát odhalil najmenej nelegálne pracujúcich za posledné roky, mohla za to pandémia COVID-19

Najviac ľudí nelegálne pracovalo v stavebníctve.

29.3.2022 (Webnoviny.sk) - Inšpektori práce a kontrolóri z úradov práce vlani odhalili 1 510 nelegálne zamestnaných osôb, ktoré pracovali u 684 zamestnávateľov. Vyplýva to zo správy o vyhľadávaní a potieraní nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania za rok 2021.

Viac o téme: Koronavírus

Ako sa uvádza v materiáli, pandémia COVID-19 vlani spôsobila obmedzenie podnikateľskej aktivity v zasiahnutých sektoroch, a tým ovplyvnila aj činnosť kontrolných orgánov. Počet odhalených nelegálne zamestnaných osôb bol preto v porovnaní s predošlými štyrmi rokmi najnižší. Oproti roku 2020 odhalili kontrolné orgány o 131 nelegálne pracujúcich menej.

Stavebníctvo má prvenstvo

Kontrolné orgány vykonali počas minulého roka 17,2 tisíca kontrol zameraných na preverenie dodržiavania zákazu nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania, skontrolovali 15,4 tisíca zamestnávateľov a 34,8 tisíca fyzických osôb vykonávajúcich prácu na pracoviskách kontrolovaných zamestnávateľov.

Najviac ľudí vlani nelegálne pracovalo v stavebníctve. Išlo o 459 osôb, čo je 30 percent z celkového počtu nelegálne zamestnaných. V priemyselnej výrobe odhalili inšpektori 241 "načierno" pracujúcich, čo tvorí 16-percentný podiel na celkovom počte nelegálne zamestnaných.

S najvyššími počtami viedli tri kraje

Zákaz nelegálneho zamestnávania najviac porušujú zamestnávatelia, ktorí dávajú prácu najviac deviatim zamestnancom. Počet odhalených prípadov nelegálneho zamestnávania je najvyšší u spoločností s ručením obmedzeným. Najpočetnejšie nelegálne zamestnávanie sa vyskytovalo v Nitrianskom, Trenčianskom a Košickom kraji.

Počet aj suma uložených pokút za nelegálne zamestnávanie oproti roku 2020 klesli. V minulom roku inšpektori práce a úrady práce právoplatne uložili 563 pokút v celkovej sume 2,3 milióna eur. V roku 2020 to bolo 737 pokút v celkovej čiastke 3,37 milióna eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie