• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Štát odbremení ľudí od ďalších potvrdení a výpisov, vojna proti byrokracii pokračuje

Štát odbremení ľudí od ďalších potvrdení a výpisov, vojna proti byrokracii pokračuje

Poslanci schválili novelu antibyrokratického zákona.

BRATISLAVA 19. júna (WebNoviny.sk) - Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona proti byrokracii, ktorá ruší povinnosť predkladať úradom ďalšie potvrdenia a výpisy.

V druhej vlne sa tak zoznam dokladov, ktoré si úrady získajú samy a nebude ich potrebné predkladať v listinnej forme, rozšíri o potvrdenie o daňových nedoplatkoch, nedoplatkoch na sociálnom poistení, na zdravotnom poistení, o potvrdenie o návšteve školy a o výpisy z registra mimovládnych organizácií a ich variácií. Celkovo tak ide o jedenásť potvrdení a výpisov.

Vojna proti byrokracii

Povinnosť predkladať uvedené dokumenty sa zruší už v tomto roku. V prípade dokladania potvrdení o návšteve školy a výpisov z registra mimovládnych organizácií od 1. septembra a pri ďalších troch potvrdeniach o nedoplatkoch z dôvodu prispôsobenia jednotlivých informačných systémov od 1. decembra.

Celkovo tak budú fyzické a právnické osoby podľa štatistík z roku 2017 oslobodené od listinného dokladovania takmer dvoch miliónov potvrdení a výpisov, z ktorých väčšinu, až 1,2 milióna, predstavovali potvrdenia o návšteve školy.

"Minulý rok sme vyhlásili vojnu proti byrokracii a v našom úsilí pokračujeme ďalej, konkrétnymi opatreniami. Do roku 2020 očakávame, že rušením potvrdení a výpisov ušetríme občanom viac ako 30 miliónov eur na správnych poplatkoch a čase, ktorý doteraz museli stráviť behaním po úradoch a na cestovnom,“ uviedol vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši, ktorý je predkladateľom návrhu.

Štát vynaloží vyše šesť miliónov eur

Štát pritom na odbremenenie ľudí od podávania výpisov a potvrdení vynaloží v tomto roku vyše šesť miliónov eur. Väčšina sa vykryje z rozpočtu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Aktuálny balíček zameraný na znižovanie byrokratickej záťaže je tak pokračovaním iniciatívy naštartovanej vlaňajším prijatím samotného zákona proti byrokracii. Už vtedy sa zrušila povinnosť predkladať výpisy z obchodného registra, živnostenského registra, katastra nehnuteľností a registra trestov ako povinné prílohy v listinnej podobe.

Poslanci zároveň schválili k novele zákona pozmeňujúce návrhy poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD). V súvislosti zo zámerom znižovania administratívnej záťaže rozšírením rozsahu údajov, ktoré Sociálna poisťovňa poskytne orgánom verejnej moci, sa posúva účinnosť z pôvodne navrhovaného 1. februára 2020 na 1. januára 2021. Ďalší pozmeňujúci návrh sa týkal spresnenia zákona o službách zamestnanosti, aby bolo zrejmé, že podmienka 180 dní po lehote splatnosti sa nevzťahuje na nedoplatky na poistnom na sociálne poistenie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie