• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Štát neinformoval samosprávy o možnej distribúcii samotestov a otázna je aj ich likvidácia

Štát neinformoval samosprávy o možnej distribúcii samotestov a otázna je aj ich likvidácia

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v utorok informoval, že štát stratégiu distribúcie 35 miliónov samostestov stále pripravuje.

10.3.2021 (Webnoviny.sk) - Samosprávy o možnej distribúcii samotestov zatiaľ štát neinformoval. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zatiaľ nikto v tejto téme nekontaktoval s požiadavkou, riešením ani možnosťami spolupráce. Pre agentúru to SITA uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie združenia Michal Kaliňák.

Likvidácia samotestov

Aj teraz budú preto podľa Kaliňáka riešiť túto záležitosť mestá a obce individuálne, v závislosti od veľkosti samosprávy, disponibilných personálnych možností a s prihliadnutím na logistiku. Otázne však podľa neho zostáva, akým spôsobom bude zabezpečená likvidácia samotestov.

Viac o téme: Koronavírus

Pravdepodobne by totiž rovnako ako ostatné antigénové testy mali patriť medzi nebezpečný odpad, ktorý bude navyše v prípade pozitívneho výsledku aj nebezpečným kontaminovaným odpadom.

„Zdá sa však, že štát aj v tejto situácii, keď si nedokáže poradiť, posúva riešenie na mestá a obce,“ uviedol riaditeľ Kancelárie ZMOS-u.

COVID asistenti

Ako doplnil, už pred rokom počas nástupu prvej vlny začali v rámci svojich možností s distribúciou rúšok, potravín alebo aj liekov. Niektoré obce na účel prvého kontaktu vytvorili pracovnú pozíciu COVID asistenta.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v utorok informoval, že štát stratégiu distribúcie 35 miliónov samotestov stále pripravuje. „Buď sa budú testy posielať do domácností, alebo si ich budú môcť občania vyzdvihnúť na okresných úradoch. Ešte sa rozhodne, či ich bude distribuovať samospráva,“ povedal.

Samotesty by sa podľa neho mohli používať pri príchode zamestnancov do práce či v školách. Predpokladá, že by ich ľudia mohli mať doma o dva týždne.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)

akakolvek snaha o ovladnutie kultury je prejavom nekulturnosti vyhlasila caputova video

20.4.2024 (SITA.sk) - Kultúra je vecou nás všetkých, akákoľvek snaha o jej ovládnutie je prejavom nekultúrnosti. Po piatkovom stretnutí so zástupcami kultúrnej obce tak reagovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Je presvedčená, že štát nemá kultúru politicky ovládať, ale vytvárať pre ňu podmienky a prostredie, a akékoľvek systémové zmeny sa majú diať v riadnom legislatívnom procese a za účasti odbornej verejnosti.

Pozvanie prijali aj rektori

Pozvanie prezidentky na diskusiu prijali rektori univerzít Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Martin Šmatlák a Bohunka Koklesová, exminister kultúry Marek Maďarič a herec i vysokoškolský pedagóg Martin Huba.

Predmetom ich rozhovoru boli poslancami koalície predložené novely zákonov o Fonde na podporu umenia a Audiovizuálnom fonde i novely zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Neopomenuli ani pripravované zmeny týkajúce sa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktoré plánuje ministerstvo kultúry. Z diskusie s ľuďmi z kultúrnej oblasti pre prezidentku vyplynulo, že navrhované zmeny idú opačným smerom ako dlhoročný trend manažovania kultúry v našej krajine. Tento trend viedol k nezávislosti od politickej moci a posilneniu autonómie.

Ohrozenie neštátnych zdrojov

„Znepokojujúce sú aj upozornenia na znefunkčnenie niektorých inštitúcií, alebo problémy s vykonateľnosťou pripravovanej právnej úpravy, najmä pokiaľ ide o rozhodovanie o fondoch. V neposlednom rade bude potrebné zodpovedať aj na otázku možného ohrozenia neštátnych zdrojov v týchto fondoch v prípade, ak dôjde k zmene pravidiel o ich rozhodovaní,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

Zmeny v RTVS hlava štátu nazvala účelovými. Podľa nej je jediným cieľom rezortu kultúry vymeniť súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja a personálne preobsadenie riadiacich orgánov.

„Predkladatelia síce upustili od viacerých excesov, akými bola Programová rada či bezdôvodné odvolávanie riaditeľa, avšak účelové rušenie a znovuvzkriesenie akejkoľvek inštitúcie iba za účelom obídenia funkčného obdobia jeho vedenia nie je v súlade s pravidlami fungovania demokratickej spoločnosti,“ uzavrela.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Nová kompetencia

Z navrhovaných zmien vyplýva, že počet členov dozornej komisie Fondu na podporu umenia sa môže zvýšiť z pôvodných troch na päť členov. Taktiež sa na radu fondu môže preniesť nová kompetencia, a to voliť a odvolávať nových dvoch členov komisie.

Podobné zmeny nastanú aj pri novele zákona o Audiovizuálnom fonde, keď sa počet členov dozornej komisie zvýši z troch na päť členov. Dôvodom podľa koaličných poslancov je posilnenie kontrolnej právomoci štátu vo fonde.

„Návrh zvyšuje počet členov, ktorých priamo menuje minister kultúry a zavádza menovanie jedného člena dozornej komisie na návrh ministra financií," píše sa v predloženom materiáli.

Zruší sa verejné vypočutie

Spôsob výberu štatutárneho orgánu múzea alebo galérie zriadených ústredným orgánom štátnej správy, vyšším územným celkom alebo obcou, resp. vedúceho zamestnanca riadiaceho múzeum alebo galériu, ktoré nie sú právnickou osobou, by sa mohol upraviť.

Spôsob výberu podľa koaličných poslancov, ktorí zmeny predložili, spôsobuje administratívnu záťaž najmä menším obciam, ktoré tieto funkcie obsadzujú. Zrušiť by sa malo verejné vypočutie uchádzačov o spomínanú funkciu.

Viac k téme: Kultúra, Prezidentka SR, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska
Zdroj: SITA.sk - Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)


Počasie