• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Štát nakúpi od Slovnaftu ďalšie pohonné hmoty za tisícky eur, chce zabezpečiť humanitárnu pomoc Ukrajine

Štát nakúpi od Slovnaftu ďalšie pohonné hmoty za tisícky eur, chce zabezpečiť humanitárnu pomoc Ukrajine

Štát nakúpi od spoločnosti Slovnaft, a.s. na zabezpečenie humanitárnej pomoci Ukrajine ďalšie pohonné a prevádzkové hmoty v objeme do 650-tis. litrov.

Ako ďalej vyplýva z oznámenia o použití priameho rokovacieho konania v dôsledku mimoriadnej udalosti, celková hodnota obstarávania je takmer 811-tis. eur bez dane z pridanej hodnoty. Zmluva je podľa stanoviska Ministerstva hospodárstva SR aktuálne v procese pripomienkovania a podpísaná bude v najbližších dňoch.

„Vzhľadom k vojnovému konfliktu na Ukrajine, je Slovenská republika pripravená pomôcť, pričom nie je možné absolútne predvídať vývoj situácie ani jej časový rámec.


V záujme materiálnej pripravenosti a rýchlej humanitárnej pomoci pre Ukrajinu je potrebné nakúpiť dostatočné množstvo pohonných a prevádzkových hmôt na účel logistického zabezpečenia humanitárnej pomoci,“ objasňuje rezort využitie priameho rokovacieho konania.

Ceny pohonných látok naďalej prudko rastú. Koľko eur už onedlho zaplatíme za najpredávanejší benzín?

Ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach naďalej prudko rastú.

Analytička 365.bank Jana Glasová očakáva, že tento trend bude naďalej pokračovať. Ceny najpredávanejšieho 95-oktánového benzínu by podľa nej už mali onedlho dosiahnuť 1,80 eur za liter.


„Vzhľadom na predchádzajúce výrazné zdražovanie ropy naďalej očakávame, že rast cien na našich pumpách bude ešte pokračovať. Ďalší vývoj bude závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať vojna na Ukrajine a či EÚ zavedie aj sankcie, ktoré by sa týkali dovozu ruskej ropy,“ uviedla pre agentúru SITA Glasová.

Ceny idú nahor výrazným tempom

Podľa údajov Štatistického úradu SR v jedenástom tohtoročnom týždni, sa ceny 95-oktánového benzínu na týždennej báze prudko zvýšili až o 3,7 % a dosiahli priemernú úroveň 1,70 eur za liter.

Ceny 98-oktánového benzínu vrástli takmer rovnako, o 3,8 %, na úroveň 1,902 eur za liter. A ceny nafty si na týždennej báze pripísali takmer 4 % a dosiahli úroveň 1,608 eur za liter. „Už druhý týždeň po sebe rastú ceny benzínu na našich pumpách výrazným tempom a na týždennej báze si pripisujú až zhruba 4 %,“ dodala Glasová.


Aj v medziročnom porovnaní si za benzín a naftu výrazne priplácame. Benzín 95 je drahší o zhruba 27 % ako vlani a benzín 98 o 24 %. Najvýraznejší medziročný rast však zaznamenáva nafta, ktorá je až o 37 % drahšia ako vlani.

Obavy z nedostatku ropy dvíhajú ceny

Zatiaľ čo v úvode tohto roka sa ceny ropy Brent hýbali ešte okolo hladiny 80 amerických dolárov za barel, tak po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine začali prudko rásť a dostali sa do pásma 110 až 130 dolárov za barel. Aj počas tohto týždňa sa čierne zlato obchodovalo od 115 do 122 dolárov za barel.


Nahor je ropa podľa analytičky tlačená hlavne obavami z jej nedostatku na trhu po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine. Mnohé európske energetické spoločnosti odmietajú ruskú ropu z etických a morálnych dôvodov a v hre je aj embargo na ruskú ropu.


„Zatiaľ ale stále platí, že členské krajiny EÚ nie sú jednotné v tom, či má únia zaviesť sankcie na ruskú ropu a obmedziť jej dovoz ako to urobili USA. EÚ je ale od ruskej ropy výrazne závislá. Na druhej strane USA aktuálne uvažujú o uvoľnení ďalšej ropy zo svojich rezerv, čo by mohlo priniesť na trhy čiastočnú „úľavu“ a zatlačiť cenu nadol,“ uzavrela Glasová.

Rusko je nenahraditeľným partnerom v globálnej aliancii producentov ropy, tvrdí minister energetiky

Rusko je nenahraditeľným partnerom v globálnej aliancii krajín produkujúcich ropu. Vyhlásil to v pondelok minister energetiky Spojených arabských emirátov (SAE) Suhail al-Mazruí.


Rusko ťaží denne 10 miliónov barelov ropy a bez ohľadu na politiku, tento objem je potrebný, povedal minister.


Zoskupenie OPEC+ tvorené Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na čele so Saudskou Arábiou a spriaznenými producentskými krajinami pod vedením Ruska, by mohlo zvýšením ťažby prispieť k poklesu cien ropy, ktoré sa pohybujú nad hranicou 100 USD za barel.

Jednostranné kroky odmieta

Štáty Perzského zálivu čelia výzvam z rôznych častí sveta, aby spravili viac pre zníženie cien. Al-Mazruí však poukázal na dôležitosť jednoty v spojenectve OPEC+ a v otázke prípadného posilnenia ťažby odmietol akékoľvek jednostranné kroky svojej krajiny. Čokoľvek, čo zúčastnené štáty robia, pokiaľ ide o produkciu, musí zostať mimo politiky, zdôraznil minister.

OPEC + svoje plány nezmení

Aliancia OPEC+ zotrváva pri svojom pláne postupného zvyšovania produkcie na základe dohody prijatej na vrchole pandémie koronavírusu. Ropné štáty v tom čase výrazne znižovali produkciu, keďže dopyt po palivách sa v dôsledku pandemických obmedzení prepadol.

Ruská invázia na Ukrajine však otriasa trhmi, čo sa prejavuje aj na prudkom raste cien ropy. Rusko pritom patrí medzi najväčších svetových dodávateľov energií.


(1 EUR = 1,1002 USD)

Nemecko sa snaží odpútať od Ruska. Uzatvorilo už zmluvy s novými dodávateľmi uhlia, plynu a ropy

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck uviedol, že jeho krajina uzatvorila zmluvy s novými dodávateľmi, ktoré jej v najbližších týždňoch umožnia výrazne znížiť závislosť od ruského uhlia, plynu a ropy.


Habeck v piatok novinárom v Berlíne povedal, že ruská ropa bude v najbližších týždňoch tvoriť asi 25 % nemeckého dovozu. V súčasnosti je to asi 35 %.


Dovoz ruského uhlia sa v najbližších týždňoch zníži na polovicu z približne 50 %. Habeck tiež poznamenal, že Nemecko by malo byť schopné stať sa takmer úplne nezávislým od ruského plynu do polovice roku 2024.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie